Keylor Navas je bil ob strelu Kolarova nemočen. Foto: Reuters
Keylor Navas je bil ob strelu Kolarova nemočen. Foto: Reuters
Nikola Milenković (Srbija) - Marcos Urena (Kostarika)
Prva nedeljska tekma se je začela silovito. Foto: EPA
Srbija začela z zmago

Nogometaši Srbije so svetovno prvenstvo začeli z zmago nad Kostariko, ki so jo ugnali z golom Aleksandra Kolarova.

Začelo se je udarno, s streli in poskusi na obeh straneh. Najprej je dvakrat poskušal Mitrović, takoj je sledil odgovor Urene, a njegov strel je Stojković ubranil. V prve četrt ure so oboji udarili po trikrat, najlepša priložnost je po akciji iz kota v 12. minuti pripadla branilcu Kostarike Giancarlu Gonzalezu, ki pa je iz idealnega in osamljenega položaja pred vrati Srbije z glavo slabo zadel žogo.

Škarjice skoraj končale v mreži
V 27. minuti je do idealnega položaja prišel Sergej Milinković-Savić, a je streljal premedlo za razpoloženega Keylorja Navasa. Mladi srbski zvezdnik je tik pred odmorom poskusil celo s škarjicami, zadel žogo, a ustrelil naravnost v naročje prvega kostariškega zvezdnika.

Mojstrovina Kolarova odločila tekmo
Odločilna poteza se je zgodila v 57. minuti, ko je David Guzman na robu kazenskega prostora podrl Aleksandra Mitrovića, prosti strel je mojstrsko izvedel Aleksander Kolarov in žogo spravil tik ob vratnici v gol. Vratar Navas je bil povsem brez moči. "Moji varovanci so imeli pravi pristop. Bili smo kompaktni tako v obrambi kot napadu, to je bilo najbolj pomembno. Pomembno je, da smo igrali kot ekipa. Zelo sem ponosen na začetek turnirja," je bil zadovoljen srbski strateg Mladen Krstajić.

Tokrat bo četrtfinale težko doseči
Kostarika je ob koncu sicer pritiskala, a si ni več pripravila izrazitih priložnosti, s katerimi bi osvojili točko. Na prejšnjem prvenstvu ji je uspel preboj do četrtfinala, kar bo tokrat v izjemno zahtevni skupini težko ponoviti.

Ramirez: Gol smo dobili iz prekinitve
"Dobro poznam razmere, v skupini imamo še reprezentanci, ki na Fifini lestvici zasedata drugo in šesto mesto. Težko bo, res bo težko, a fantom sem po koncu tekme dejal, da turnirja še ni konec. Imeli smo nekaj priložnosti, bolje bi morali reagirati in jih unovčiti. Poskušali smo igrati prek bokov, a nekako ni šlo, gol so nam zabili iz prekinitve, kaj bi lahko storili?" se je spraševal selektor Kostarike Oscar Ramirez.

Zvečer bosta v isti skupini igrali Brazilija in Švica.


SKUPINA E, Samara

KOSTARIKA - SRBIJA 0:1 (0:0)
41.432; Kolarov 56.

Kostarika: Navas; Gamboa, Acosta, G. Gonzalez, Duarte, Calvo; Venegas (60./Bolanos), Guzman (73./Solera), Borges, Bryan; Urena (67./Campbell).

Srbija: Stojković; Ivanović , Milenković, Tosić, Kolarov; Matić, Milivojević; Tadić (83./Rukavina), Milinković-Savić, Ljajić (70./Kostić); Mitrović (90:/Prijović ).

Sodnik: Malang Diedhiou (Senegal)

Ob 20.00, Rostov:
BRAZILIJA - ŠVICA

Srbija začela z zmago