Petar Stojanović je v zaključku polčasa izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović je v zaključku polčasa izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Matjaž Kek je imel na voljo celotni kader, ki v ligah veliko igra, in skorajda ni imel težav z zdravjem, igrati ni smel le kaznovani Jasmin Kurtić, ki je s tribun svoje reprezentančne soigralce spodbujal vso tekmo in jim delil nasvete.

V prve pol ure so bili gledalci v Stožicah priča slabemu nogometu. Šele po vodilnem zadetku Slovakov se je raven igre malce dvignila, bolje pa so zaigrali tudi Slovenci, ki so še pred odmorom izid izenačili. V uvodnih minutah nadaljevanja je bilo vroče na obeh straneh, a se mreža ni več zatresla, ostalo je pri izidu 1:1 in delitvi točk. Skupina H ostaja zelo izenačena.

Po remiju Rusije in Hrvaške (0:0) je ta krog še največ pridobila Malta, ki je doma s 3:0 odpravila Ciper in se točkovno izenačila s Slovenijo. S sedmimi točkami vodi Hrvaška, na drugem mestu je z enakim številom točk, a slabšo razliko v doseženih in prejetih zadetkih Rusija, sledijo Slovaška (6 točk), Slovenija, Malta in Ciper (vsi po 4 točke). Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v soboto proti Malti.

Boženik povedel, Stojanović izenačil
V četrt ure ni bilo poskusov strelov na obeh straneh. Prvo pravo priložnost so si priigrali Slovenci, v 18. minuti je Sandi Lovrić izvedel prosti strel, njegov poskus pa je končal nad vrati. Prva prava priložnost za goste v 32. minuti pa se ni izšla dobro za Slovence. Vladimir Weiss je z leve strani poslal predložek pred vrata, Robert Boženik pa je natančno meril z glavo in zadel v levi kot gola. Jan Oblak je bil povsem nemočen. Kmalu zatem je Oblaka rešila desna vratnica. Z izjemnim volejem iz neposredne bližine je silovito sprožil Ivan Schranz in zatresel okvir vrat. V 40. minuti srečanja je bilo vroče pred slovaškimi vrati, nastala je prava zmeda, Mihi Zajcu pa žoge ni uspelo poriniti čez črto. Slovenija je izid vendarle izenačila dve minuti pozneje. Po mojstrski podaji Josipa Iličića je v polno zadel Petar Stojanović. Vezist Empolija je z natančno odmerjenim strelom žogo poslal v mrežo ob desni vratnici. 1:1. Po minuti dodatka je glavni sodnik Istvan Kovacs odpiskal konec prvega polčasa.

Slovaki v prve pol ure igre niso pokazali tako rekoč ničesar, nato pa so povedli z golom Roberta Boženika. Ta je s strelom z glavo matiral Jana Oblaka, ki zadetka ni mogel preprečiti. To je bil za napadalca, ki si kruh služi na Nizozemskem pri Feyenoordu (zdaj je posojen v Düsseldorf), peti zadetek za reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Slovaki v prve pol ure igre niso pokazali tako rekoč ničesar, nato pa so povedli z golom Roberta Boženika. Ta je s strelom z glavo matiral Jana Oblaka, ki zadetka ni mogel preprečiti. To je bil za napadalca, ki si kruh služi na Nizozemskem pri Feyenoordu (zdaj je posojen v Düsseldorf), peti zadetek za reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com

Slovaki še drugič na tekmi stresli okvir
Že v uvodu drugega polčasa je slovenskim navijačem zastal dih, ko je po predložku iz kota Juraj Kucka z roba vratarjevega prostora sprožil z glavo in žogo poslal v prečko. Veliko sreče za Slovenijo, že drugič na tekmi. Po slabi uri igre se je na drugi strani odlično znašel tudi Lovrić. Ta je z roba kazenskega prostora natančno meril v zgornji desni kot vrat, a mu je veselje s parado preprečil Marek Rodak. Blizu zadetka je bil še Milan Škriniar, ko je po predložku s prostega strela poskusil z glavo, a je žoga preletela Oblakov gol. Selektor Kek je poskusil z dvojnimi menjavami. Lea Štulca je zamenjal Jon Gorenc Stanković, Zajca je zamenjal Adam Gnezda Čerin, pozneje sta Lovrić in Benjamin Šeško svoje mesto na zelenici odstopila še Jaki Bijolu in Andražu Šporarju, a tako želenega zadetka Slovenci niso dosegli.

Izjavi po tekmi
Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Zagotovo nisem zadovoljen z izidom kljub izrazito napadalni postavitvi in želji, da bi prišli do treh točk. Izid je bil kar realen, obe ekipi sta imeli svoje priložnosti. V zvezni vrsti smo imeli težave, bili smo pogosto za korak prepozni. Slovaška pa je s kakovostnimi igralci to izkoriščala. Čez tri dni je nova tekma in priložnost za nove točke."

Štefan Tarkovič, selektor Slovaške: "Menim, da je bila ta tekma pozitivna za nas. Žal mi je za priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Slovenija je bila pod pritiskom zaradi točk, kar se je videlo v igri in postavljanju igralcev. Domača ekipa je sicer v prvem polčasu igrala dobro tekmo, mi pa smo bili boljši v drugem, toda žal nismo zmagali. Videle so se tudi neke spremembe v naši igri, a bilo je premalo časa za uvedbo vseh želenih. Toda pokazali smo dobro ekipno predstavo in s tem sem zadovoljen."

Kvalifikacije za SP 2022

Skupina H:
SLOVENIJA − SLOVAŠKA 1:1 (1:1)
4034; Stojanović 42.; Boženik 32.

Slovenija: Oblak, Stojanović, Blažič, M. Mevlja, Balkovec, Štulac (70./Gorenc Stanković), Zajc (70./Gnezda Čerin), Iličić, Lovrić (83./Bijol), Mlakar (57./Črnigoj), Šeško (83./Šporar).

Slovaška: Rodak, Pekarik, Šatka, Škriniar, Holubek, Lobotka, Hamšik, Kucka (90./Duda), Schranz (76./Strelec), Weiss (64./Mak), Boženik (76./Koscelnik).

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)

Zadetka s tekme Slovenija – Slovaška

MALTA − CIPER 3:0 (1:0)
Attard 44., 54., Mbong 46.
RK: Soteriou 40./Ciper

RUSIJA − HRVAŠKA 0:0

Lestvica:                            
HRVAŠKA          4  2 1 1 4:1  7 točk
RUSIJA           4  2 1 1 6:4  7     
SLOVAŠKA         4  1 3 0 5:4  6     
SLOVENIJA        4  1 1 2 3:4  4     
MALTA            4  1 1 2 6:8  4     
CIPER            4  1 1 2 1:4  4