Jan Oblak že dolgo sodi v svetovno vratarsko smetano. Foto: AP
Jan Oblak že dolgo sodi v svetovno vratarsko smetano. Foto: AP

Odhod portugalskega superzvezdnika Cristiana Ronalda leta 2018 iz Reala iz Madrida v Juventus je bil prvi udarec tekmovanju, ki je dolga leta z uspehi Barcelone in Real Madrida veljalo za najbolj atraktivno in najmočnejše v Evropi. Omenjena kluba sta v tem stoletju osvojila deset Lig prvakov, zadnjo Real Madrid v sezoni 2017/18.

Sorodna novica Rad bi se zahvalil Parizu, z njim želim zmagovati

Messi se je preselil v Pariz
Nov udarec je prišel pred nekaj dnevi. Barcelona je sporočila, da zaradi finančnih težav in omejitev ni mogla podaljšati pogodbe najboljšemu igralcu na svetu Lionelu Messiju. Argentinec je moral čez noč pakirati kovčke in si nov dom poiskati v Parizu. Medtem ko navijači pariškega Saint Germaina slavijo prihod novega zvezdnika v svojo ekipo, ljubitelji katalonskega ponosa pa še brišejo solze razočaranja, se bo v petek s tekmo med Valencio in Getafejem začela nova sezona.

Realu še ni uspel odmeven nakup
Brez dvoma bo to sezona novega začetka za španski nogomet, saj jo bosta najboljša kluba, Real Madrid in Barcelona, začela močno osiromašena. Koronska kriza ju je izčrpala. Madridčanom za zdaj še ni uspelo pripeljati francoskega zvezdnika Kyliana Mbappeja ali Norvežana Erlinga Haalanda, ki sta že dolgo na seznamu želja, so se pa odrekli uslugam Sergia Ramosa, ki je odšel v Pariz, in Raphaela Varana, ki je novi član Manchester Uniteda.

Še večje težave se na začetku sezone napovedujejo Barceloni, saj bo najmanj dva meseca zaradi poškodbe manjkala njihova edina odmevna okrepitev, Kun Aguero, odprt zdravniški list pa ima še nekaj igralcev. Katalonci bodo uvodno tekmo sezone igrali v nedeljo doma z Real Sociedadom, Real Madrid pa bo startal v soboto v gosteh pri Alavesu.

Sorodna novica Po zadetku Suareza Atletico 11. španski nogometni vladar

Naslov brani Atletico
Veliko manj pretresov od obeh velikih klubov je doživel branilec naslova Atletico Madrid. Ohranil je celotno okostje ekipe (črnogorski branilec Stefan Savić je podaljšal pogodbo do konca sezone 2023/24), zato se v novo sezono, ki jo bo začel v nedeljo v gosteh pri Celti, podaja kot glavni favorit. Jan Oblak ima priložnost, da se zapiše v zgodovino španskega nogometa. Doslej je namreč petkrat osvojil naziv najboljšega vratarja sezone, t. i. pokal zamora, s še enim naslovom pa bi se odlepil od Antonia Ramalletsa in Victorja Valdesa, ki sta bila prav tako po petkrat izbrana za najboljša vratarja. Oblak je vseh pet nazivov prejel v zadnjih šestih sezonah; eno zamoro mu je speljal le Thibaut Courtois v sezoni 2019/2020.

RFEF zavrnil CVC

Španska nogometna zveza (RFEF) je zavrnila predlagani sporazum o vlaganju in razdelitvi prihodkov med vodstvom španske lige in ameriške investicijske družbe CVC, češ da dogovor povečuje neenakost in bi lahko vplival na prihodnost tekmovanja. "V osnovi onemogoča razumen razvoj formata poklicnega nogometnega tekmovanja v Španiji," je sporočil RFEF.

La liga, ki organizira prvo in drugo špansko ligo, je prejšnjo sredo objavila, da je s CVC-jem dosegla preliminarni sporazum o "vbrizgavanju 2,7 milijarde evrov v tekmovanje in klube", s čimer bi CVC dobil skoraj 11-odstotni lastniški delež tekmovanja in bi v naslednjih 40 ali 50 letih dobival tudi takšen delež ustvarjenega dobička.

Približno 90 odstotkov tega denarja bi šlo med 42 klubov prve in druge španske lige, oni pa bi lahko 15 odstotkov zneska uporabili za nakup igralcev in plače nogometašev.

Predsednik La lige Javier Tebas je na Twitterju javno kritiziral odločitev zveze in zapisal, da ni dovolj dobro proučila predlaganega sporazuma.

Špansko prvenstvo, 1. krog

Petek ob 21.00:
VALENCIA − GETAFE

Sobota ob 17.00:
OSASUNA − ESPANYOL

Ob 19.30:
CADIZ − LEVANTE
MALLORCA - BETIS

Ob 22.00:
ALAVES − REAL MADRID

Nedelja ob 17.30:
CELTA VIGO − ATLETICO MADRID (Oblak)

Ob 20.00:
BARCELONA − REAL SOCIEDAD

Ob 22.15:
SEVILLA − RAYO VALLECANO

Ponedeljek ob 20.00:
VILLARREAL − GRANADA

Ob 22.00:
ELCHE − ATHLETIC BILBAO