Jan Oblak je že med legendami Atletica iz Madrida. Na rekordnih 303 nastopih za
Jan Oblak je že med legendami Atletica iz Madrida. Na rekordnih 303 nastopih za "Rojiblancose" je nepremagan ostal kar 159-krat, prejel pa je vsega 212 golov. V pravkar končani sezoni je branil na vseh 38 tekmah La Lige in prejel vsega 25 golov oziroma 0,66 na tekmo, s čimer je po letu premora osvojil peto lovoriko zamoro. Foto: AP

"Igranje, zmagovanje,
boriš se kot najboljši,
ker vedno se navijači
tresejo od strasti,
ko si med vsemi PRVAK!"

Besedilo himne Atletico Madrida, s čimer se je Jan Oblak zahvalil navijačem, soigralcem in klubu ob osvojitvi naslova prvaka Španije za sezono 2020/21.

Na odločilni in dramatični tekmi zadnjega, 38., kroga La Lige proti Valladolidu (2:1) je slovenski vratar že 303. v karieri zaigral za Atletico in s tem izenačil klubski rekord Abela Resina z največ nastopi za rdečo-bele v vseh tekmovanjih. Več kot ustrezno sta se tekma in prvenstvo končala v korist Atletov, kar je Oblaku kot prvemu Slovencu prineslo naslov državnega prvaka Španije.

Pred sedmimi leti je Škofjeločan za 16 milijonov evrov prišel iz Benfice, nato moral počakati dve tretjini sezone, preden je zagrabil priložnost ob poškodbi Angela Moye, od takrat pa ni več stopil iz vrat madridskega kluba. Vrstili so se uspehi in bridki porazi, zlasti v finalu Lige prvakov 2016.

Klub, ki tekmuje z najboljšimi na svetu

Sorodna novica Simeone: Bili smo prava ekipa, ves čas osredotočena na skupen cilj

"Po toliko tekmah in toliko letih vidite, da ima Atlético Madrid spektakularne navijače. Klub z lepo zgodovino, ki pa mu nikoli ni bilo lahko, a lahko tekmuje z najboljšimi na svetu. Prav to je prva stvar, ki jo čutiš: na vsaki tekmi ali treningu, ni pomembno, kaj, daš vse od sebe. Atleti se borijo, trudijo po najboljših močeh, čutiš povezanost z isto potjo, kot jo ima klub. Tu moraš dati vse in ponosen sem, da sem del Atletov," je v nedavnem pogovoru za Goal povedal Oblak, kaj je bistvo Atletica in pripadnosti klubu.

Po uspehu kariere in z novo uigrano generacijo pod taktirko Diega Simeoneja so opazovalci prepričani, da Argentinec in jedro novopečenih prvakov še nista reklo zadnje. A po drugi strani je tukaj tudi realnost rdečo-belega kluba iz španske prestolnice, ki zna izvrstno prodajati svoje zvezde. V kar pa je tudi prisiljen, saj je finančni položaj na Wanda Metropolitanu kot tudi pri Realu in Barceloni rdeče obarvan.

Ali bo ostal ali bo odšel?
Bi lahko bil po sedmih izjemnih letih in kar petih osvojenih lovorikah zamora – cenjeno priznanje vratarju, ki statistično prejema najmanj zadetkov v La Ligi – prav Oblak glavni prodajni adut Atletica?

Sorodna novica Po zadetku Suareza Atletico 11. španski nogometni vladar

"Težko je vedeti, kaj se zgodi v prihodnosti. Marsikaj: imaš pogodbo, pa klub vidi drugo možnost, nikoli ne veš. Premier liga je zanimiva liga, a ne vem, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Všeč mi je, sem človek, ki ima rad nove izzive, toda kot rečeno, v Atleticu sem že sedem let," je Oblak odvrnil na vedno zanimivo vprašanje o morebitnem prestopu. Ni skrivnost, da polovica klubov razvpite angleške šesterice sanja o nakupu Oblaka. Navsezadnje je Chelsea pred tremi leti že vplačal Oblakovo odkupno klavzulo, a Slovencu takrat ni dišala selitev v London, zaradi česar so modri nato kupili Baska Kepo Arrizabalago.

"Če bi me pred sedmimi leti vprašali, ali bom toliko časa v Atleticu, vam ne bi mogel odgovoriti. Stvari v Madridu so se razvile izjemno dobro. Lahko vam le rečem, da sem vesel, ker se borimo za naslov. Prav to si želim: da je moja ekipa konkurenčna za boj za lovorike," je za Goal še poudaril podkapetan Atletica Jan Oblak.

Samir Handanović je pri 36 letih dočakal prvo lovoriko, in to kot kapetan Interja, ki je prekinil vladavino Juventusa in po 11 letih znova postal prvak Italije. Foto: AP
Samir Handanović je pri 36 letih dočakal prvo lovoriko, in to kot kapetan Interja, ki je prekinil vladavino Juventusa in po 11 letih znova postal prvak Italije. Foto: AP

Prva in sladka lovorika za kapetana Interja
Iztekajoča nogometna sezona 2020/21 je prinesla še kar nekaj lovorik najboljšim slovenskim nogometašem. Ob Oblakovem španskem naslovu posebno mesto pripada njegovemu predhodniku v vratih Slovenije. Samir Handanović je z Interjem postal prvak Italije, kar je sploh prva članska lovorika za prekaljenega čuvaja mreže iz Ljubljane. 36-letnik je bil med sezono sicer nenadoma kritiziran kot šibki člen ekipe, a nato odgovoril z nizom odličnih predstav in na koncu je Inter prepričljivo osvojil prvi naslov po 11 letih. In kot kapetan je lovoriko Serie A prvi dvignil prav Samir Handanović.

Z Mariborom in Dinamom Zagrebom si je nabral osem državnih naslovov in sedem pokalnih lovorik, potem so tu še superpokali. 25-letni Ljubljančan ima sicer z Zagrebčani sklenjeno pogodbo do poletja 2024. Foto: AP
Z Mariborom in Dinamom Zagrebom si je nabral osem državnih naslovov in sedem pokalnih lovorik, potem so tu še superpokali. 25-letni Ljubljančan ima sicer z Zagrebčani sklenjeno pogodbo do poletja 2024. Foto: AP

Z novo dvojno krono že pri 15 lovorikah v karieri
Dvojno krono je od reprezentantov znova osvojil Petar Stojanović, saj je bil Dinamo Zagreb po koncu evropskih bojev premočan za tekmece na Hrvaškem. Desni bočni branilec, ki je doma iz Ljubljane, uveljavil pa se je pri Mariboru in zdaj že pet let igra v Zagrebu, je na odlični poti, da postane najtrofejnejši slovenski nogometaš. V karieri je zdaj 25-letni Stojanović bil že trikrat prvak Slovenije in petkrat prvak Hrvaške, ob tem pa ima še sedem pokalnih naslovov (štirikrat z Mariborom, trikrat z Dinamom). Če bo tako nadaljeval še deset let ...

Poškodovani Verbič do naslovov v Ukrajini
Državni in pokalni prvak je v Ukrajini z Dinamom iz Kijeva postal tudi Benjamin Verbič, čeprav je zaradi poškodbe kolena v sezoni na 21 nastopih zbral vsega 955 igralnih minut (trije goli in dve podaji). Zaradi vnovičnih težav s kolenom 27-letni Vojničan v koledarskem letu 2021 sploh še ni zaigral in ga razumljivo tudi ne bo na junijskih tekmah Slovenije.

Prvaki Slovaške, Madžarske in Moldavije
Na Slovaškem sta dvojno krono slavila branilec Kenan Bajrić in napadalec Alen Ožbolt, medtem ko je trener Darko Milanič na koncu ostal brez te priložnosti. Na Madžarskem je vnovič državni naslov slavil Miha Blažič, ki pri Ferencvarosu opravlja tudi vlogo kapetana. V preostalih evropskih prvenstvih je prvak v Moldaviji postal še napadalec Lovro Bizjak.

Tijanić junak poljskega pokala, Šeško že prvak Avstrije
Na Poljskem je prav David Tijanić odločil finale pokala, s čimer je mali klub Rakow osvojil prvo lovoriko v klubski zgodovini.

S triminutnim debijem za Salzburg na tekmi 30. januarja proti Hartbergu se je za uvrstitev med nove avstrijske prvake kvalificiral tudi novopečeni slovenski članski reprezentant Benjamin Šeško. V nogometni piramidi rdečih bikov se je 17-letnik iz Radeč sicer kalil v drugi avstrijski ligi, kjer je za Salzburgov podružnični klub Liefering na 29 tekmah dosegel kar 21 golov, s čimer je bil drugi strelec tekmovanja, njegov klub pa je končal na 2. mestu.

Andraž Šporar kot napadalec ne more biti zadovoljen ne s številom golov ne z igralnim časom, ob tem je postal pri Sportingu še odveč in moral na polletno posojo k Bragi. Vseeno pa se lahko veseli vseh treh lovorik na Portugalskem, ki so na voljo v tekoči nogometni sezoni. Veljavna pogodba s Sportingom se mu izteče sicer šele poleti 2025. Foto: AP
Andraž Šporar kot napadalec ne more biti zadovoljen ne s številom golov ne z igralnim časom, ob tem je postal pri Sportingu še odveč in moral na polletno posojo k Bragi. Vseeno pa se lahko veseli vseh treh lovorik na Portugalskem, ki so na voljo v tekoči nogometni sezoni. Veljavna pogodba s Sportingom se mu izteče sicer šele poleti 2025. Foto: AP

Dva naslova s Sportingom, zadnji z Brago
Za konec pa k posebnežu med slovenskimi osvajalci lovorik za nogometno sezono 2020/21. Andraž Šporar je namreč na Portugalskem naveden kot državni prvak in zmagovalec ligaškega pokala s Sportingom (v finalu je odigral pol ure proti klubu, kamor je bil nato posojen). V nedeljo je slovenski napadalec z Brago postal še zmagovalec državnega pokala, pri čemer je odigral tri minute ob zmagi nad Benfico z 2:0.

Bogat izkupiček nenavadne sezone za Šporarja, ki je sicer za Sporting in Brago zaigral skupaj kar na 41 tekmah, a predvsem v vlogi rezervista ali napadalca, ki je bil redno zamenjan, saj je v celoti odigral vsega štiri tekme. Skupaj je 27-letni Ljubljančan nabral 1611 igralnih minut, pri čemer je dosegel sedem golov in prispeval šest podaj. A na koncu štejejo lovorike in Špoki je s tremi naslovi v dresu dveh klubov zmagovalec med slovenskimi reprezentanti.