Vahid Halilhodžić na žrebu skupin za SP 2022 v Dohi 1. aprila letos. Foto: EPA
Vahid Halilhodžić na žrebu skupin za SP 2022 v Dohi 1. aprila letos. Foto: EPA

Prihodnost nekdanjega odličnega nogometaša iz Bosne in Hercegovine na klopi Maročanov je bila že nekaj časa negotova, iz maroške nogometne zveze pa so sporočili, da so bile razlike v pogledih prevelike za nadaljevanje skupne poti.

Za 69-letnega Halilhodžića je to že tretji podoben primer. Leta 2010 je bil nekaj mesecev pred SP-jem v Južni Afriki odpuščen kot selektor Slonokoščene obale zaradi slabih predstav na afriškem prvenstvu. Leta 2018 pa se je dva meseca pred SP-jem v Rusiji moral posloviti od klopi japonske reprezentance zaradi težav s komunikacijo in izgube zaupanja igralcev.

Spor z Ziyechom

Maroko se je sicer sprehodil skozi kvalifikacije za SP v Katarju, v zadnjem delu je izločil DR Kongo (1:1, 4:1). Se je pa s Halilhodžićem sprl zvezdnik Chelseaja Hakim Ziyech in se zaradi tega na začetku februarja reprezentančno upokojil. Halilhodžić mu je očital, da je lani hlinil poškodbo, da bi se izognil igranju na prijateljski tekmi.

Na januarskem afriškem prvenstvu so Maročani izgubili v četrtfinalu proti Egipčanom (po podaljšku), decembra pa so jih na Arabskem pokalu v Katarju v isti fazi tekmovanja ustavili Alžirci (po 11-metrovkah).

Predsednik zveze Fouzi Lekjaa si je prizadeval, da bi se Ziyech vrnil v reprezentanco, to pa je bil najbrž eden izmed razlogov, da s Halilhodžićem niso več našli skupnega jezika. Selektor je bil od avgusta 2019.

Maroko bo na SP-ju novembra in decembra igral v skupini F s Hrvaško, Belgijo in Kanado.