Byron Castillo naj bi ponaredil dokumente o rojstnem datumu in državi rojstva. Foto: EPA
Byron Castillo naj bi ponaredil dokumente o rojstnem datumu in državi rojstva. Foto: EPA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) septembra v sporu glede nacionalnosti Byrona Castilla, ki je v kvalifikacijah za mundial igral za Ekvador, odločila v korist te reprezentance.

Čile in Peru sta se tako zatekla k CAS-u, ki je njuno zadnje upanje, da Ekvadorcem, ki jih 20. novembra čaka uvodna tekma prvenstva proti Katarju, prepove sodelovanje. Obe zvezi zahtevata, da CAS sporoči odločitev najpozneje 10. novembra.

Castillo je igral na osmih kvalifikacijskih tekmah, vključno na obeh proti Čilu, ki je na teh dveh obračunih iztržil le točko. Proti Peruju ni igral, Perujci pa so pri tem osvojili štiri točke.

Čilska zveza pravi, da je nešteto dokazov, da je bil branilec, ki igra v Mehiki za Leon, rojen v Kolumbiji julija 1995, ne pa novembra 1998 v Playasu v Ekvadorju.

Ekvador je kvalifikacije v Južni Ameriki končal na četrtem mestu in si priigral neposredno uvrstitev na SP, kjer bo v skupini igral s Katarjem, Nizozemsko in Senegalom. Tako v Peruju kot Čilu pravijo, da bi prav oni morali na SP-ju nastopiti namesto Ekvadorja.

Peru je bil peti in je izgubil dodatne medcelinske kvalifikacije proti Avstraliji, Čile pa je bil sedmi s sedmimi točkami manj od Ekvadorja in petimi manj od Peruja, a želi, da se vseh osem tekem, na katerih je Castillo igral, vpiše kot poraze za Ekvadorce, kar bi četrto mesto prineslo Čilu.