Po rasističnih žaljivkah na račun soigralca so nogometaši Valencie odkorakali z igršča v Cadizu, a so se po 20 minutah vrnili, ker sta jim sodnik in delagat zagrozili s sankcijami. Francoz je ostal v slačilnici,
Po rasističnih žaljivkah na račun soigralca so nogometaši Valencie odkorakali z igršča v Cadizu, a so se po 20 minutah vrnili, ker sta jim sodnik in delagat zagrozili s sankcijami. Francoz je ostal v slačilnici, "netopirji" pa so izgubili z 0:1. Foto: EPA

Nedeljska tekma je bila prekinjena v 29. minuti, potem ko je francoski branilec Mouctar Diakhaby zapustil igrišče, sledili pa so mu tudi soigralci. A nogometaši Valencie so se po 20 minutah pozneje vrnili in nadaljevali tekmo, tudi zato, ker so jih opozorili, da bi lahko klub doletela kazen, če tekme ne bi dokončali, je sporočila Valencia.

Igrali, da se ognejo kazni
"V slačilnici so nam dejali, da bomo kaznovani, če se ne vrnemo na igrišče. Pogovorili smo se tudi z Diakhabyjem. Dejal je, da ne more več igrati, a razumel, da moramo tekmo odigrati do konca in se izogniti kazni,"
je dejal trener moštva Javi Gracia.

Nogometaši Valencie so se dan po tekmi s Cadizom, ki so jo izgubili z 0:1, odzvali s posebnim sporočilom oziroma protestom in podprli svojega soigralca.

V torkovi izjavi za javnost je 24-letni francoski branilec Valencie opisal okoliščine in besede Cale. Ob tem je Diakhaby povedal: "Igralec Cadiza nas je vprašal, ali bi me on (Cala) prosil za odpuščanje, če bi želel igrati dalje. Rekli smo ne."

Valencia je tudi poudarila, da se obremenilne besede "Negro di Mierda" slišijo tudi na posnetkih La lige.

Sodniki niso nič slišali
Sodnik David Medie Jimenez je v poročilu po tekmi sicer zapisal, da mu je 24-letni branilec Valencie dejal, da ga je Cala užalil z rasističnimi opazkami. Sam pa s sodniško ekipo tega ni slišal. Diakhabyju in Cali je zaradi prerekanja in nešportnega vedenja pred tem pokazal tudi rumeni karton.

Vodstvo tekmovanja La lige je v izjavi za javnost zapisalo, da obsoja rasizem in da obtožbe jemlje zelo resno. Napovedali so, da bodo v sodelovanju z obema kluboma in sodniško ekipo storili vse, da zaščitijo vrednote raznolikosti in spoštovanja v španskem nogometu.

Cala zavrača obtožbe
Preiskavo je zdaj napovedala tudi španska nogometna zveza RFEF, poročajo španski mediji. Novico o preiskavi je potrdil tudi predsednik La lige Javier Tebas.

Obtoženi 31-letni branilec Cadiza Juan Cala očitke o rasističnem izpadu zavrača. "Očitno v tej državi princip nedolžnosti, dokler ni dokazana krivda, ne velja," je dejal v pogovoru za televizijo Gol. V njegovem klubu so sicer za danes napovedali novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili njegovo plat dogajanja.