Generalni direktor Barcelone Ferran Reverter (v ozadju) in predsednik Joan Laporta sta lahko upravičeno zelo zaskrbljena. Foto: EPA
Generalni direktor Barcelone Ferran Reverter (v ozadju) in predsednik Joan Laporta sta lahko upravičeno zelo zaskrbljena. Foto: EPA

Toliko minusa v eni sezoni ni pridelal še noben drug nogometni klub na svetu.

"Sklepali so pogodbe z igralci, čeprav so vedeli, da jih ne morejo plačati," je ob predstavitvi lanskega poslovanja povedal generalni direktor kluba Ferran Reverter in dodal, da so se v klubu močno zmanjšali prihodki, upravi pa ni uspelo znižati izdatkov. Po ocenah novega vodstva bo klub potreboval najmanj pet let, da popravi trenutno pereče finančno stanje.

Griezmanna in Coutinha si sploh ne bi smeli privoščiti
Reverter trdi, da je prejšnja uprava naredila velike napake pri prestopih Antoina Griezmanna in Philippeja Coutinha. Prepozno je ugotovila, da klub nima več denarja. Za Griezmanna je odkupna klavzula znašala 120 milijonov evrov.

"Imamo občutek, da je prejšnja uprava kupovala igralce, za katere sploh ni vedela, ali si jih lahko privošči. Na večer potrditve prihoda Antoina Griezmanna so ugotovili, da zanj klub sploh nima denarja. Prestop so plačali tako, da so najeli posojilo za 85 milijonov evrov. Nakup Philippeja Coutinha je bil zaradi naknadnih stroškov financiranja na koncu dražji še za dodatnih 16,6 milijona evrov," je razkril Reverter.

Novi predsednik Joan Laporta je že avgusta razkril, da so se v klubu nabrali dolgovi v višini 1,35 milijarde evrov in takrat kot eno od možnosti napovedal tudi morebitne sodne postopke proti odgovornim.

Slabo stanje tudi na zelenici
To je bilo obdobje, ko je klub zapuščal prvi zvezdnik ekipe Lionel Messi, ki se je brez odškodnine pridružil PSG-ju. Francozi so enostavno lahko ponudili več. Odhod Messija je klub občutil tudi na zelenici, saj niza poraze in je trenutno šele na devetem mestu v španskem prvenstvu. Ligo prvakov je Barca začela katastrofalno, proti Bayernu in Benfici je izgubila z 0:3.

Podrobnosti poslovanja za lansko sezono kažejo, da so se izdatki v klubu povečali kar za 19 odstotkov, na skupno 1,16 milijarde evrov. Prihodki so se zmanjšali za 26 odstotkov, na 631 milijonov evrov. Neposredno na račun pandemije covida-19 zaradi praznih stadionov in drugih klubskih ustanov je Barcelona lani izgubila vsaj 181 milijonov evrov. Močno so se zmanjšali tudi prejemki z naslova prodaje navijaških rekvizitov in televizijskih pravic.

Barcelona dve leti in pol vse naložbe financirala s posojili