Matjaž Kek ne more biti zadovoljen z izkupičkom Slovenije po prvih treh tekmah kvalifikacij. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek ne more biti zadovoljen z izkupičkom Slovenije po prvih treh tekmah kvalifikacij. Foto: www.alesfevzer.com

Na seznamu ni presenečenj, vpoklicana sta tudi mlada napadalca Benjamin Šeško (Salzburg) in Jan Mlakar (Hajduk). Do konca tedna bo Kek seznamu dodal še dve imeni in tako izkoristil maksimalno število mogočih vpoklicev (26), kandidati so Domen Črnigoj (Venezia), Tomi Horvat (Mura), Nino Kouter (Manisa) in Haris Vučkić (Rijeka). Črnigoj okreva po manjši poškodbi, Kouter in Vučkić sta nedavno zamenjala klub.

Slovaki so na junijskem evropskem prvenstvu premagali Poljsko (2:1) ter izgubili proti Švedski (0:1) in Španiji (0:5). V skupini E so zasedli tretje mesto, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev v osmino finala. Foto: Reuters
Slovaki so na junijskem evropskem prvenstvu premagali Poljsko (2:1) ter izgubili proti Švedski (0:1) in Španiji (0:5). V skupini E so zasedli tretje mesto, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev v osmino finala. Foto: Reuters

"Da igra tudi na pomembnih tekmah Salzburga v kvalifikacijah za Ligo prvakov, pomeni, da mu ljudje zaupajo. Gotovo ga tudi v reprezentanci čaka minutaža, bil je že junija z nami. Je pa mlad, tako da je normalno, da ima tudi nihanja. Toda pri Salzburgu vedo, kaj delajo, in mu premišljeno namenjajo tekme. Je talent in ima kakovost ter s tem seveda možnosti napraviti še veliko v karieri," je o Šešku Kek povedal na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju. Reprezentanca se po prenovi hotela tja vrača tudi na treninge in bo tam med tem ciklom tekem trenirala ves čas.

Po poškodbi konec lanskega leta na seznamu še vedno ni Benjamina Verbiča (Dinamo Kijev). "Poškodba se je nepričakovano in nenavadno zavlekla, ne daje mu kontinuirane minutaže. Sicer pa zdaj trenira, dobil je tudi prve minute, ni pa že več kot pol leta odigral poštene tekme. Gotovo se lahko v prihodnje zelo hitro znajde na seznamu. Upam na njegovo čimprejšnjo vrnitev v reprezentanco," je pojasnil selektor.

Kek: Razmišljam celo, da je bolje, da smo zdaj pod nekim pritiskom

Na tekmah ne bo navijačev gostujočih ekip

Slovaki in Maltežani bodo prihodnjo sredo in soboto gostovali v Stožicah, dvoboj s Hrvati pa bo čez natanko dva tedna v Splitu. Prvič v kvalifikacijah bodo uporabili tudi VAR.

"Nimamo kaj filozofirati. Na dveh tekmah doma imamo en sam cilj, osvojiti čim več točk. Zavedamo se moči Slovakov, ki so na evropskem prvenstvu odigrali nekatere dobre stvari. Tudi njihov seznam je že znan, na njem so vsa imena z EP-ja (glej spodaj, op. a.). Že nekaj časa ponavljam, da potrebujemo konstanto oziroma kontinuiteto, da naredimo izid, ki bi nas pripeljal v možnost, da bi razmišljali o velikem tekmovanju. Najprej bomo osredinjeni na prvo tekmo, za zdaj me ne zanima čisto nič drugega. O Hrvatih sploh ne bom govoril, ker so Slovaki tako velik izziv in pomembna tekma," je dejal Kek.

Mednarodna in Evropska nogometna zveza Fifa in Uefa sta pred kratkim svoje članice obvestili, da na septembrskih reprezentančnih tekmah zaradi težav z novim koronavirusom ne bo navijačev gostujočih ekip, kar med drugim pomeni, da slovenski navijači ne bodo smeli na tribune stadiona Poljud.

Sorodna novica Slovenski navijači ne bodo smeli na tribune v Splitu

"Spomladi je bila tretja tekma za nas težava"

Marca je Slovenija kvalifikacije začela z zmago nad Hrvaško z 1:0, nato pa je v gosteh izgubila proti Rusiji (2:1) in Cipru (1:0). Na lestvici skupine H zaseda predzadnje, peto mesto. Na svetovno prvenstvo v Katarju se bodo uvrstili zmagovalci skupin, drugouvrščene pa čakajo dodatne kvalifikacije.

"Tokrat bomo poskušali pametneje uporabljati igralce, ker je dejstvo, da je bila spomladi tretja tekma za nas težava. Razmišljam celo v smeri, da je bolje, da smo zdaj pod nekim pritiskom in da se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo. Mogoče je ravno razigranost po zmagi nad Hrvati vplivala na to, da smo bili na Cipru nedopustno slabi. Tisto je bil prevelik spodrsljaj, da bi si lahko kaj takega še dovolili. So pa izidi v skupini že pokazali, da je zelo neugodna," je poudaril Kek.

Posnetek celotne novinarske konference si lahko ogledate spodaj.


Seznam reprezentantov

Vratarji (3):
Jan Oblak (Atletico Madrid/ŠPA)
Vid Belec (Salernitana/ITA)
Igor Vekić (Bravo/SLO)

Branilci (8):
Jure Balkovec (Karagümrük/TUR)
Miha Blažič (Ferencvaros/MAD)
Jon Gorenc Stanković (Sturm Gradec/AVT)
Mario Jurčević (Osijek/HRV)
Miha Mevlja (Alanyaspor/TUR)
Nejc Skubic (Konyaspor/TUR)
Petar Stojanović (Empoli/ITA)
Aljaž Struna (Montreal/KAN)

Vezisti (7):
Jaka Bijol (CSKA Moskva/RUS)
Adam Gnezda Čerin (Rijeka/HRV)
Jasmin Kurtić (PAOK/GRČ)
Sandi Lovrić (Lugano/ŠVI)
Žan Rogelj (Tirol/AVT)
Leo Štulac (Empoli/ITA)
Miha Zajc (Fenerbahče/TUR)

Napadalci (6):
Damjan Bohar (Osijek/HRV)
Josip Iličić (Atalanta/ITA)
Jan Mlakar (Hajduk/HRV)
Benjamin Šeško (Salzburg/AVT)
Andraž Šporar (Sporting/POR)
Luka Zahović (Pogon Szczecin/POL)


Seznam slovaške reprezentance

Vratarji: Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Marek Rodak (Fulham), František Plach (Piast Gliwice)

Branilci: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Lubomir Šatka (Lech Poznanj), Martin Koscelnik (Slovan Liberec), Milan Škriniar (Inter), Martin Valjent (Mallorca), Vernon De Marco (Slovan Bratislava), David Hancko (Sparta Praga), Jakub Holubek (Piast Gliwice)

Vezisti: Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrošovsky (Genk), Juraj Kucka (Watford), Ondrej Duda (Köln), Robert Mak (Ferencvaros), Vladimir Weiss (Slovan Bratislava), Jakub Hromada (Slavia Praga), Tomaš Suslov (Groningen), Matuš Bero (Vitesse Arnhem), Marek Hamšik (Trabzonspor), Erik Jirka (Real Oviedo)

Napadalci: Ivan Schranz (Slavia Praga), Robert Boženik (Feyenoord), David Strelec (Slovan Bratislava)


Sorodna novica Seznam Hrvaške za tekme z Rusijo, Slovaško in Slovenijo

Kvalifikacije za SP 2022, skupina H

Sreda, 1. septembra, ob 20.45:
SLOVENIJA – SLOVAŠKA (Stožice)
MALTA – CIPER
RUSIJA – HRVAŠKA

Sobota, 4. septembra, ob 15.00:
CIPER – RUSIJA
Ob 18.00:
SLOVENIJA – MALTA (Stožice)
Ob 20.45:
SLOVAŠKA – HRVAŠKA

Torek, 7. septembra, ob 20.45:
HRVAŠKA – SLOVENIJA (Split)
SLOVAŠKA – CIPER
RUSIJA – MALTA


Preostale tekme Slovenije

8. oktobra:
MALTA – SLOVENIJA

11. oktobra:
SLOVENIJA – RUSIJA

11. novembra:
SLOVAŠKA – SLOVENIJA

14. novembra:
SLOVENIJA – CIPER


Lestvica:                           
HRVAŠKA          3  2 0 1 4:1 6 točk
RUSIJA           3  2 0 1 6:4 6     
SLOVAŠKA         3  1 2 0 4:3 5     
CIPER            3  1 1 1 1:1 4     
SLOVENIJA        3  1 0 2 2:3 3     
MALTA            3  0 1 2 3:8 1