VAR-sobo v Moskvi med tekmo zaseda četverica sodnikov, običajno iz različnih držav, ki pregledujejo posnetke v štirih primerih: položaji, ki vodijo v zadetek, 11-metrovke, neposredni rdeči kartoni in zamenjava identitete. Foto: EPA
VAR-sobo v Moskvi med tekmo zaseda četverica sodnikov, običajno iz različnih držav, ki pregledujejo posnetke v štirih primerih: položaji, ki vodijo v zadetek, 11-metrovke, neposredni rdeči kartoni in zamenjava identitete. Foto: EPA
Rusija 2018: Če bi Maradona prišel v argentinski tabor, bi se zgodilo tole ...

Evropski prvaki bodo med šestnajsterico najboljših igrali proti neporaženemu Urugvaju, Španci pa proti Rusom, ki so izpolnili svoj osnovni cilj. V oddaji Žoga je okrogla se znova nismo mogli izogniti VAR-u.

Moti selektivna uporaba VAR-a
V Saransku je sinoči dišalo po drami, a so kratko potegnili Iranci, ki so v sodniškem dodatku zapravili čudovito priložnost. Za napetost na igrišču in tribunah je poskrbel glavni sodnik, ki je v drugem polčasu kar trikrat izkoristil možnost ogleda posnetka. VAR deli nogometne navdušence, Jože Pepevnik pravi, da ga moti malce preveč selektivna uporaba VAR-a. Kakšno je o tem vaše mnenje? Je to koristno za nogomet ali je to, kot pravijo mnogi, le potuha za večje, uspešnejše reprezentance?

Svetovno prvenstvo je na tribune pripeljalo ogromno navijačev z vseh koncev sveta, Marko Radmilovič pa je povlekel zanimivo vzporednico letošnjega svetovnega prvenstva s tekmami v domačem prvenstvu. Svetovno prvenstvo ga spominja na Woodstock, parado ljubezni in splošnega razumevanja.

Argentine ne gre odpisati, Danci pa se ne bojijo Francozov
Tudi v torek bodo štiri tekme najbrž ponudile pester razplet v skupinah C in D. V evropskem obračunu bodo Danci skušali zagreniti življenje Francozov, za katere Aljaž Golčer pravi, da niso igrali nič bolje od katerih koli drugih favoriziranih reprezentanc, zato Danci ne potrebujejo danes nič spektakularnega. Izjemno zanimanje pa bo zvečer poželo srečanje med Nigerijo in Argentino, ki visi na nitki. Marko Cirman je mnenja, da Argentine še ne gre odpisati kar tako, Marko Radmilovič pa je dodal, kaj bi legendarni Maradona izrekel svojim rojakom, ki so na prvih dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja osvojili eno samo točko.

Pri preverjanju 11-m vedno spremenjena odločitev
Videosodniki oz. VAR je novost, ki je hitro postala pomemben del nogometne igre, zlasti ko se glavni sodniki odloči, da še sam preveri videoposnetek. Na dosedanjih 36 tekmah so glavni sodnik še sami preverjali videoposnetke v 22 primerih, rekorder s 3 osebnimi pregledi je Paragvajec Caceres s ponedeljkove tekme Iran – Portugalska.
Pri vprašanju 11-m so vedno spremenili odločitev – ali so jo dosodili ali pa razveljavili. Pri neposrednih izključitvah se odločitev ni spremenila ne v primeru Srba Aleksandra Prijovića ne Portugalca Cristiana Ronalda. Oba sta prejela rumeni karton, ne rdečega.
Pri VAR-u največ kritik sprožajo primeri, kjer se glavni sodniki niso še dodatno posvetovali in preverili videoposnetkov, ko se je zahtevala 11-m (Argentinec Pavon proti Islandiji, Srb Mitrović proti Švici, Anglež Kane proti Tuniziji).
Sodelujte v anketi in sporočite svoje mnenje o VAR-u v komentarjih.

Rusija 2018: Če bi Maradona prišel v argentinski tabor, bi se zgodilo tole ...