Hrvaši navijači so prepričani o uspehu svojih reprezentantov. Bodo res zmagovalci svetovnega prvenstva? Foto: Reuters
Hrvaši navijači so prepričani o uspehu svojih reprezentantov. Bodo res zmagovalci svetovnega prvenstva? Foto: Reuters
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je goreče (v kockasti opravi) proslavila uspeh hrvaške reprezentance. Foto: Reuters
Hrvati po veliki zmagi že sanjajo o finalu
Blažević: Takšna zmaga je še slajša
Slavje po uvrstitvi Hrvaške v polfinale
Hrvaška slavi nogometne junake
Hrvaško zajela nogometna norija

Hrvati se bodo namreč v sredo ob 20. uri podali v boj za finalno vstopnico, edina ovira do največjega uspeha v zgodovini hrvaškega nogometa pa je Anglija. Hrvati so bili leta 1998 tretji.

Zdaj imajo priložnost še bolj razveseliti svoje sodržavljane, ki vse od začetka SP-ja goreče navijajo za varovance Zlatka Dalića. V vseh hrvaških mestih so se "oborožili" z navijaškimi rekviziti, svoje jeklene konjičke so okrasili s hrvaškimi zastavami, tako kot hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović so se navijači odeli v kockaste oprave.

"Prvaki bomo, 100-odstotno, Anglija nima možnosti ... Čudovito, nekaj najlepšega v življenju ... Neverjetno, nikoli ne moremo brez drame, ampak tako je najbolje ... Hrvaška bo prvak sveta, v finalu bomo premagali Belgijo z 2:1, to se bo zgodilo, poslušajte me," so se na Trgu bana Jelačića, kjer se je zbralo več kot 15.000 navijačev, veselili hrvaški navijači (Reutersov video proslavljanja si lahko pogledate na desni).

Vidi le opomin zaradi neprimernega proslavljanja
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je le nekaj ur po tem, ko je odprla preiskavo o primeru političnih sporočil hrvaškega nogometnega reprezentanta Domagoja Vide, sporočila, da hrvaškega nogometaša ne bo suspendirala in da bo lahko igral na polfinalni tekmi .

Vida jo je odnesel le z opominom in grožnjo, da ga bodo ob morebitni ponovitvi prekrška kaznovali. Vida je skupaj s članom strokovnega štaba Ognjenom Vukojevićem posnel video, v katerem sta nekdanja člana kijevskega Dinama zmago posvetila Ukrajincem, ki so v političnem oziroma vojnem sporu z Rusi.


"Slava Ukrajini,"
je v videu dejal Vida, s sloganom, ki se je pojavljal v času ukrajinske revolucije, pa močno razjezil Ruse. "Politična, nacionalistična in rasistična sporočila se na svetovnem prvenstvu ne smejo pojavljati, če pa se, jih je treba kaznovati," je dejal član ruskega parlamentarnega športnega komiteja Dimitrij Šviščjov.

Pozneje se je Vida ruskim medijem opravičil, trdi, da je bila to le šala: "Rad imam tudi Ruse, najino sporočilo ni bilo resno, ni imelo nobene povezave s politiko."

Radost na vseh koncih Hrvaške je eksplodirala ob 22.52 v soboto zvečer, potem ko je zmagovalca v peti seriji z odlično izvedeno enajstmetrovko odločil Ivan Rakitić. Po zmagovitem strelu je sledil evforični izbruh veselja na številnih trgih, ulicah, gostinskih objektih in domovih ... Navijači so proslavljali do zgodnjih jutranjih ur, prižigali so bakle, metali petarde, mahali z zastavami, prepevali navijaške pesmi in slogane ...

V Osijeku so vozniki mestnih avtobusov ustavili vozila, medtem ko je potekala drama z enajstmetrovkami. Portal index.hr je objavil videoposnetek nekega hrvaškega navijača, ki je po zmagi vrgel kavč skozi okno, v kateri so slavili po ogledu tekme. Na prejšnji tekmi proti Dancem, po kateri so Hrvati napredovali prav tako po boljšem izvajanju 11-metrovk, so prekinili tudi poročno slavje nekega para ...

Tudi v Mostarju v BiH-u so z ognjemetom pospremili vstop Hrvaške v polfinale svetovnega nogometnega prvenstva.

Spopad hrvaških navijačev in policije na Dunaju
Zmago so proslavili tudi drugje po Evropi. Na Dunaju, kjer živi veliko Hrvatov, pa so proslavljanje pokvarili incidenti, med katerimi so se navijači spopadli s policijo. Policija se je pritoževala, ker so navijači ustavili promet, po posredovanju pa so policiste začeli obmetavati s pirotehniko, steklenicami in drugimi predmeti. Štirje policisti so bili poškodovani, od tega je moral eden izmed njih pomoč poiskati v bolnišnici.

V lokalih, ki jih imajo v lasti ljudje iz nekdanje skupne države, so tekmo spremljali organizirano, že med njo je policija ugotovila več kršitev zakona o pirotehničnih sredstvih, v dveh primerih celo težje poškodbe, eno dekle bo najbrž ostalo na eno oko slepo, drugo pa na eno uho gluho.

Policisti so aretirali tri navijače, skupno pa so spisali 11 kazenskih prijav zaradi kršenja zakona o pirotehničnih sredstvih, 54 prijav zaradi kršenja prometnega zakona, štiri prijave zaradi zadanih poškodb organom reda, tri prijave zaradi oviranja policijskega dela in dve prijavi proti neznancem, ki so povzročili težke telesne poškodbe.

Kako so navijači proslavili zmago v Zagrebu, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji in v priloženih videih.

Hrvati po veliki zmagi že sanjajo o finalu
Blažević: Takšna zmaga je še slajša
Slavje po uvrstitvi Hrvaške v polfinale
Hrvaška slavi nogometne junake
Hrvaško zajela nogometna norija