Največja športna dnevnika Francije in Argentine sta v petek izdala naslovnico z isto podobo in le malce drugačnim naslovom. Francozi pravijo, da Argentinci ne bodo napredovali, na drugi strani luže pa seveda pravijo, da bodo. Foto: Reuters
Največja športna dnevnika Francije in Argentine sta v petek izdala naslovnico z isto podobo in le malce drugačnim naslovom. Francozi pravijo, da Argentinci ne bodo napredovali, na drugi strani luže pa seveda pravijo, da bodo. Foto: Reuters
Jorge Sampaoli, Lionel Messi in Angel de Maria
Argentinci med pripravami niso vadili 11-m, a po koncu petkovega treninga so se lotili tudi strelov z bele točke. V domovini celo špekulirajo, da bi v primeru loterije celo zamenjali zdaj 1. vratarja Franca Armanija. Foto: Reuters
Selektor Francije Didier Deschamps
"Moramo zaigrati bolje in vemo, da lahko odigramo veliko bolje," je prepričan selektor Didier Deschamps, ki je hkrati opozoril tudi na sorazmerno mladost francoske reprezentance. Foto: Reuters
Mural Ronalda v Kazanu
Ali mural v Kazanu napoveduje četrtfinalno srečanje Portugalska – Argentina? Nasproti hotela Ramada, v katerem je v prestolnici Tatarstana nastanjena argentinska reprezentanca, je namreč velika stenska poslikava Cristiana Ronalda, ki mežika. Argentinski navijači so se hitro organizirali in od krajevnih oblasti pridobili dovoljenje, da so na fasado sosednje stavbe narisali še Lea Messija. Najboljša nogometaša sveta sta sicer še brez zadetka v izločilnih bojih SP-jev! Foto: Reuters
Trening Urugvaja
Urugvajci so upravičili sloves granitne obrambe in kot edini v skupinskem delu sploh niso prejeli zadetka, kar pomeni, da na 6 tekmah v letu 2018 ostaja mreža Fernanda Muslere še nedotaknjena. Foto: Reuters
Portugalci na treningu v Sočiju
Portugalska je že igrala v Sočiju, kjer je na derbiju predtekmovanja s Španijo odigrala 3:3, vse tri gole pa je dal kapetan Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters
Messi dvignil samozavest Argentincev pred obračunom s Francijo

Argentinci so se rešili v zadnjih minutah in po zaslugi Marcosa Roja sploh obstali v Rusiji, na drugi strani so Francozi najmanj prepričljivi zmagovalci skupine, ki ob izredno kakovostni zasedbi niso prikazali nič posebnega. Pod taktirko Didierja Deschampsa so tricolori vseskozi delovali, kot da hranijo moči za izločilne boje. Po tržni vrednosti najdražja reprezentanca Rusije 2018 je dolžnica pri kakovostnem prispevku, a udarna enajsterica je dodobra spočita, saj je večinoma izpustila remi brez golov z Dansko.

Umtiti ključ za zaustavitev Messija
Edina resna dilema je zdravje levega bočnega branilca Lucasa Hernandeza, ki naj bi ga v primeru rdeče luču nadomestil Benjamin Mendy. Poveljnik obrambe Samuel Umtiti je kot soigralec pri Barceloni glavni vir informacij za popolno zaustavitev Lionela Messija. "Leo je drugačen, z Argentino ne more igrati tako kot pri Barceloni. Nima enakih oz. podobnih soigralcev, četudi ima Argentina nekatere res dobre nogometaše. Gre vseeno za precej drugačen slog igre. Vseeno jih je že kar nekajkrat rešil, ko so bili blizu porazov, zaradi česar se moramo Lea paziti. Zaradi njega so Argentinci težak nasprotnik. To dobro razumem, zaradi njegovih kvalitet, a vsega tudi on sam ne more narediti," je Umtiti predstavil glavno nevarnost za njegovo obrambo.

Ključno prednost bi morali imeti Francozi na sredini z metronomom N'Golom Kantejem in nepredvidljivim Paulom Pogbajem, medtem ko je bil napadalni kvartet Mbappe-Griezmann-Dembele-Giroud za zdaj glede konstantnega pritiska in ustvarjalnega presežka precej zadržan. Če se Les Blues s sistemom 4-2-3-1 vendarle znajdejo v težavah, so v veliki prednosti tudi glede široke izbire na rezervni klopi. "Messijeva učinkovitost in temperament La Albiceleste sta dve glavni in nepredvidljivi odliki nasprotnikov, a to ne vpliva na moje izbire," zagotavlja selektor Deschamps.

Sampaoli ponavlja enajsterico ali nova sprememba?
La Albiceleste (belo-sinje modri)
so močno trpeli v skupini D in bržkone bo podobno tudi v Kazanu, kjer pa so se vseeno spretno znebili vsakega bremena favorita in to prevalili na francosko stran. Končno bi selektor Jorge Sampaoli tudi na prigovarjanje igralcev lahko ponovil isti sistem 4-4-2 in enako postavo kot proti Nigeriji. Sicer je vezist Enzo Perez še vedno načet, a bo zagotovo začel, kakšna menjava pa bo prihranjena zanj. Med petkovim odprtim delom treningom so za 5 minut poskusili tudi z drugačno napadalno zamislijo: v sistemu 4-3-3 bi Messi zavzel položaj lažne devetice, namesto Gonzala Higuaina pa bi vstopil krilni napadalec Cristian Pavon. Po zapisih zanesljivih argentinskih medijev, je nova variacija (14 na 14. Sampaolijevi tekmi) povsem resna možnost za začetek tekme.

Ob suverenem debitantu v vratih Francu Armaniju je ključno razliko na 3. tekmi naredil vezist Ever Banega (v petek ravno praznoval 30. rojstni dan), ki je odtehtal eno slabših predstav Javierja Mascherana in prispeval dolgo podajo za umetniško miniaturo Messija ob prvem golu. Kljub medlim igram na levem krilu ostaja Angel Di Maria, saj Sampaolijev strokovni štab ocenjuje, da ima mladi in prodorni Pavon večji učinek kot rezervist proti utrujenim nasprotnikom oz. bo prevzel mesto na desnem krilu. Preostala mladca Paulo Dybala in Giovani Lo Celso ostajata trdno na klopi.

Preteklost favorizira Argentino
Zgodovina: tretje soočenje na svetovnih prvenstvih, obakrat doslej so slavili Argentinci. Reprezentanci sta se pomerili na prvem SP-ju v Urugvaju 1930, tekmo skupinskega dela je s poznim golom odločil Luis Monti. Tudi drugič sta se državi pomerili v skupinskem delu, tokrat na SP-ju Argentina 1978, La Albiceleste je slavil z 2:1, Daniel Passarella je zadel z 11-m, Michel Platini je izenačil, odločil pa je Leopoldo Luque. To je bil zadnji poraz Francozov proti Južnoameričanom na svetovnih prvenstvih, ki so od takrat preživeli 8 soočenj z nasprotniki z zelene celine. Ob tem sta dve velesili svetovnega nogometa odigrali še 9 prijateljskih tekem, kjer je bila z izkupičkom 4-3-2 boljša Argentina, ki je z 2:0 dobila tudi zadnje soočenje leta 2009 v Marseillu.

Ne pozabite na oddajo napovedi v Nostradamusu!
V izločilnih bojih so točke podvojene, zaradi česar je mogoče hitrejše napredovanje. Trenutno z 68 točkami vodi uporabnik "gregor-budal", ki ima 4 točke prednosti pred najbližjima zasledovalcema "Barcelinho" in "blaz_kovac".


Urugvaj z mladimi in kreativnimi vezisti

V Sočiju se bo odvil drugi težkokategorni obračun dveh manjših reprezentanc, ki lahko v primeru napredovanja naredita še veliko škode na prvenstvu. Urugvaj je dobil vse 3 tekme, in to brez prejetega gola, Fernando Muslera je ubranil vseh 7 strelov, kolikor jih je dopustil granitni Atleticov zid Diego Godin in Jose Maria Gimenez, ki je po izpuščeni tekmi z Rusijo nazaj v postavi. Prekaljeni selektor Oscar Tabarez, ki je že zadnjih 12 let selektor Urugvajcev, je dočakal mlade nogometaše, ki so šli v mlajših reprezentancah skozi njegov sistem (Proceso), in zdaj La Celeste ne stavi več samo na svoj borbeni duh, temveč ima na sredini resnično vsestranske veziste: Nahitan Nandez, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur in zlasti Lucas Torreira so proti Rusiji končno zaigrali skupaj, s tem pa sta zvezdniška napadalca Luis Suarez in Edinson Cavani dobila zadosti uporabnih žog.

"Zame je sveti gral nogometa beseda ravnotežje. Ko napadamo, moramo biti sposobni napasti, kar pa ne izhaja iz abstraktnega," svojo filozifijo igre razlaga 71-letni Tabarez, ki je Urugvaj vodil že v Italiji 1990 in na zadnjih treh mundialih. "V primerjavi s tekmo z Rusijo (3:0) se moramo hitro zelo izboljšati, saj je vsaka tekma v izločilnih bojih izredno zahtevna," se Maestro kot se glasi njegov vzdevek še zdaleč ni zadovoljil samo s prebojem v izločilne boje. Nenazadnje so Urugvajci v Južni Afriki 2010 prišli vse do polfinala.

Premalo uporabnih podaj v kazenski prostor
Evropski prvaki lahko obžalujejo, da niso v skupini B zasedli prvega mesta, s čimer bi se ognili Urugvajcem, ki gojijo podoben slog. Vseeno samozavesti Portugalcem ne manjka, četudi so navijači pričakovali bolj privlačen nogomet kot med šampionskim pohodom na Euru 2016. Na čelu s kapetanom Cristianom Ronaldom priznavajo, da manjka dobrih podaj v kazenskih prostor, kjer bi morali ob napadih tudi pripeljati več napadalcev. Selektor Fernando Santos s predstavami zadnjih let dokazuje, da gre za pragmatičnega trenerskega mačka, ki vse podredi izidu, zaradi česar v prvi postavi ne bo presenečenj. Ob tem se izpostavlja dobrodošli dvig forme veterana Ricarda Quaresme, s čimer se zmanjšuje odvisnost od CR7. Vprašljiv je obrambni vezist William Carvalho, ki ga bo najverjetneje zamenjal Joao Moutinho.

"Gre za tipično južnoameriško moštvo. Niso samo na SP-ju brez prejetega gola, zadnji zadetek so prejeli lani pred 6 tekmami. Oscar Tabarez je selektor z najdaljšim stažem, kar pomeni, da ima izredno dobre in trdne odnose z igralci," je Fernando Santos opozoril na izkušnje in odlike nasprotnikov.

Koliko bo na koncu kartonov in golov?
Medsebojno gre komajda za tretji dvoboj in prvega po 56 letih! leta 1966 je bilo v Lizboni 3:0 za Portugalce, leta 1972 v Riu pa 1:1. Vseeno se igralci med seboj dodobra poznajo iz klubskih bojev. Čeprav obe reprezentanci slovita predvsem po predanosti obrambi, pri čemer jim grobost ni tuja, marsikdo pričakuje kup kartonov, kvota na izključitev pa je izredno nizka, ne gre pozabiti, da se bodo neposredno pomerili trije zunajserijski napadalci tega desetletja: Ronaldo, Suarez in Cavani, hkrati pa branilci veterani kot sta Pepe in Godin.

Zmagovalca sobotnih tekem osmine finala se bosta nato med seboj udarila v prvem četrtfinalu, ki bo na sporedu v petek ob 16.00 v Nižnem Novgorodu.

21. SVETOVNO PRVENSTVO, OSMINA FINALA
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju!

Sobota ob 16.00, Kazan:
FRANCIJA – ARGENTINA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris; Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez/Mendy; Pogba, Kanté; Mbappé, Griezmann, Matuidi; Giroud.

Argentina: Armani; Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico; Di Maria, Banega, Mascherano, Perez; Messi, Higuain/Pavon.

Sodnik: Alireza Fagani (Iran)


Sobota ob 20.00, Soči:
URUGVAJ – PORTUGALSKA (1)

Verjetni postavi:

Urugvaj: Muslera; Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt; Nandez, Vecino, Torreira, Bentancour; Suarez, Cavani.

Portugalska: Patricio; Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro; William/Moutinho, A. Silva, Quaresma, Mario; Guedes, Ronaldo.

Sodnik: Cesar Ramos (Mehika)

Messi dvignil samozavest Argentincev pred obračunom s Francijo