Rusi bi v polfinalu dodatnih kvalifikacij za SP morali gostiti Poljsko, ki pa se bo zelo verjetno brez boja prebila v finale. Foto: EPA
Rusi bi v polfinalu dodatnih kvalifikacij za SP morali gostiti Poljsko, ki pa se bo zelo verjetno brez boja prebila v finale. Foto: EPA

Obe nogometni federaciji sta odločitev o začasni izključitvi ruskih športnikov in klubov iz vseh mednarodnih tekmovanj sprejeli po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite danes vsem športnim zvezam priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

Fifa je v nedeljo sporočila, da mora Rusija svoje tekme igrati na nevtralnem terenu za zaprtimi vrati in brez svojih nacionalnih simbolov, z imenom Ruska nogometna zveza. Ruski nogometaši bi morali 24. marca v končnici drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo gostiti Poljsko, zmagovalec tega dvoboja pa bo nato gostil Švedsko ali Češko za uvrstitev v skupinski del svetovnega prvenstva v Katarju. Poljska, Švedska in Češka so sporočile, da ne bodo igrali proti Rusiji.

Ukrajina istega dne igra proti Škotski, Wales proti Avstriji, Italija proti Severni Makedoniji, Portugalska pa proti Turčiji.

Prav tako članice ruske nogometne ženske reprezentance julija ne bodo mogle igrati na evropskem prvenstvu v Angliji. Rusinje naj bi se na evropskem prvenstvu za ženske v svoji skupini pomerile z Nizozemsko, Švedsko in Švico.

Leipzig brez boja izločil Spartak
Iz Evropske lige so izključili moskovski Spartak, zadnji preostali ruski klub v evropskih pokalih. RB Leipzig se je brez boja uvrstil v četrtfinale Evropske lige.

Uefa prekinila sodelovanje z Gazpromom
Uefa je trenutno prekinila partnerstvo z ruskim energetskim velikanom Gazpromom, ki je bil eden od glavnih pokroviteljev Uefe od leta 2012. Pogodba je ocenjena na 40 milijonov evrov na leto, zajemala pa je Ligo prvakov, mednarodna tekmovanja v organizaciji Uefe in evropsko prvenstvo leta 2024.

Evropska nogometna zveza je že prejšnji teden Rusiji odvzela finale Lige prvakov in ga preselila iz Sankt Peterburga v Pariz.

Ruska zveza izključitev označila kot diskriminatorno
"Izključitev ima očiten diskriminatorni značaj in škoduje velikemu številu športnikov, trenerjev, zaposlenih v klubih in reprezentancah ter, kar je najpomembneje, milijonom ruskih in tujih navijačev, katerih interese morajo zaščititi predvsem mednarodne športne organizacije," je ruska nogometna zveza zapisala v izjavi.