Miha Zajc je Sloveniji prinesel vodstvo v uvodu 2. polčasa. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc je Sloveniji prinesel vodstvo v uvodu 2. polčasa. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je za konec neuspešnega ciklusa dosegla četrto zmago v kvalifikacijah, oddolžila pa se je tudi za slabo predstavo v Nikoziji, ko je bilo konec marca 1:0 za Ciper.

Na povratni tekmi je Slovenija v prvem polčasu prevladovala, žogo je imela krepko v svoji posesti, pri številnih poskusih pa Kekovi varovanci niso bili najučinkovitejši. Drugi polčas so odprli z golom Mihe Zajca, ob koncu je zadel še Adam Gnezda Čerin. Kljub golu Ciprčanov so tri točke ostale v Sloveniji.

To je lepa popotnica za varovance Matjaža Keka za prihodnje izzive – Ligo narodov in kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.

Zajc in Gnezda Čerin zadela za zmago nad Ciprom
Nepozaben dan za slovenski nogomet

14. november je sicer nepozaben za slovenski nogomet: pred točno 20 leti si je Slovenija na tekmi dodatnih kvalifikacij z Romunijo priborila krstni nastop na svetovnih prvenstvih. S prvim in edinim reprezentančnim zadetkom se je med legende zapisal Mladen Rudonja.

Balkovec namesto Mevlje in Celar namesto Šporarja
Kek je moral narediti dve spremembi v postavi še pred začetkom tekme. Miha Mevlja in Andraž Šporar zaradi težav s poškodbo nista dokončala ogrevanja. Namesto prvega je bil v prvi postavi Jure Balkovec, namesto drugega pa Žan Celar.

Številni poskusi, a brez gola Slovenije v 1. polčasu
Slovenija si je priborila prvo priložnost že v 4. minuti. Po podaji z glavo v kazenski prostor je Miha Zajc poskusil z diagonalnim strelom, njegov poskus pa je končal nekaj centimetrov mimo desne vratnice.

Na začetku 16. minute je po podaji iz kota v kazenskem prostoru najvišje skočil Jasmin Kurtić, meril je z glavo in zadel prečko. Ob koncu te minute pa je odličen predložek poslal Gnezda Čerin, z glavo je od blizu poskusil Benjamin Verbič, vratar Cipra pa je s konicami prstov preprečil slavje Slovenije.

Petar Stojanović je v 23. minuti stekel hitro po levi strani v protinapad, poslal je predložek pred vrata, kjer je bil Zajc, poskusil je z glavo, a ni bil tako nevaren kot pri svojem prvem strelu.

Celar je v 24. minuti že proslavljal svoj prvenec v reprezentančnem dresu, a je sodnik Sergej Ivanov po pregledu VAR-a gol razveljavil, saj naj bi bil Celar ob podaji Verbiča v prepovedanem položaju.

Kek je v 31. minuti posegel po prvi menjavi, poškodovanega Verbiča je zamenjal Sandi Lovrić.

V 45. minuti je Zajc poslal predložek z desne v kazenski prostor, tam je bil Celar, ki je poskusil s strelom od blizu, a na mestu je bil ciprski vratar.

Zajc in Gnezda Čerin v polno za zmago
Drugi polčas so Slovenci začeli z odlično ekipno akcijo, ki jo je z golom kronal Miha Zajc (1:0). Stojanović je odlično prodiral po levi strani, poslal je predložek v kazenski prostor, žoga se je odbila do Zajca, ki je s strelom v levi spodnji kot zatresel nasprotno mrežo.

Andronikos Kakulis je edini zadel za Ciper. Foto: Reuters
Andronikos Kakulis je edini zadel za Ciper. Foto: Reuters

V 66. minuti je bil Celar znova blizu prvega gola, po predložku z leve je z glavo meril prek gola. Minuto zatem je Kurtić po podaji iz kota žogo podaljšal do Jureta Balkovca, ki je bil v obetavni priložnosti pred nasprotnimi vrati, a je ni izkoristil najbolje.

Gostje so v 75. minuti v eni redkih priložnosti zapretili od daleč, močno je streljal Marios Antoniadis, izboril je le prvi kot za svojo reprezentanco. Po podaji iz kota je isti nogometaš pred prvo vratnico podstavil nogo, a Jan Oblak je bil zbran.

Ciprčani so ob koncu dejavneje iskali pot do izenačenja, a Adam Gnezda Čerin je v 84. minuti s strelom z roba kazenskega prostora poskrbel za povišanje vodstva. Dolgo podajo je sprejel Celar, s podajo je lepo zaposlil Gnezdo Čerina, ki je dosegel svoj prvi gol za reprezentanco (2:0).

V 89. minuti je Andronikos Kakulis s pravim evrogolom – z levico je streljal z 20 m – žogo poslal pod prečko, Oblak je bil nemočen (2:1). Ciprčan je tudi postavil končni izid.

Adam Gnezda Čerin je dosegel prvi gol v reprezentančnem dresu. Foto: Reuters
Adam Gnezda Čerin je dosegel prvi gol v reprezentančnem dresu. Foto: Reuters

Kek: Rezultatski cilj v kvalifikacijah ni dosežen
Matjaž Kek
: "Mislim, da smo zmagali zasluženo. Zmaga bi bila lahko še višja. Po vseh kadrovskih težavah skozi ves teden, ko so odpadali igralci eden za drugim, pa fantom čestitam za tri točke. Rezultatsko cilj v kvalifikacijah ni dosežen, smo pa odigrali nekaj dobrih tekem, premagali Hrvaško, potem pa je bil verjetno poraz na Cipru prelomen. Skratka, bilo je veliko dobrega in preveč slabega. Po zadnjih tekmah pa imam dober občutek. Zdaj bo kar nekaj časa brez tekmovalnega nogometa, potem pa sledita dve prijateljski tekmi, junija pa štirje termini v Ligi narodov, kjer nas ob kakovostnejših tekmecih čakajo novi težki izzivi."

Jan Oblak: "To zadnjo tekmo smo po mojem mnenju ves čas nadzorovali. Dosegli smo dva gola, lahko bi jih še več. V zadnjih minutah smo bili malce nemirni po prejetem golu, toda na koncu smo zasluženo zmagali. V kvalifikacijah pa je bila po mojem menju prelomnica v Splitu, smo pa pokazali na zadnjih tekmah, da je vse mogoče. Ne sme pa se ponoviti takšna igra kot v Splitu, česar se zavedam sam in tudi soigralci. Najpomembnejše je, da verjamemo in da to pokažemo na igrišču. Ko smo maksimalni, je vse mogoče."

Selektor Hrvaške Dalić navdušen po uvrstitvi na SP v Katar

Avtogol Hrvate popeljal na SP
Nogometaši Hrvaške so zmagovalci skupine H kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Na odločilni tekmi so si v Splitu pot v Katar zagotovili z zmago 1:0 proti Rusiji, ki je do 81. minute držala želeni izid, nato pa je Fjodor Kudrjašov na zelo nespreten način dosegel avtogol in svojo ekipo pahnil v dodatne kvalifikacije.

"Dosegli smo cilj, uvrstili smo se na svetovno prvenstvo v Katarju. Zdaj imamo leto dni, da se v miru pripravimo. To je bil najboljši kvalifikacijski turnir v zgodovini hrvaške reprezentance, skupaj s tistima za evropsko prvenstvo 2020 in 2008, ko je Slaven Bilić v kvalifikacijah izgubil le sedem točk. To je velik uspeh," je po tekmi povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Slovaki so napolnili mrežo Malte, zmagali so s 6:0. Zasedli so tretje mesto.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, skupina H
SLOVENIJA – CIPER 2:1 (0:0)
5117; Zajc 48., Gnezda Čerin 84.; Kakoulis 89.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Balkovec, Karničnik, Zajc (84./Štulac), Kurtić, Gnezda Čerin, Iličić, Verbič (31./Lovrić), Celar (94./Vrhovec).

Ciper: Michael, Andreou, Laifis, Antoniades, Demetriou, Artimatas, Kastanos, Avraam (92./Špoljarić), Cionis (74./Efrem), Papoulis (80./Kakoulis), Sotiriou.

Sodnik: Sergej Ivanov (Rusija)


HRVAŠKA – RUSIJA 1:0 (0:0)
Kudrjašov 81./ag

Hrvaška: Grbić, Juranović (75./Brekalo), Lovren, Gvardiol, Sosa, Brozović, Pašalić
(75./Livaja), Modrić, Vlašić (58./Petković), Kramarić (86./Stanišić), Perišić.

Rusija: Safonov, Karavajev, Divejev, Džikija, Kudrjašov, Fomin (80./Glebov), Barinov, Golovin (57./Čistjakov), Ionov (57./Zobnin), Smolov (57./Zabolotni), Bakajev (78./Mostovoj).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


MALTA – SLOVAŠKA 0:6 (0:3)
Rusnak 6., 16., Duda 8., 69., 80., De Marco 72.
RK: Camenzuli 47., Teuma 51./oba Malta


Lestvica:                              
HRVAŠKA       10  7 2 1 21:4  23 točk  
--------------------------------       
RUSIJA        10  7 1 2 19:6  22       
SLOVAŠKA      10  3 5 2 17:10 14       
SLOVENIJA     10  4 2 4 13:12 14       
CIPER         10  1 2 7  4:21  5       
MALTA         10  1 2 7  9:30  5       
Kek: Poraz na Cipru je bil prelomnica kvalifikacij