Nemci bodo eni od favoritov letošnjega SP-ja. Kot skoraj vedno. Foto: Reuters
Nemci bodo eni od favoritov letošnjega SP-ja. Kot skoraj vedno. Foto: Reuters

Raziskavo je za nemško tiskovno agencijo DPA opravil inštitut YouGov, vzrok pa so kršenja človekovih pravic ter izkoriščanja delavcev pri izgradnji infrastrukture za potrebe zaključnega turnirja.

Skoraj polovica za odpoved
Za odpoved "elfa" na letošnjem mundialu, ki bo na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom, se je se izreklo kar 48 odstotkov anketirancev. 28 odstotkov vprašanih oseb je za nastop Nemčije na zaključnem turnirju, 24 odstotkov vprašanih pa nima mnenja glede nastopa izbrancev nemškega selektorja Hansija Flicka v Katarju.

Načrtovan obisk Katarja
Predsednik nemške nogometne zveze Bernd Neuendorf in nemška ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser nameravata pred začetkom svetovnega prvenstva odpotovati v Katar, o teh vprašanjih bo v ponedeljek razpravljal tudi parlamentarni odbor v nemškem bundestagu.

Tamkajšnja vlada vse očitke zavrača
Katar je bil v preteklosti ostro kritiziran zaradi sistematičnega kršenja človekovih pravic in izkoriščanja delavcev ter številnih smrtnih primerov na deloviščih. Tamkajšnja vlada vse očitke mednarodne javnosti odločno zanika, prav tako obtožbe o kršenju človekovih pravic istospolno usmerjenih oseb. Po besedah katarskega emirja Tamima bin Hamada Al Thanija so na svetovno prvenstvo dobrodošle vse osebe, ne glede na njihovo spolno usmerjenost.

Nemčija se bo v skupinskem delu svetovnega prvenstva pomerila z Japonsko, Španijo in Kostariko.