Nekdanji nizozemski zvezdnik Rafael van der Vaart je izvlekel kroglico z napisom Slovenija. Foto: EPA
Nekdanji nizozemski zvezdnik Rafael van der Vaart je izvlekel kroglico z napisom Slovenija. Foto: EPA

Spletni žreb je potekal na sedežu Fife v Zürichu. Opravili so ga Fifin direktor tekmovanj Jaime Yarza, Italijan in svetovni prvak iz leta 2006 Daniele De Rossi ter Nizozemec in poraženec finala 2010 Rafael van der Vaart.

Deset tekem med 24. marcem in 16. novembrom 2021
Za trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, se bo potegovalo 55 evropskih reprezentanc.

Kvalifikacije se bodo drugo leto odigrale v samo štirih reprezentančnih oknih: prvi trije krogi med 24. in 31. marcem, naslednji trije med 1. in 8. septembrom, sledita dve tekmi med 8. in 12. oktobrom, konča pa se s tekmama med 11. in 16. novembrom.

Boj za prestižno lovoriko se bo za evropske reprezentance začel konec marca z uvodnimi tekmami kvalifikacij. Foto: Reuters
Boj za prestižno lovoriko se bo za evropske reprezentance začel konec marca z uvodnimi tekmami kvalifikacij. Foto: Reuters

Slovenci imajo še eno možnost za dodatne kvalifikacije
Na 22. svetovno prvenstvo v nogometu se neposredno uvrstijo samo zmagovalci skupin. Drugouvrščene reprezentance gredo v dodatne kvalifikacije, kjer se deseterici pridružita še dva najboljša zmagovalca skupin Lige narodov, ki ne bosta končala na prvih dveh mestih.

Dodatne kvalifikacije bodo po sistemu treh zaključnih turnirjev četverice odigrane med 24. in 29. marcem 2022, v Katar pa se bodo uvrstili le trije zmagovalci.

Če se bo vsaj sedem od osmih zmagovalk skupin iz prvega in drugega razreda Lige narodov (Francija, Belgija, Italija, Španija, Wales, Avstrija, Češka, Madžarska) uvrstilo na prvi dve mesti v svojih kvalifikacijskih skupinah, bo Slovenija – po zaslugi uspešnih predstav v letošnji Ligi narodov – gotovo igrala v dodatnih kvalifikacijah.

Kek po žrebu prejel številne klice iz Hrvaške

Skupina A:
PORTUGALSKA
SRBIJA
IRSKA
LUKSEMBURG
AZERBAJDŽAN

Skupina B:
ŠPANIJA
ŠVEDSKA
GRČIJA
GRUZIJA
KOSOVO

Skupina C:
ITALIJA
ŠVICA
SEVERNA IRSKA
BOLGARIJA
LITVA

Skupina D:
FRANCIJA
UKRAJINA
FINSKA
BiH
KAZAHSTAN

Skupina E:
BELGIJA
WALES
ČEŠKA
BELORUSIJA
ESTONIJA

Skupina F:
DANSKA
AVSTRIJA
ŠKOTSKA
IZRAEL
FERSKI OTOKI
MOLDAVIJA

Skupina G:
NIZOZEMSKA
TURČIJA
NORVEŠKA
ČRNA GORA
LATVIJA
GIBRALTAR

Skupina H:
HRVAŠKA
SLOVAŠKA
RUSIJA
SLOVENIJA
CIPER
MALTA

Skupina I:
ANGLIJA
POLJSKA
MADŽARSKA
ALBANIJA
ANDORA
SAN MARINO

Skupina J:
NEMČIJA
ROMUNIJA
ISLANDIJA
SEVERNA MAKEDONIJA
ARMENIJA
LIHTENŠTAJN

Slovenski nogometaši znova proti Hrvaški in Rusiji