Raphael Varane se veseli vodilnega gola. V ozadju podajalec Antoine Griezmann. Foto: Reuters
Raphael Varane se veseli vodilnega gola. V ozadju podajalec Antoine Griezmann. Foto: Reuters
Hugo Lloris
Hugo Lloris je v 43. minuti takole ubranil izjemen strel Martina Caceresa z glavo. To je bila najlepša priložnost Urugvaja za izenačenje. Foto: Reuters
Edinson Cavani
Edinson Cavani je po tekmi tolažil svojega partnerja v napadu Luisa Suareza. S Cavanijem na igrišču bi bil Urugvaj precej nevarnejši. Foto: Reuters
Urugvajski vratar Muslera olajšal delo Franciji

Urugvajcem se je še kako poznala odsotnost "matadorja" Edinsona Cavanija, ki je moral srečanje zaradi poškodbe mečne mišice spremljati s klopi. Cavanija je zamenjal Cristhian Stuani, a pričakovano ni bil tako nevaren, tako da je Luis Suarez v napadu deloval nekako osamljen.

Francija je povedla v 40. minuti, ko je po predložku Antoina Griezmanna s prostega strela z glavo zadel Raphael Varane. Tekma je bila praktično odločena v 61. minuti. Griezmann je sprožil s približno 20 metrov, vratar Urugvaja Fernando Muslera pa si je privoščil veliko napako v slogu mojstrov češke risanke "A je to", saj je žogo izbil za svoj hrbet v mrežo. Francija je nato do konca brez težav nadzirala položaj na zelenici.

Mbappe ni izkoristil priložnosti
Prva polpriložnost se je v 4. minuti ponudila Urugvaju, a Suarezu ni uspelo ustreliti z desne strani. Malo pozneje je z istega položaja sprožil še Cristhian Stuani, ki pa je meril mimo vrat. V nadaljevanju so nekaj obetavnih akcij izpeljali tudi Francozi, a niso uspeli resneje ogroziti vrat Muslere. Začetek je sicer zaznamovala dokaj previdna igra, šahovska partija na obeh straneh. V 15. minuti se je lepa priložnost ponudila Kylianu Mbappeju, ki pa je žogo s kakšnih osmih metrov z glavo poslal čez vrata. Najstnik bi lahko reagiral bolje, saj je bil povsem sam, a ga je očitno priložnost presenetila.

Varane mojstrsko zadel z glavo
Francozi so imeli sicer žogo več v nogah, vendar jim kompaktni Urugvajci, ki so dobro stali na zelenici, niso pustili veliko prostora. Očitno je bilo, da obe ekipi bolj čakata na napako nasprotnika, kot pa da bi napadli na vse ali nič. In ko je že dišalo po tem, da se v prvem polčasu mreži ne bosta tresli, je Francija v 40. minuti povedla. Griezmann je s prostega strela z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kamor je spretno vtekel Varane in žogo z glavo diagonalno poslal v malo mrežico Muslere.

Lloris preprečil izenačenje Caceresu
Malo pozneje je bil Urugvaj blizu izenačenju. Lucas Torreira je s prostega strela poslal predložek v kazenski prostor, kjer je do strela z glavo prišel Caceres, čigar poskus je s skrajnimi močmi odbil vratar Hugo Lloris. Do odbite žoge je pritekel Diego Godin in jo poslal čez vrata. Polčas se je končal z vodstvom Francije, ki je imela žogo več v nogah (59:41), medtem ko so bili Urugvajci nevarnejši: streli 6:4, v okvir vrat 4:1.

Velika napaka Muslere
Upi Urugvajcev so bili skorajda pokopani v 61. minuti, ko je Griezmann sprožil s približno 20 metrov z leve strani, Muslera pa je žogo nespretno – kot kakšen začetnik – izbil v lastno mrežo za 2:0. Malo pred tem je urugvajski selektor Oscar Tabarez v igro poslal Maximiliana Gomeza in Cristiana Rodrigueza.

Posest žoge 57:43 za Francijo, streli v okvir vrat 4:2 za Urugvaj
Zdelo se je, da je srečanje po tako poceni prejetem zadetku odločeno. In res, Urugvaj v nadaljevanju ni imel moči, da bi zabil vsaj zadetek priključka. Francozi so se postavili nekoliko nazaj in brez težav branili (visoko) prednost. Obe ekipi sta bolj ali manj čakali na zadnji pisk sodnika Nestorja Pitane. Še končna statistika: posest žoge 57:43 za Francijo, streli 9:9, v okvir vrat 4:2 za Urugvaj.

Godin: Bili smo kot levi. Fernando je velik vratar.
"Ponosen sem na svoje soigralce. Bili so levi. Smo ekipa, ki tako v pripravah na tekmo kot tudi na tekmi sami da vse od sebe. Fernando je velik vratar ... Vsi delamo napake. Velikokrat nas je rešil na drugih tekmah. Za svoje soigralce imam zato samo besede pohvale in hvaležnosti,"
je po tekmi dejal kapetan "sinjemodrih" Diego Godin. "Ponosen sem. Zaslužili smo si zmago na tej tekmi. Raven naše igre napreduje. Ponosen sem, da sem Francoz," pa je bil zadovoljen selektor Francije Didier Deschamps.



ČETRTFINALE

Nižni Novgorod

Urugvaj - FRANCIJA 0:2 (0:0)
43.319; Varane 40., Griezmann 61.
Urugvaj: Muslera, Caceres, Gimenez, Godin, Laxalt, Nandez ( 73./Urretaviscaya), Torreira, Bentancour ( 59./Rodriguez ), Vecino, Suarez, Stuani ( 59./Gomez).
Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez , Kante, Tolisso ( 80./Nzonzi), Pogba, Mbappe ( 88./Dembele), Griezmann ( 93./Fekir), Giroud.
Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)


Kazan:
Brazilija - BELGIJA 1:2 (0:2)
42.873; Renato Augusto 76.; Fernandinho 13./ag, De Bruyne 31.

Urugvajski vratar Muslera olajšal delo Franciji