Predsednik Barcelone Joan Laporta (desno) si je el clasico ogledal na častni tribuni v družbi predsednika Reala Florentina Pereza. Foto: EPA
Predsednik Barcelone Joan Laporta (desno) si je el clasico ogledal na častni tribuni v družbi predsednika Reala Florentina Pereza. Foto: EPA

Predsednik Laporta je poudaril, da bo klub zahteval vse posnetke in zvočne zapise v zvezi s 'fantomskim golom' Lamina Yamala, ki v 28. minuti ni bil priznan, ker po mnenju sodnikov žoga ni prečkala črte gola.

Če bi zadetek veljal, bi Katalonci povedli z 2:1. Real je z zadetkom Juda Bellinghama v 91. minuti dobil el clasico na stadionu Santiago Bernabeu z 2:1 in ima 11 točk naskoka pred Barcelono. Do konca španskega prvenstva je le še šest krogov.

16-letni Lamine Yamal je preusmeril žogo proti vratom Reala po podaji iz kota. Foto: EPA
16-letni Lamine Yamal je preusmeril žogo proti vratom Reala po podaji iz kota. Foto: EPA

Laporta ni bil nikoli zagovornik VAR-a
"Vsi že dobro veste, da nikoli nisem bil veliki zagovornik VAR-a, ker verjamem, da odvzame spontanost nogometu. Sem zagovornik tega, da ga vedno uporabljamo, da se izognemo napakam, ki lahko vodijo do nepravičnih odločitev," je zapisal Laporta, ki meni, da VAR ustvarja zmedo z nasprotujočimi si merili.

Glavni sodnik Cesar Soto Grado se je nekaj minut posvetoval z videosodnikom, ki pa ni našel kota kamere, da bi lahko jasno dokazal, ali je žoga prečkala golovo črto s celotnim obsegom. Vratar Reala Andrej Lunin je stal za golovo črto, ko je ujel žogo.

"Razumemo težave, s katerimi se spoprijemajo sodniki, toda prav zato obstaja VAR, ki bi moral tekmovanje narediti bolj pošteno, in ne obratno. V nedeljo je bilo več incidentov, med njimi pa je eden ključen in bi lahko spremenil izid tekme. Govorim o 'fantomskem' golu Lamina. Kot klub želimo biti prepričani, kaj se je zgodilo, in zato bomo od tehničnega odbora za sojenje pri Španski nogometni zvezi takoj zahtevali celovito zbiranje posnetkov in zvočne zapise s tega incidenta."

Sorodna novica Bellingham pokopal Barco v 91. minuti, Real na pragu naslova

V Belgiji so že ponovili tekmo
Laporta je govoril o zahtevi o ponovitvi tekme. To se je že zgodilo v belgijskem prvenstvu na decembrski tekmi med Anderlechtom in Genkom. Disciplinska komisija je ugodila pritožbi Genka, ki je zahteval ponovitev tekme.

"Če po analizi teh dokumentov klub ugotovi, da je pri pregledu dogodka prišlo do napake, bomo sprejeli vse razpoložljive ukrepe. Ne izključujemo niti nobenih ustreznih pravnih ukrepov. Če se potrdi, da je bil gol dosežen, bomo nadaljevali in ne izključujemo zahteve za ponovitev tekme, kot se je zgodilo v drugi tekmi v Evropi zaradi napake VAR-a," je še dodal Laporta, ki si je na častni tribuni ogledal el clasico v družbi predsednika Reala Florentina Pereza. Po tekmi mu je takoj čestital.

Real premagal Barcelono in vodi za 11 točk