Messi se je končno prikazal v Rusiji. Osupljiv vodilni gol v 14. minuti in še vratnica v prostem strelu, a v drugem delu je manjkala njegova genialnost, nato pa je branilska naveza Mercado - Rojo poskrbela, da Argentina igra vsaj še eno tekmo na prvenstvu. Foto: Reuters
Messi se je končno prikazal v Rusiji. Osupljiv vodilni gol v 14. minuti in še vratnica v prostem strelu, a v drugem delu je manjkala njegova genialnost, nato pa je branilska naveza Mercado - Rojo poskrbela, da Argentina igra vsaj še eno tekmo na prvenstvu. Foto: Reuters
Naslovnice argentinskih medijev: Svetovni čudež, Prava čarovnija, Argentinsko vstajenje. Foto: Reuters
Marcos Rojo in Lionel Messi
Marcos Rojo bi v 75. minuti skoraj postal tragični junak, ko se je slabo posredoval z glavo, žoga je padla na njegovo roko, ob tem pa je Ighalo dobil še izjemno priložnost za 2:1, a je Nigerijec zgrešil, zatem pa je VAR ovrgel afriške zahteve po še drugi 11-metrovki. Čez 10 minut je Rojo udaril s svojo slabšo desno nogo in izločil Nigerijo. Foto: Reuters

"Po tekmi s Hrvaško smo bili poenoteni bolj kot kdaj prej," je po tekmi poudaril veliki junak, ki je v 86. minuti z desne strani sprejel natančen predložek bočnega branilca Gabriela Mercada, pri čemer pa je Rojo, sicer nogometni levičar, za volej zaključek uporabil desno nogo.

Banegi in Otamendiju napovedal gol
"Gol posvečam svoji družini in soigralcem, ki so si ga zaslužili. Gremo naprej, Argentina!"
je bil evforičen 28-letni branilec, ki mu je deset minut predtem pošteno zastal dih, ko se je od njegove glave žoga odbila na roko, zaradi česar je prišlo do posredovanja videosodnikov, na koncu pa je sodnik Cüneyt Cakir presodil, da ni 11-metrovke za Nigerijo. "Fantom sem rekel, da bom zabil gol. Povedal sem Banegi in Otamendiju," je še pristavil Rojo, ki je v celotni klubski sezoni za Manchester United odigral vsega 12 tekem.

Dres Argentine je nad vsem
"Ne spomnim se, da bi že kdaj toliko trpel zaradi tega, kako smo igrali ... Vedeli smo, da bo zapleteno, a na srečo smo uresničili svoj cilj in napredovali,"
je po zmagi preživetja končno spregovoril tudi prvi superzvezdnik Lionel Messi. "Prepričani smo bili, da bodo zmagali. Na čudovit način nam je uspelo, zaslužili smo si veselje. Vedel sem, da je Bog z nami in da nas ne bo zapustil," je z umirjenim glasom pripovedoval Messi, ki pa se mu je poznalo, da se mu je odvalilo ogromno breme s hrbta, na katerem nosi ogromna pričakovanja soigralcev in celotne Argentine.

"Hvala vsem navijačem, ki so z nami tukaj, in za vse njihove žrtve, in tudi vsem tistim, ki so nas vedno podpirali in si niso polnili glave z izrečenimi neumnostmi o nas. Dres Argentine je nad vsem," se je Messi, ki je v petek praznoval 31. rojstni dan, izrecno zahvalil vsem navijačem, ki so na stadionu v Sankt Peterburgu pripravili pravo belo-svetlomodro norišnico.

Nepozabna čarovnija ob vodilnem golu
Po dveh obupnih predstavah argentinske desetice, proti Islandiji je sicer poskušal s kar 11 streli, a zapravil 11-metrovko za zmago, proti Hrvaški pa skorajda ni prišel do žoge in je ostal pri enem samem poskusu strela, se je najboljši nogometaš zadnjega desetletja le prikazal na SP-ju v Rusiji. V 14. minuti je prejel visoko, dolgo podajo Everja Banege, z dvema dotikoma je umiril žogo in se otresel branilca Kennetha Omeruoa, nato pa s slabšo desnico dosegel 65. gol v dresu Argentine.

"V 1. polčasu smo nadzorovali žogo, po prejetem kazenskem strelu smo zaigrali bolj nervozno, hitreje, iskali smo gol, ki nas bi peljal v osmino finala, in ga na srečo tudi dobili," je Messi na kratko povzel dramatično tekmo, na kateri so bili Argentinci 35 minut drugega polčasa že na poti domov.

Sampaoli slavil, a povsem sam
Argentinski kapetan je bil veliko bolj vpet v igro, med polčasom je v tunelu nagovoril soigralce in jim dal zadnje napotke, med tekmo se je pogovarjal s klopjo, pri čemer ga je selektor Jorge Sampaoli celo vprašal, ali naj pošlje v igro Sergia Agüera. Z vstopom drugega napadalca ob bok Gonzala Higuaina so Argentinci prevzeli pobudo v zaključne četrt ure, ob zmagoviti akciji pa je med napadalci ostal še Rojo in v slogu najbolj prekaljenih napadalcev poskrbel za neizmerno veselje med 44 milijoni rojakov doma in po svetu, tudi v Sloveniji.

"Moštvo je pokazalo moč, da se spoprime s težkim položajem. Gre za zmago volje in samozavesti igralcev. Najpomembnejša stvar z nocojšnje tekme je pogum, s katerim so igrali nogometaši Argentine," je selektor Jorge Sampaoli ocenil, na čem lahko gavči gradijo priprave za obračun težkokategornikov v osmini finala proti Franciji.

Messija postavili na mesto, kjer je nevaren
V domovini skorajda že odpisani trener se sicer spoprijema z goro očitkov in namigov, da dejansko ne vodi več reprezentance, temveč imata zdaj glavno besedo Javier Mascherano in Messi. Med tekmo in po njej je bilo očitno, da je Sampaoli resnično osamljen - ob golu Roja je proslavljal sam, takoj po zadnjem sodnikovem žvižgu je v hipu odkorakal v tunel proti slačilnici, tudi v govorih igralcev po tekmi selektor ni bil omenjen.

"Lea Messija smo postavili na desno stran v poskusu, da pridobimo več podaj naprej in podaj znotraj napadalne tretjine. Ko smo zagotovili, da je bil Leo več pri žogi, smo vedeli, da bodo prišle priložnosti, saj imamo najboljšega igralca na svetu. Zato sem po tekmi s Hrvaško priznal, da je bilo moje vodenje tekme krivo za poraz," se je Sampaoli še enkrat posul s pepelom za polom s Hrvaško, a malokdo v Argentini se ukvarja s tem. Messi je sicer dosegel jubilejni 100. gol na letošnjem mundialu, postal pa je prvi nogometaš, ki je na SP-jih tresel kot najstnik, dvajsetletnik in tridesetletnik, skupno pa je na 4 turnirjih zdaj dosegel 6 golov (brez zadetka je ostal na SP-ju 2010).

Začenja se odštevanje do Francije
V ospredju so zdaj izpostavljene dobre plati uspeha nad Nigerijo, kjer je ključno razliko na sredini naredil Ever Banega, ki je končno začel v prvi postavi. A po drugi strani si malokdo upa kritizirati Javierja Mascherana, ki je nespametno zakrivil 11-metrovko, s katero so Nigerijci izenačili na samem začetku 2. polčasa, nato serijsko izgubljal žoge, delil podaje v vse smeri, razen naprej in bil po kar splošno sprejetem mnenju najšibkejši člen. Kritiki ne more uiti niti Angel Di Maria, ki ga je Banega nekajkrat poslal v obetavne teke, a so se končali brez nevarnosti.

"Seveda smo videli vse tekme Francije. Imajo popolno moštvo z vrhunskimi posamezniki in izrednim ritmom v moštvu," je Messi po tekmi usmeril pogled proti Kazanu, kjer se bodo Argentinci na prvi tekmi osmine finala v soboto ob 16.00 pomerili s Francozi.

Ko reprezentanti postanejo navijači
(prepevanje Argentincev na letališkem avtobusu)