Anglija sanja o ponovitvi leta 1966, ko je osvojila naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Anglija sanja o ponovitvi leta 1966, ko je osvojila naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Hrvaška
Hrvaško trese nogometna vročica, ki jo občutijo številni slovenski dopustniki ob jadranski obali. Tudi v sredo bo divje. Foto: EPA
Iz tabora Anglije in Hrvaške pred polfinalom

Angleški trener Gareth Southgate je do zdaj igral s standardno enajsterico, a polfinalni obračun s Hrvaško predstavlja malce drugačen taktičen izziv, ki ga bo treba razrešiti.

Hrvaška ima z Luko Modrićem in Ivanom Rakitićem enega najboljših parov centralnih vezistov na turnirju v Rusiji, medtem ko Angleži igrajo le z enim pravim osrednjim defenzivnim vezistom - Jordanom Hendersonom, neporaženim na zadnjih 30 tekmah angleške reprezentance, kar je absolutni rekord. Southgatov sistem je med drugim zgrajen tudi na izkoriščanju šibkih točk nasprotnika, ki ga izvajajo trije napadalno usmerjeni vezisti, delujoči za edinim pravim napadalcem Harryjem Kanom. Jesse Lingard, Dele Ali in Raheem Sterling so ob izgubi posesti žoge po svojih močeh pomagali tudi v obrambnih nalogah.

Doslej je sistem deloval skoraj brezhibno. Henderson je prevzel veliko odgovornost in ob pomoči napadalcev pokrpal praktično vse luknje v zvezni vrsti. Hrvaška predstavlja za Angleže večjo grožnjo. Kakovost Modrića in Rakitića v osrčju zvezne vrste z napadalno naravnanim Andrejem Kramarićem za osamljenim napadalcem Mariom Mandžukićem bi lahko pomenila hrvaško prevlado na sredini.

Southgate bi lahko ravnotežje vzpostavil z Ericom Dierjem, ki bi precej bolj pomagal Hendersonu, a bi to pomenilo žrtvovanje enega izmed trojice. Tako bi tvegal razbitje že uigrane postave in napadalno usmerjenost ekipe. Vtis je, da Southgate zaupa sistemu in igralcem, a noče, da bi nasprotnik narekoval igro. Anglija je bila proti Kolumbiji in Švedski favorit, zdaj pa jo čaka kakovostnejši in taktično odlično podkovani nasprotnik.

Koga bi Southgate žrtvoval za Dierja? Lingard je bil v Rusiji odličen in bo zagotovo začel tekmo. To pomeni izbiro med strelcem na tekmi s Švedsko Dele Allijem, ki je lažje poškodovan in v Rusiji ni blestel, ter Sterlingom. Ta je Švedom povzročal številne preglavice s svojim hitrim gibanjem, vendar je zgrešil lepo priložnost in se ni vpisal med strelce vse od oktobra 2015. Težko je verjeti, da se bo Southgate odrekel Sterlingu, vendar s tem tvega hrvaško posest žoge v daljšem časovnem obdobju, kot bi si Angleži želeli.
Hrvati imajo drugačne težave. Ob koncu tekme z Rusijo se je videlo, da nekateri "dihajo na škrge". Utrujenost bi bila lahko ključnega pomena, a v hrvaškem taboru trdijo, da jih ne bo zdelala. Selektor Zlatko Dalić bo moral zamenjati poškodovanega Šimeta Vrsaljka, namesto katerega bo v začetni enajsterici Vedran Ćorluka. Dilema: igrati napadalneje s Kramarićem ali previdneje z Brozovićem oziroma Badljem?

Angleži so osem od svojih 11 golov v Rusiji dosegli iz prekinitev, vključno z enajstmetrovkami. Reprezentanci sta se na največjih tekmovanjih srečali le enkrat. Leta 2004 so bili na Euru s 4:2 boljši Angleži. Na sedmih medsebojnih tekmah je Anglija slavila štirikrat, Hrvaška dvakrat.

21. SVETOVNO PRVENSTVO

POLFINALE

Sreda ob 20.00:
HRVAŠKA - ANGLIJA

Verjetni postavi

Hrvaška: Subašić, Strinić, Vida, Lovren, Ćorluka, Rakitić, Modrić, Kramarić, Perišić, Rebić, Mandžukić.

Anglija: Pickford, Walker, Stones, Maguire, Trippier, Henderson, Young, Lingard, Alli, Sterling, Kane.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Iz tabora Anglije in Hrvaške pred polfinalom