Argentinci osvojili Maracano in porazili Brazilce

Večni južnoameriški derbi je znova dvignil obilo prahu, ki se še ne bo polegel. Najprej se je tekma 6. kroga kvalifikacij za SP 2026 začela s polurno zamudo, saj je prišlo do incidentov. Med izvajanjem brazilske himne je prišlo do nekaj prerivanja in pretepov med domačimi in gostujočimi navijači. Brazilska policija je odreagirala z jurišem na tribune in pretepanjem argentinskih navijačev. Podobni prizori z lovom brazilskih varnostnih sil na argentinske navijače so se nedavno dogajali že pred finalom Pokala Libertadores med Fluminensejem in Boco Juniors.

Seveda je bilo na začetku slabo, saj smo videli, kako pretepajo ljudi.

Messi
35-letni veteran Nicolas Otamendi je s tem strelom z glavo postal krivec za prvi domači poraz Brazilije v zgodovini kvalifikacij za svetovna prvenstva. Foto: Reuters
35-letni veteran Nicolas Otamendi je s tem strelom z glavo postal krivec za prvi domači poraz Brazilije v zgodovini kvalifikacij za svetovna prvenstva. Foto: Reuters

Messi: Mogoče zmaga danes ni najpomembnejša

Sam kapetan svetovnih prvakov Lionel Messi je šel do tribun in skušal pomiriti strasti, nato so Argentinci zapustili zelenico. Vmes se je s policisti skorajda stepel najboljši vratar sveta Emi Martinez. Po polurni prekinitvi se je nogometni derbi lahko le začel. Tudi na igrišču je bila prava bitka s številnimi ostrimi starti in rumenimi kartoni ter skupno 42 prekrški. Rdečega je dobil brazilski rezervist Joelinton v 81. minuti, manj kot deset minut po vstopu v igro, ker je v obraz udaril Rodriga de Paula.

"Odšli smo v slačilnico pred začetkom tekme, da bi se v tem času vse skupaj umirilo. Poleg tega smo želeli vedeti, kako so naši domači in bližnji. Potem smo se vrnili na igrišče in uspelo nam je. Tej skupini igralcev so namenjene velike stvari. Mogoče današnja zmaga ni najpomembnejša, toda res je lepo zmagati v Braziliji," je po tekmi povedal Messi.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tretji zaporedni poraz Brazilije

Zgodovinsko prvo zmago gostov v okviru kvalifikacij za SP-je prinesla 63. minuta. Kot Argentine z leve strani je izvedel Gio Lo Celso, najvišji v skoku pa je bil branilec Nicolas Otamendi, ki je natančno odmeril strel z glavo in se na najboljši način oddolžil za svoje napake ob porazu z Urugvajem pred dnevi.

Na drugi strani so Brazilci doživeli zgodovinski poraz, pri čemer so hkrati izgubili še tretjo zaporedno tekmo, kar se jim do zdaj v kvalifikacijah prav tako še nikoli ni zgodilo. Ob koncu tekme je večina gledalcev na Maracani vzklikala "Ole! Ole! Ole!", medtem ko so si Argentinci podajali žogo in kradli čas nemočnim Brazilcem.

Na Maracani donelo Ole! Ole!

"Navijači imajo pravico, da počnejo, kar želijo," je na novinarski konferenci dejal brazilski selektor Diniz, ki so ga ob zadnjem sodnikovem žvižgu močno izžvižgali. "Navijači so strastni in si želijo zmage, zato imajo pravico do žvižgov in neodobravanja, vendar mislim, da je vzklikanje 'Ole' Argentini nekoliko preveč," je bil zgrožen začasni selektor Diniz.

Nogometna javnost je razočarana in komaj čaka na prihodnje poletje, ko bo Selecao prevzel Carlo Ancelotti. Ravno na dan tekme so se brazilski mediji razpisali, da je prekaljeni italijanski trener uradno podpisal pogodbo s krovno zvezo.

Od jeze do ekstaze in do strahu. Čustveni vrtiljak Argentincev ob tekmi z Brazilijo. Foto: Reuters
Od jeze do ekstaze in do strahu. Čustveni vrtiljak Argentincev ob tekmi z Brazilijo. Foto: Reuters

Scaloni razmišlja o odstopu?

Po tekmi je za dodatni odmerek prahu poskrbel argentinski selektor. Lionel Scaloni je namreč odkrito podvomil o svoji prihodnosti. "Zdaj je čas, da ustavimo žogo in začnemo razmišljati. Ti igralci so mi veliko dali in veliko moram razmišljati o tem, kaj bom naredil s svojo prihodnostjo," je dejal trener svetovnih prvakov na novinarski konferenci in nadaljeval: "To ni slovo, vendar je letvica postavljena zelo visoko, saj potrebuješ veliko energije, težko je nadaljevati in težko je še naprej zmagovati. Čas je za razmislek. Kajti ekipa potrebuje trenerja, ki ima vso možno energijo in se počuti dobro."

Argentinski mediji so hitro zagnali preplah, a so jim igralci in vodstvo zveze zagotovili, da Scaloni ni odstopil in ne zapušča reprezentance. Vendar sočasno se na glas ugiba o nesoglasjih med selektorjem in zvezo, ki naj ne bi sledila zahtevam in potrebam ekipe, ki sanja, da bi na turnirju v ZDA, Mehiki in Kanadi čez slaba tri leta ubranila naslov iz Katarja 2022.

Núñez serijsko zadeva za Urugvaj

Na lestvici južnoameriških kvalifikacij vodilni Argentini sledi Urugvaj, ki je prestižno zmago v Buenos Airesu pričakovano nadgradil z domačim uspehom nad skromno Bolivijo. Znova je blestel Darwin Núñez, ki je ob zmagi s 3:0 zadel dvakrat, skupno v kvalifikacijah pa že petkrat.

Na razširjeno svetovno prvenstvo 2026 se neposredno uvrsti kar šest od desetih južnoameriških reprezentanc, za nameček pa sedmo čakajo dodatne kvalifikacije.


Joeliton je vstopil v 72. minuti, v 81. minuti pa je bil izključen z neposrednim rdečim kartonom zaradi udarca v obraz nasprotnika. Foto: Reuters
Joeliton je vstopil v 72. minuti, v 81. minuti pa je bil izključen z neposrednim rdečim kartonom zaradi udarca v obraz nasprotnika. Foto: Reuters

JUŽNOAMERIŠKE KVALIFIKACIJE ZA SP 2026

6. KROG:

BRAZILIJA – ARGENTINA 0:1 (0:0)
Otamendi 63.
RK: Joelinton 81./Brazilija

PARAGVAJ – KOLUMBIIJA 0:1 (0:1)
Borré 11./11-m

EKVADOR – ČILE 1:0 (1:0)
Mena 21.

URUGVAJ – BOLIVIJA 3:0 (2:0)
Núñez 15., 71., Villamil 39./ag

PERU – VENEZUELA 1:1 (1:0)
Yotun 17.; Savarino 54.

LESTVICA