Matjaž Kek je večkrat poudaril, da nestrpno pričakuje tekmo z Rusijo, s katero je slovenska reprezentanca v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 pod njegovim vodstvom odigrala nepozabno odločilno srečanje v Ljudskem vrtu. Foto: Reuters
Matjaž Kek je večkrat poudaril, da nestrpno pričakuje tekmo z Rusijo, s katero je slovenska reprezentanca v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 pod njegovim vodstvom odigrala nepozabno odločilno srečanje v Ljudskem vrtu. Foto: Reuters

"Dosti je bilo dobrih stvari in fantom lahko čestitam za zmago, ki upam, da bo prinesla neko prepotrebno samozavest in še večjo vero v to, da smo vseeno nekaj naredili in nekaj delamo. Zelo smo si želeli in na koncu nam je uspelo. Zdaj nas v Ljudskem vrtu čaka nov nasprotnik, ki bo dosti težji. Na Malti je bilo nekaj stvari, ki jih je seveda treba popraviti, bilo pa je tudi veliko dobrih. Imeli smo kar nekaj težav, o katerih namenoma nisem hotel govoriti. Videlo se je, da lahko zaupamo nekaterim igralcem, ki v določenem trenutku morda niso bili v prvem planu," je dejal Kek.

Sorodna novica Iličić po dveh zadetkih na klop z nasmeškom, strelski prvenec Šeška

Slovenija je na sedmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo vpisala tretjo zmago, poleg nujno potrebnih treh točk je tudi popravila bled vtis zadnjih obračunov. Zdaj je na tretjem mestu z desetimi točkami, šest več jih imata vodilni Hrvaška in Rusija, ki v ponedeljek prihaja v Maribor. Po selektorjevih besedah bo dvoboj z Rusijo, ki je v petek z 1:0 ugnala Slovaško, pokazal slovenske zmožnosti v tem trenutku: "Zdaj se mirno in osredotočeno pripravljamo na Rusijo. To je tekma, ki prinaša nekaj več in bo spet pokazala, kako daleč smo prišli v formiranju nečesa. Upam, da bomo sposobni odigrati še eno dobro tekmo."

"Če bo kdo poletel, pa bo čez dva dni nastopil trenutek resnice"

Malta je seveda v kakovostnem razredu nižje od Rusije, toda prepričljiva in visoka zmaga je lepa popotnica za zaključek kvalifikacij. Slovenija se ob idealnem razpletu lahko še vmeša v boj za Katar: "Ekipa je bila kot celota videti dobro – od kapetana do najmlajšega, pa je bilo kar nekaj mladih v moštvu. Vsak tudi ni na Malti kar zmagal s 4:0. Če bo ta zmaga prinesla samozavest in odločnost, ki jo potrebujemo, je dobro. Če bo kdo poletel, pa bo čez dva dni nastopil trenutek resnice. Kar nekaj jih je bilo skeptičnih, mislim pa, da smo dobro odgovorili. Upam, da bo kakšen gledalec več prišel v Ljudski vrt. Lepo se je vrniti na ta stadion, pa še igrali bomo proti Rusiji. Mislim, da bo lep nogometni dogodek v dobrem ozračju. Moramo se osredotočiti, da bomo pravi in pokazali, kar smo v tem trenutku sposobni."

Visoka zmaga Slovenije na Malti

"Odvisno je, kdo bo na razpolago, saj že dolgo ni bilo toliko načetih kot zdaj," je dodal selektor, ki je imel na Malti kar nekaj težav s sestavo začetne enajsterice, zato je bil primoran malce kombinirati, igralci, ki so dobili priložnost, pa so pustili dober vtis: "Jasno je bilo, da moramo na začetku malce počakati. Ko smo prestali prvih 15 do 20 minut, se je začelo odpirati. Gole so dajali tisti, ki so jih še kako potrebni. Vedel sem, da bo "halo", ker ne bo Šeška v prvi postavi. To je bila popolnoma moja odločitev glede na težave, ki jih ima. Glede tiče Iličića, sploh ne bom komentiral, se vse vidi na igrišču. Zelo sem zadovoljen z igro in golom Šporarja, ki je prav tako iz Anglije prišel s poškodbo. Do ponedeljka bomo videli, kaj bo s Stojanovićem, ampak je na njegovem mestu igral Karničnik, ki si je zaslužil vpoklic v reprezentanco in to tudi pokazal na igrišču. Ni preprosto, ko je stalno treba menjati in nekaj vrteti. Ko si nismo zaslužili, sem bil dovolj jasen in kritičen, tako pa sem tudi zdaj z odprtim srcem čestital fantom. Saj ni bilo bleščeče, tudi gostitelji so prišli do nekaj situacij, ampak smo odigrali pametno."

Dvakrat je domačo mrežo zatresel Josip Ilićić, s katerim se je selektor ob menjavi objel: "Z Josipom sva že pred desetimi leti razčistila določene zadeve. Komunikacija je enaka, kot jo imam z drugimi igralci, oziroma po neki hierarhiji, ki jo zagovarjam. Včasih je morda treba pokazati nekaj, kar mogoče drugače ne bi, da mogoče potrdiš, kar so nekateri hoteli videti, ko ni bilo tako. Je bila samo reakcija na to, da je odigral dobro tekmo. Ko je odigral slabo, je bil zadosti samokritičen. Enako sem reagiral pri drugih igralcih. Včasih je treba narediti nekaj, da potrdiš tisto, kar je bilo pred mesecem dni. Upam, da ne bo vzeto iz konteksta. Oba se zavedava, da moraš včasih v športu marsikaj požreti. To je pač naša služba."

"Kako kakovostni smo, bodo dokazale naslednje tekme"

Lestvica:                            
HRVAŠKA         7  5 1 1 11:1 16 točk
RUSIJA          7  5 1 1 11:4 16     
SLOVENIJA       7  3 1 3  8:6 10     
SLOVAŠKA        7  2 3 2  7:6  9     
MALTA           7  1 1 5  6:15 4     
CIPER           7  1 1 5  1:11 4  

Zadela sta tudi oba igralca konice napada. Na 2:0 je z imenitnim zadetkom povišal Andraž Šporar, končni rezultat pa je postavil Benjamin Šeško, ki je dosegel reprezentančni prvenec. Mladi napadalec Salzburga je tokrat začel na klopi, saj ima težave s poškodbo: "Ta poškodba, ki jo vleče iz kluba, ni enostavna in je treba paziti. Tisti, ki nogomet spremljajo širše, vidijo, da ima v Salzburgu nekaj težav. Njegovo mladost in energijo je treba kontrolirati. Šporar je z minutažo v Middlesbroughu že na višji ravni. Predvsem me veseli, da na tistem delu igrišča, kjer smo najtanjši in kjer najbolj trpim, na sredini, dobivamo par, ki zna biti še kako zanimiv."

Poleg Murinega Žana Karničnika, ki je na desnem boku začel tekmo, je debitiral tudi Olimpijin Timi Max Elšnik: "Lahko sem malce kombiniral in tudi nekaterim omogočil, da so debitirali. To ni kar tako z danes na jutri. Vesel sem, kako je Elšnik reagiral, ko je dobil vpoklic. Mediji ga niste pričakovali, tudi on ga ni. Zakaj pa ne, včasih moraš narediti tudi kaj proti zdravi logiki. Vesel sem, kako so igralci, ki so vstopili v igro, reagirali."

"Strinjam se z marsikom, da bi bilo treba standardizirati ekipo, da potem pride do nekega avtomatizma. Če spremljate vse skupaj, nam nekateri prehitro odpadajo, nimajo urejenega statusa, so poškodovani, se preprosto oni predajajo … Verjetno bo še nekaj časa trajalo, da jih bomo dobili 18, ki jih bo znal vsak na pamet. Akcija je prinesla enega ali dva nova igralca. Nekaj časa bo še trajalo, da bomo, kjer smo bili. Radi bi kar takoj na veliko tekmovanje. To bi bilo idealno in super za slovenski nogomet, ampak treba je delati in biti skromen, ponižen ter dovolj samokritičen. Mislim, da je ta skupina fantov to že pokazala, kako kakovostni smo, bodo dokazale pa naslednje tekme," je zaključil selektor.

Na gol Šporarja bi bila lahko ponosna tudi Lewandowski ali Benzema