Lionel Messi je dosegel 71. gol za Argentino. Več jih je v zgodovini južnoameriških reprezentanc dosegel samo Pele ‒ 77 za Brazilijo. Foto: Reuters
Lionel Messi je dosegel 71. gol za Argentino. Več jih je v zgodovini južnoameriških reprezentanc dosegel samo Pele ‒ 77 za Brazilijo. Foto: Reuters

Zasedba belo-modrih, la albiceleste, je z minimalno razliko 1:0 na prvi tekmi južnoameriških kvalifikacij za SP 2022 na praznem stadionu Alberto J. Armando oziroma Bomboneri v Buenos Airesu premagala Ekvador.

Argentina je prišla do enajstmetrovke v 13. minuti obračuna, potem ko je najstrožjo kazen priboril Lautaro Martinez, katerega prodor je po Messijevi podaji s štartom s hrbta zaustavil branilec Pervic Estupinan (Villarreal). Lionel Messi je z bele točke ustrelil v desno stran, vratar Ekvadorja Alexander Dominguez se je pognal v pravo smer, a je bil prekratek ob močnem in natančnem strelu kapetana Argentine. Preostanek tekme je minil v znamenju jalove argentinske premoči (streli 8:2, v okvir gola 2:0).

Kot trening za zaprtimi vrati
A so prvi tekmi južnoameriških kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo zagotovo manjkale strast in iskrice, ki so tako značilne za eliminatorias, kjer se deset močnih reprezentanc v dvokrožnem sistemu bori za 4 in pol mesta za prihodnji SP, ki ga bo Katar gostil med 21. novembrom in 18. decembrom prihodnje leto. Večina južnoameriških medijev se strinja, da vse spominja kot na trening tekme za zaprtimi vrati, ki so daleč od kakovosti že ogrevalnih tekem pred velikimi prvenstvi.

Tekma za sprostitev v zapletenih časih
"Vedeli smo, da bo zapleteno, a najpomembneje je, da smo zmagali, zdaj moramo še napredovati. Vemo, kako zahtevne so južnoameriške kvalifikacije. Tekme bodo vedno težke, vedeli pa smo, da bo zahtevno, saj že dolgo nismo igrali skupaj. Zapleteno leto je za nami, a vseeno nam je uspelo spet zaigrati za državno reprezentanco in dati ljudem nekaj veselja s to zmago in tekmo. Pride prav za sprostitev vsem Argentincem,"
se je kapetan Messi po tekmi ozrl na širši pomen vrnitev reprezentančnega nogometa v Južni Ameriki.

Luis Suarez in Lionel Messi sta dosegla 39. reprezentančni gol v južnoameriških kvalifikacijah in prvenstvih, s čimer sta izenačila celinski rekord Ronalda (vir: Opta). Foto: Reuters
Luis Suarez in Lionel Messi sta dosegla 39. reprezentančni gol v južnoameriških kvalifikacijah in prvenstvih, s čimer sta izenačila celinski rekord Ronalda (vir: Opta). Foto: Reuters

Po dva gola Romera in Carrilla za remi
V četrtek sta se igrali še dve tekmi. V Asuncionu sta se Paragvaj in Peru razšla z remijem 2:2, vsi štirje goli pa so padli v drugem polčasu. Gostje so povedli prek Andreja Carrilla, nato pa je Angel Romero z dvema goloma poskrbel za preobrat, s čimer so gostitelji v 81. minuti povedli z 2:1. A že čez štiri minute je drugič na tekmi zadel tudi napadalec Peruja za končno delitev točk.

Gomez v 93. minuti za zmago Urugvaja
Urugvaj je doma v Montevideu ugnal Čile z izidom 2:1, potem ko je v 93. minuti z roba kazenskega prostora udaril Maxi Gomez (Valencia) za sladko urugvajsko zmago. Kot Messi je z bele točke najprej zadel Luis Suarez, za Čile pa je izid na začetku 2. polčasa poravnal Alexis Sanchez. A na izenačeni tekmi je nato odločil sodnikov podaljšek.

V noči na soboto se igrata preostali tekmi 1. kroga kvalifikacij: Kolumbija Venezuela in Brazlija Bolivija. V torek in sredo pa sledi 2. krog.