Xavi je bil med drugim tudi kapetan Barcelone, zdaj pa je še njen nekdanji trener. Foto: Reuters
Xavi je bil med drugim tudi kapetan Barcelone, zdaj pa je še njen nekdanji trener. Foto: Reuters

Legendarni vezist je novembra 2021 prevzel Barco. Tedaj je bila šele deveta v La ligi, na koncu pa je sezono sklenila na drugem mestu. Lani jo je nato popeljal do naslova prvaka, letos pa je ostala brez lovorike. Čeprav je eden najboljših nogometašev na svojem položaju vseh časov, ki je bil motor igre zlate generacije Barce in španske reprezentance, januarja napovedal, da bo po sezoni zapustil vroči stolček, ga je vodstvo kluba na čelu z Joanom Laporto prepričalo, naj nadaljuje. Aprila je nato sporočil, da bo ostal, Laporta pa se je pred kratkim, ker naj ne bi bil zadovoljen z njegovimi izjavami, odločil, da ga vendarle zamenja. Blaugrano bo v prihodnji sezoni vodil nemški strokovnjak Hansi Flick, kar bo klub v kratkem tudi uradno sporočil.

Barca je povedla v 15. minuti, ko je Joao Cancelo z levico s predložkom našel Roberta Lewandowskega. Poljski napadalec je v skoku visoko dvignil nogo in žogo preusmeril za hrbet Ørjana Nylanda. Andaluzijci so izenačili 16 minut pozneje, ko je z izvrstno podajo katalonsko obrambo presekal Boubakary Soumare. Utekel je Youssef En-Nesyri, ki je z diagonalnim strelom z leve strani med nogama premagal Marca-Andreja ter Stegna. Odločilen zadetek je v 59. minuti dosegel Fermin Lopez, ki je natančno meril z roba kazenskega prostora.

Navijači so se v Madridu poslovili od Kroosa

Toni Kroos je zadnjič igral na Santiago Bernabeuu. Foto: EPA
Toni Kroos je zadnjič igral na Santiago Bernabeuu. Foto: EPA

Real Madrid se je na zadnji tekmi sezone razšel s sedmim Betisom brez zadetkov. Kraljevi klub je že na začetku maja potrdil 36. naslov državnega prvaka. Pri štirih je sodeloval Toni Kroos. Izjemni nemški vezist je napovedal, da bo poleti po evropskem prvenstvu končal bogato kariero. Na zadnji tekmi v La ligi so mu najprej nogometaši obeh klubov pripravili špalir, posebno koreografijo pa so mu namenili tudi madridski navijači. Kroos je eden najboljših vezistov svojega časa, z Realom, kamor je prišel pred desetimi leti iz Bayerna, pa je osvojil 21 lovorik. 22. – peto v Ligi prvakov – bo naskakoval v soboto, ko se bo madridski velikan v finalu najmočnejšega klubskega tekmovanja na Wembleyju pomeril z dortmundsko Borussio.

V 86. minuti je Kroos poskusil s prostega strela, vendar je bil Fran Vieites na mestu. Real je imel nekoliko več priložnosti, Sokratis Papastatopulos je v 15. minuti s posredovanjem na golovi črti preprečil zadetek Ferlandu Mendyju. Domača mreža se je sicer v 40. minuti zatresla, toda zadetek Johnnyja je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

Girona zgodovinsko sezono končala z zmago 7:0

Artem Dovbik je s 24 zadetki postal najboljši strelec španskega prvenstva. Foto: EPA
Artem Dovbik je s 24 zadetki postal najboljši strelec španskega prvenstva. Foto: EPA

Tretje mesto je zasedla Girona, ki ima za sabo najboljšo sezono v klubski zgodovini. Dolgo so bili Katalonci celo na vrhu La lige, na koncu so zaostali le za največjima kluboma v državi, za piko na i pa so se prvič uvrstili v Ligo prvakov. Za konec so s 7:0 na domači zelenici nadigrali Granado, ki se s Cadizom in Almerio seli v drugo ligo. Povedli so po pol ure igre prek Erica Garcie, posojenega nogometaša Barce, ki je zadel z glavo. Ukrajinec Viktor Cigankov je zadel dvakrat, izjemen pa je bil znova njegov rojak Artem Dovbik, ki je s hat-trickom potrdil naziv najboljšega strelca La lige. Pichichi sezone je še podal Cristhianu Stuaniju.

V Ligo prvakov se je uvrstil tudi četrti Atletico. Na zadnji tekmi sezone so colchonerosi z 2:0 v gosteh ugnali Real Sociedad, ki je na lestvici končal na šestem mestu tik za baskovskim tekmecem Athleticom iz Bilbaa. Jan Oblak, čigar klubska prihodnost še ni čisto jasna, je v San Sebastianu branil vso tekmo. Gostje so povedli v deveti minuti, ko je Marcos Llorente podal z desne strani v sredino kazenskega prostora, kjer je bil na pravem mestu Samuel Lino. Oblak se je v 61. minuti izkazal z obrambo po nevarnem poskusu Takefuse Kuba. V sodnikovem dodatku je moral najprej predčasno z zelenice Saul Niguez, ki je prejel dva rumena kartona, v 93. minuti pa je madridsko zmago potrdil Reinildo Mandava, ki mu je lepo podal Alvaro Morata.


38., zadnji krog:
GIRONA - GRANADA 7:0 (3:0)
Garcia 30., Cigankov 33., 54., Dovbik 44./11-m, 75., 90./11-m, Stuani 78.
RK: Pellistri 61./Granada

OSASUNA - VILLARREAL 1:1 (1:0)
Budimir 30.; Morales 57.

REAL SOCIEDAD - ATLETICO MADRID 0:2 (0:1)
Lino 9., Reinildo 93.
RK: Saul 91./Atletico
Oblak je branil za Atletico.

ALMERIA - CADIZ 6:1 (0:1)
Melero 48., Arribas 51., 86., Zaldua 57./ag, Suarez 65., 71.; Ocampo 30.

RAYO VALLECANO - ATHLETIC BILBAO 0:1 (0:0)
Williams 67.

REAL MADRID - BETIS 0:0

GETAFE - MALLORCA 1:2 (0:0)
Alvarez 48.; Muriqi 90., Maffeo 93.

CELTA VIGO - VALENCIA 2:2 (0:1)
Aspas 49., Douvikas 62.; Dominguez 5., Mari 60./11-m

LAS PALMAS - ALAVES 1:1 (0:0)
Cardona 71.; Vicente 50.
Simeone (Alaves) je v 33. minuti zapravil 11-m.

SEVILLA - BARCELONA 1:2 (1:1)
En-Nesyri 31.; Lewandowski 15., Fermin 59.


Najboljši strelci:
24 - Artem Dovbik (Girona)
23 - Alexander Sörloth (Villarreal)
19 - Jude Bellingham (Real Madrid)
Robert Lewandowski (Barcelona)
17 - Ante Budimir (Osasuna)
16 - Youssef En Nesyri (Sevilla)
Antoine Griezmann (Atletico M.)
15 - Borja Mayoral (Getafe)
Alvaro Morata (Atletico Madrid)
Vinicius Junior (Real Madrid)