Dobro obveščeni Fabrizio Romano je zapisal, da je trenersko mesto pri Barceloni velika želja Hansija Flicka. Foto: EPA
Dobro obveščeni Fabrizio Romano je zapisal, da je trenersko mesto pri Barceloni velika želja Hansija Flicka. Foto: EPA

Legendarni vezist, ki je bil motor igre zlate generacije Barce in španske reprezentance, je novembra 2021 prevzel vodenje katalonskega ponosa, potem ko se je ta razšel z Ronaldom Koemanom. Tedaj je bila Barca šele deveta v španskem prvenstvu, sezono pa je nato sklenila na drugem. Lani je Xavi blaugrano vodil do naslova državnega prvaka, letos pa je klub ostal brez lovorike.

Konec januarja je 44-letni Katalonec napovedal, da po sezoni zapušča Barco, kjer je predtem v prvi ekipi igral kar 17 let, toda vodstvo kluba ga je pregovorilo in konec aprila je sporočil, da si je premislil. Predsednik kluba Joan Laporta, ki si je sprva prizadeval, da bi Xavi ostal nosilec projekta pomlajene Barce, se je zdaj odločil, da bo vendarle pripeljal novega trenerja. Kot pišejo mediji v Španiji, so ga razjezile Xavijeve izjave pred tekmo z Almerio, ko je govoril o zahtevni finančni situaciji kluba in zato težkem boju z madridskim Realom in drugimi evropskimi velikani.

Mediji zdaj poročajo, da se je Laporta odločil za Flicka, ki je bil že, ko je Xavi na začetku leta napovedal odhod, na vrhu spiska kandidatov za naslednjega trenerja petkratnih evropskih prvakov. Zato naj bi tudi zavrnil ponudbo Chelseaja, predtem naj bi enako storil še z nekaj drugimi ponudbami, dodajajo. Dogovor s Flickom in njegovim agentom Pinijem Zahavijem naj bi bil že sklenjen.

Xavi bo zadnjič Barco vodil v nedeljo na gostovanju v Sevilli, v ponedeljek pa naj bi klub sporočil ime novega trenerja. 59-letni strokovnjak je do lanskega septembra vodil nemško reprezentanco, predtem pa je sedel na klopi Bayerna, s katerim je leta 2020 osvojil Ligo prvakov in kar šest lovorik. Kot pomočnik je nekdanji vezist Bayerna in Kölna deloval v izbrani vrsti Nemčije, ko je ta postala svetovni prvak leta 2014.