Hrvaška je suvereno odigrala, zlasti v obrambi, kjer so Nigerijo in Argentino povsem onemogočili.
Hrvaška je suvereno odigrala, zlasti v obrambi, kjer so Nigerijo in Argentino povsem onemogočili. "Ognjeni" so se po 20 letih spet prebili v izločilne boje svetovnega prvenstva, kar je bil osnovni cilj, proti Danski v osmini finala pa bodo v vlogi favorita. Foto: EPA
Tabela izločilnih bojev
Znana je polovica parov osmine finala, obeta pa se različno močna dela tabele, ki bosta dala udeleženca velikega finala. Foto: MMC RTV SLO

Kljub kar devetim menjavam v prvi postavi, za zgled sta ostala vodji moštva kapetana Luka Modrić in krilni napadalec Ivan Perišić, so Hrvati proti Islandcem dobili še tretjo tekmo predtekmovanja, v zadnji minuti rednega dela je odločil ravno Perišić, Modrić pa za spremembo ni bil imenovan za igralca tekme, temveč strelec prvega gola Milan Badelj.

Islandci boljši v kvalifikacijah, na SP-ju pa ne
"Devet točk, razlika v golih 7:1, prvo mesto v skupini. Fantastično. Danes ni bilo ravno bleščeče, vendar se ne bomo ozirali na to tekmo,"
se je smejalo selektorju Zlatku Daliću. Vzpostavil je res organizirano moštvo, ki nasprotnikom ne dopušča razvoja igre, sami pa imajo kar nekaj orožij in rešitev v napadu. Hrvaška je prvič na svetovnih prvenstvih dobila tri zaporedne tekme.

"Vse čestitke Hrvaški za zmago. Impresivna igra. Ne samo proti nam, temveč na vseh tekmah skupine. Ne bom presenečen, če pride Hrvaška do samega konca oz. osvoji naslov svetovnega prvaka," je po slovesu od prvega svetovnega prvenstva dejal selektor Islandije Heimir Hallgrimsson in pošteno popihal na dušo kockastih, ki jih ne nazadnje dobro pozna, saj so se v zadnjih štirih letih soočili že petič, v kvalifikacijah za Rusijo 2018 so jih vikingi tudi prehiteli in se neposredno uvrstili na prvo prvenstvo.

Neville: Hrvaška kot Leicester?
"Hrvaška je najverjetneje do zdaj najboljše moštvo tekmovanja. Če gledamo konstantnost igre, potem so najboljši. Všeč mi je njihov slog igre. Trdno v obrambi, trio na sredini nadzira igro, Mandžukić pa je žival v napadu,"
je svoje videnje podal dolgoletni reprezentant Anglije in zdajšnji strokovni komentator Phile Neville, ki je tudi ocenil možnosti Danske proti Hrvaški v osmini finala: "Nimajo ravno veliko možnosti, zlasti če bodo igrali kot proti Franciji. V tem primeru jih ne vidim v četrtfinalu."

"Favoriti oz. reprezentance, ki so pokazale največ, so se lahko sprostile in uživajo v tekmovanju. Ne verjamem, da lahko Argentinci pridejo daleč, vemo, da imajo Nemci težave, Francozi pa me niso prepričali. Lahko bi dobili svetovno prvenstvo z zmago navideznega avtsajderja, kot je bil, recimo, Leicester City v Premier ligi," je razplet prvenstva predvidel Phil Neville.

Neuravnotežena tabela
Hrvaški mediji že razpredajo, kakšna pot se jim obeta po dvoboju z Dansko v nedeljo ob 20.00 v Nižnem Novgorodu. Četrtfinale v Sočiju, polfinale v Moskvi in še finale v ruski prestolnici?

Dejstvo je, da se obeta glede na zgodovino in ugled reprezentanc neuravnoteženo drevo izločilnih bojev. Na eni strani tabele so že Urugvaj - Portugalska in Francija - Argentina, po najverjetnejših razpletih pa se pridružita še para Brazilija - Nemčija in Belgija - Kolumbija. Na drugi strani poti do finala sta medtem para osmine finala Španija - Rusija in Hrvaška - Danska, pričakuje pa se še para Mehika - Švica in Japonska - Anglija.

Hrvaška v Rusiji zmagala tretjič zapored
Hrvaška v Rusiji zmagala tretjič zapored