Hrvati se po 20 letih veselijo uvrstitve v polfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Hrvati se po 20 letih veselijo uvrstitve v polfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Nogometna evforija je zajela Hrvaško. Na fotografiji nabito poln Trg bana Jelačića Foto: Reuters

Nogometna pravljica pri naših sosedih se nadaljuje, Hrvati so se prvič po letu 1998 uspeli uvrstiti v polfinale. Pred 20 leti so bili tretji, zdaj pa lahko največji dosežek hrvaškega nogometa še izboljšajo. Na poti do finala jim stoji Anglija, ta je v Samari ugnala Švedsko z 2:0. Že v petek sta si polfinale zagotovili Francija, ki je z 2:0 premagala Urugvaj, in Belgija, ki je z 2:1 izločila Brazilijo.

Hrvati so imeli več priložnosti, a po rednem delu je bil izid izenačen (1:1). V podaljšku je Hrvate v novo vodstvo povedel Domagoj Vida, obupane Ruse pa je v 115. minuti "oživel" Brazilec v ruskem dresu Mario Fernandes, ki je z glavo izenačil (2:2). Zmagovalec je bil znan po streljanju 11-metrovk, tako kot v četrtfinalu (Hrvati so premagali Dance) pa je zmagovalca v peti seriji odločil vezist Barcelone, Ivan Rakitić.

Rusi napadalno začeli srečanje
Gostitelji so tekmo začeli ambiciozno - nanizali so nekaj napadalnih akcij, že v drugi minuti so izkoristili napako Hrvatov, Denis Čerišev je streljal iz prve, a njegov poskus je blokirala hrvaška obramba. Nato je z močnim strelom poskusil tudi Artjom Dzjuba.

Po začetnem pritisku Rusov so Hrvati krenili v napad. V šesti minuti je Hrvatom dve lepi priložnosti priboril Ante Rebić. Njegov strel z leve strani je ubranil Igor Akinfejev. Rebić je nato po podaji iz kota poskusil še s strelom z glavo iz neposredne bližine, a je njegov poskus končal prek gola. Rebić je svoji reprezentanci izboril tudi prosti strel z okoli 20 metrov, a tega je slabo izvedel Ivan Rakitić, žoga je šla visoko prek gola. Bližje golu je bil Ivan Perišić v 28. minuti, ko je poskusil s strelom z glavo.
Evrogol Čeriševa, stadion na nogah
Kdor ne da gola, ga dobi, pa je v 31. minuti pokazal Čerišev, ko je presenetil uspavane Hrvate s silovitim strelom z levico z okoli 20 metrov (podal mu je Dzjuba). Danijel Subašić je bil brez možnosti, da bi ubranil mojstrski strel.

To je četrti gol Čeriševa na SP-ju 2018.

Akinfejev brez možnosti proti Kramariću
Vodstvo Rusov ni trajalo dolgo, lepo akcijo Hrvatov je začel Ivan Strinić, ki je dobil zračni dvoboj, žogo je poslal Mariu Mandžukiću, ta pa je nato z natančno podajo v kazenskem prostoru zaposlil Andreja Kramarića, ki je z glavo zabil za izenačenje (1:1).

Ruse rešila vratnica
Kramarić je po vrnitvi na zelenico poskusil matirati Akinfejeva še drugič, tokrat s škarjicami, a mu to ni uspelo. Perišić je v 60. minuti zapravil priložnost in pol, ki so jo številni videli že v mreži - po napaki ruske obrambe je Perišić streljal z 10 metrov, Ruse pa je rešila vratnica, saj se je žoga na koncu odbila v polje. Hrvati so pritiskali, a se je ruski bunker uspešno branil.

Rusi so po dolgem času zapretili v 72. minuti, Aleksander Jerohin je bil najvišji v kazenskem prostoru, toda ni bil dovolj natančen pri strelu z glavo.

V 76. minuti so Hrvati poskusili z nekaj streli - Šime Vrsaljko je silovito streljal iz bližine, a so Rusi to uspeli blokirati, nato je poskusil še Luka Modrić -, a Rusi so se uspeli ubraniti.

Vida in Fernandes v polno v podaljšku
V podaljšku pa je ruska obramba le klonila. Natančno je kot izvedel Modrić, najvišji v skoku pa je bil Vida, ki je zabil z glavo za novo vodstvo Hrvaške (1:2). Rusi so skušali izenačiti in ko je bilo videti, da jim bo za to zmanjkalo časa, je v 115. minuti obupani stadion oživel Mario Fernandes. Prosti strel je izvedel rezervist Alan Dzagojev, Fernandes pa je z glavo natančno meril v levo stran gola. Nato je zapretil še Roman Zobnin, Subašić mu je strel ubranil.

Hrvati boljši pri izvajanju 11-m
Zmagovalca so odločile enajstmetrovke. Pri Hrvatih so zadeli Marcelo Brozović, Modrić, Vida in Rakitić, pri Rusih pa Dzagojev, Sergej Ignaševič in Daler Kuzjajev. Subašić je obranil strel Fedorju Smolovu, Akinfejev pa Mateu Kovačiću. Fernandes pa je streljal mimo gola.

Rakitić: Naj gori vsa Hrvaška
"To je neverjetno. Mislim, da smo bili v drugem polčasu in podaljšku boljši. V podaljšku bi morali zmago le potrditi, ampak prejeli smo še en gol. Pri nas ne gre enostavno, takšni pač smo. Naj gori vsa Hrvaška, ni težav,"
je bil po tekmi vesel eden izmed junakov tekme, Rakitić. Dejan Lovren je dodal: "Vedeli smo, da lahko zmagamo tudi po prejetem golu v 115. minuti, saj imamo značaj in osebnost, da gremo do konca. Verjamemo v vsakega izmed nas, podpiramo drug drugega. Zdaj nimamo česa izgubiti, gremo do konca."

Selektor "ognjenih" Zlatko Dalić je povedal: "Vedno imamo težko pot in vedno se moramo boriti do konca, to je del mojega življenja. To je nagrada za naš boj in trud. Hrvaška je v polfinalu SP-ja. To je strašanska stvar. Rusi? Vemo, kako igrajo, niso nam pustili, da se razigramo. V drugem delu smo bili boljši. To je bila tekma proti 50.0000 navijačem, to je noro."

"Zelo zadovoljen sem, kako je ekipa igrala čez celotno prvenstvo, pokazala je kartakter in dala je svoj maksimum," je povedal ruski selektor Stanislav Čerčesov. "Nimam nikakršnih čustev več. Vse smo pustili na terenu. Na žalost se ni izteklo po naših načrtih," pa je povedal Zobnin.

21. SVETOVNO PRVENSTVO

ČETRTFINALE, Soči


Rusija - HRVAŠKA 5:6 (2:2, 1:1) - po 11-m
44.287; Čerišev 31., Fernandes 115.; Kramarić 39., Vida 101.
11-m: Smolov (Subašić brani), Dzagojev , Fernandes (strel mimo vrat), Ignašević , Kuzjajev ; Brozović , Kovačić (Akinfejev brani), Modrić , Vida , Rakitić

Rusija: Akinfejev, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov, Fernandes, Čerišev (67./Smolov), Samedov (54./Jerohin), Zobnin, Kuzjajev, Golovin (102./Dzagojev), Dzjuba (79./Gazinski).

Hrvaška: Subašić, Strinić(74./Pivarić), Vida, Lovren, Vrsaljko (97./Ćorluka), Rakitić, Modrić, Kramarić (88./Kovačić), Perišić (63./Brozović), Rebić, Mandžukić.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)