Aritz Aduriz je z mojstrovino odločil uvodno tekmo La lige v letošnji sezoni. Foto: EPA
Aritz Aduriz je z mojstrovino odločil uvodno tekmo La lige v letošnji sezoni. Foto: EPA

18. aprila bi se v Sevilli morala srečati Athletic iz Bilbaa in Real Sociedad. 118. finalna tekma kraljevega pokala je seveda preložena, obeta pa se vroč baskovski derbi, ki do zdaj v finalu ni bil na sporedu še nikoli.

Obe ekipi sta se izkazali predvsem v četrtfinalu. Athletic je izločil Barcelono z 1:0 na San Mamesu, Real Sociedad pa je šokiral madridski Real na stadionu Santiago Bernabeu (3:4).

39-letni Aduriz je strah in trepet vratarjev v španskem prvenstvu. V uvodnem krogu letošnje sezone se je izkazal z izjemnimi škarjicami proti Barceloni, ko je z evrogolom potopil Katalonce tri minute pred koncem (1:0). Dvakrat je bil tudi že najboljši strelec Evropske lige.

Sijajni napadalec je na 405 tekmah v dresu Athletica dosegel 172 golov. Pred petimi leti je bil najzaslužnejši za zmago nad Barcelono v španskem superpokalu (4:0 in 1:2), a to je "drugorazredna" lovorika. V bogati karieri mu manjka pravi naslov.

V Bilbau je igral med sezonama 2006 in 2008, nato je bil dve leti pri Mallorci in še dve v Valencii. Od leta 2012 je znova na San Mamesu, kjer ima kultni status.

Bilbao zadnjič osvojil kraljevi pokal leta 1984
"Če me vodstvo kluba želi, sem pripravljen počakati, kolikor bo pač treba. Že avgusta sem se odločil, da bo to moja zadnja sezona. Sploh ni nobenih težav, saj nimam načrtov za naprej. Novega kluba mi ni treba iskati. Položaj je dokaj preprost. Prav neverjeten občutek je, ko pomislim, da imamo priložnost za prvo pokalno lovoriko po letu 1984. Seveda je zdaj na prvem mestu zdravje," je poudaril Aduriz, ki je v španski reprezentanci debitiral šele pri 29 letih.

Na Euru 2016 v Franciji je na dveh tekmah vstopil v igro v drugem polčasu. 12. novembra 2016 je postal najstarejši strelec zadetka za Španijo, ko je s 35 leti in 275 dnevi zatresel mrežo Makedonije.