Foto: EPA
Foto: EPA

Podpredsednik Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas je podprl predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina v sporu s Fifo.

"Popolnoma se strinjam z dvomi nacionalnih evropskih nogometnih zvez o možnosti, da bi SP v nogometu izvajali na dve leti," je dejal Schinas, poroča portal Politico.

"Evropa je svetovni epicenter nogometa in dolžni smo ohraniti model, ki spoštuje interese navijačev, dobro počutje igralcev in splošno logiko svetovnega športnega koledarja, ne le komercialnih interesov.

Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije

"Evropa je svetovni epicenter nogometa, in dolžni smo ohraniti model, ki spoštuje interese navijačev, dobro počutje igralcev in splošno logiko svetovnega športnega koledarja, ne le komercialnih interesov," je bil v svojem stališču jasen podpredsednik Evropske komisije.

Načrta ne podpirajo evropske nacionalne zveze
Fifa pripravlja študijo izvedljivosti za oceno vplivov ciklusa svetovnega prvenstva na dve leti, namesto sedanjega modela, ko je največji reprezentančni nogometni turnir vsaka štiri leta. Za zdaj kaže, da načrte predsednika Fife Giannija Infantina in nekdanjega trenerja Arsenala Arsena Wengerja, vodje tehnične svetovalne skupine Fife, ki pripravlja reformo tekmovalnega koledarja, ne podpirajo evropske nacionalne zveze ter krovna federacija za nogomet na stari celini, skupaj s predsednikom Uefe Slovencem Čeferinom.

Uefa: Velika nevarnost za nogomet
Uefa je v sredo ponovila resne pomisleke in načrte Fife označila za veliko nevarnost za nogomet, ker bi šlo za razvrednotenje svetovnega prvenstva. Načrti za mundial na dve leti po mnenju evropskega združenja lahko potencialno škodijo igralcem, ogrozijo njihovo zdravje in imajo negativen vpliv tudi na druge turnirje, v denimo ženskih in mlajših konkurencah. Dveletnemu ciklusu svetovnih prvenstev nasprotujejo tudi v južnoameriški nogometni zvezi, predsednik Uefe Čeferin pa je celo omenil možnost bojkota, če bi se Fifa odločila za samovoljno uvedbo SP-ja na dve leti, kar bi že na začetku pomenilo, da bi bilo takšno dveletno prvenstvo mrtvo.

Wenger: Gre za čustven odziv
Oglasil se je tudi idejni oče načrtov "bienala", Wenger, ki je odklonilne odzive na sporni predlog označil za "pretirano čustvene", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Predlog dajem samo zato, ker menim, da je to dobro za igro," je Wenger povedal v športnem podkastu britanske radiotelevizije BBC. Wenger nasprotovanje predlogu pripisuje nepoznavanju koncepta. O načrtih se po njegovem mnenju sodi le na podlagi predlaganega dvoletnega ciklusa. "Gre za čustven odziv, saj smo vsi skupaj odrasli v tem štiriletnem ciklu. Ta koncept je seveda smiseln le, če vidite celoten predlog in če nanj gledate tudi z upoštevanjem spremembe kvalifikacij," pravi Wenger.

Predsednik Fife Infantino bo razpoloženje preveril na spletnem vrhu, ki ga je sklical za 30. septembra. Na to zasedanje je povabil vse deležnike v tem športu.