Dvoboj Davida Brekala in Patricka Cutroneja, ki je dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Dvoboj Davida Brekala in Patricka Cutroneja, ki je dosegel dva zadetka. Foto: Reuters

Kar 115,5 milijona evrov na nogometnem trgu "tehta" zasedba, ki jo je v Maribor in Celje pripeljal selektor Paolo Nicolato. Varovanci Mileta Aćimovića so zadnjo tekmo skupinskega dela v Ljudskem vrtu spodbudno začeli, a nato tehnično in taktično premoč azzurrinov hitro občutili v obliki treh zadetkov v 15 minutah, ki so jim že sredi prvega polčasa zaprli vrata do želenega preboja med najboljših osem. Slovenska obramba je bila preveč statična, da bi se učinkovito kosala z agresivnimi gosti. Še višji poraz je z nekaj lepimi obrambami preprečil vratar Igor Vekić.

Italijani po 25 minutah vodili že s 3:0

Takšna je realnost

"Fantje so bili motivirani in so si želeli to tekmo dobiti. Želeli smo izkoristiti priložnost za morebitno napredovanje, športno je verjeti do konca, ampak preprosto je takšna realnost. Naredili smo preveč individualnih napak, dogajale so se verižno. Italijani so zadeli iz prvih treh, štirih strelov, to je na fante slabo vplivalo, težko se je potem vrniti. Po hitro prejetih zadetkih je padla samozavest, vse skupaj se poveže tudi v fiziko. Nismo se več mogli sestaviti tako, kot je treba. Izgubili smo koncept, poskušali reševati na individualni način. Na tej ravni to ne gre. V nekem trenutku smo razpadli. Zaradi njihovega pritiska na naše bočne igralce in sredino žoga sploh ni prišla do napadalcev. Nismo prišli v priložnosti skozi igro," je tekmo pokomentiral Aćimović.

"Takšnega tempa in fizike v slovenski ligi gotovo ni, s tem se fantje ne srečujejo. Obrambni igralci ne čuvajo takšnih napadalcev, kot je Cutrone, tudi vezisti niso 90 minut pod takšnim pritiskom," je nadaljeval, pri čemer je izpostavil najboljšega igralca tekme Patricka Cutroneja. Tržna vrednost člana Valencie, ki je bil vzgojen pri Milanu, je deset milijonov evrov, enako kot tista Josipa Iličića.

Evrogol Cutroneja za 4:0

Ne obžaluje ničesar

Aćimović je Slovenijo vodil na peti tekmi in po Španiji v uvodnem krogu prvenstva (3:0) doživel drugi poraz. "Ne obžalujem ničesar. Vem, da so fantje dali maksimum, ponosen sem na njih. Poraza proti Španiji in Italiji sta realna, za nas sta previsoki oviri. Žal mi je, da nam ni uspelo osvojiti treh točk proti Češki, s katero smo se zelo korektno kosali. 15 fantov se zdaj poslavlja od reprezentance, osem jih nadaljuje. Verjamem, da smo se vsi skupaj nekaj naučili in videli, kaj in kako. In da nam bo lažje naprej."

Slovenski selektor je še omenil, da se ni poznalo, da so Italijanom manjkali štirje kaznovani nogometaši na čelu z najdražjim Sandrom Tonalijem (32 milijonov evrov). "Fascinantno je, da kljub temu niso menjali sistema. Gre samo za nadaljevanje njihovega dela v sistemu 3-5-2 v mlajših kategorijah. Točno se ve, kdo kaj dela, kdaj kdo napada in tako naprej. Imajo dolgo klop, so samozavestni, igrivi, težko jih je čuvati. Našim fantom ni bilo lahko. Videli smo, kakšno moč in kakovost, tako individualno kot kolektivno, ima Italija."

Elšnik: So veliko mirnejši in manj nervozni

Nekaj misli po tekmi je v pogovoru za TV Slovenija predstavil tudi kapetan Timi Max Elšnik: "Zaradi izida je gotovo nekaj grenkega priokusa, res smo si želeli, da bi ustvarili čudež oziroma lepo zgodbo na domačem prvenstvu. Žal se nam ni izšlo. Verjamem, da je vsakdo dal vse od sebe, ampak realnost je žal kruta. Naši tekmeci so vajeni takšnih tekem vsak teden, za nas pa so to tekme kariere. To je največja razlika. Imajo veliko več izkušenj in so veliko mirnejši in manj nervozni. Moramo dvigniti glave in iti naprej. Iz vsega skupaj moramo vzeti pozitivne stvari, to so neprecenljive izkušnje za nas."

Izjave in analiza po tekmi Italija - Slovenija

Nicolato: Zelo sem ponosen

Nogometaši v modrem so visoko zmago proslavili objeti v krogu na sredini igrišča, njihovemu selektorju se je lahko le smejalo. Nicolato je bil leta 2016 imenovan za selektorja italijanske reprezentance do 18 let, nato pa je prek vodenja selekcij do 19 in 20 let julija 2019 postal selektor izbrane vrste do 21 let.

Pred tremi leti je reprezentanco do 19 let popeljal do srebra na evropskem prvenstvu na Finskem, v finalu so Italijani po podaljšku izgubili proti Portugalski. S Portugalsko, ki po dveh krogih vodi v koprski skupini D, se bodo najbrž pomerili tudi v četrtfinalu letošnjega EP-ja 31. maja v Ljubljani.

"Zelo sem ponosen. Ni bilo lahko sestaviti ekipe, med pripravami na tekmo je bil velik pritisk. Zdaj smo zadovoljni," je dejal Nicolato, ki je v dveh letih preizkusil 60 nogometašev, na 13 tekmah pa izgubil samo enkrat.

Italija in Španija imata po pet naslovov na evropskih prvenstvih do 21 let, največ od vseh. Nazadnje so bili Italijani prvaki leta 2004 v Nemčiji.

Elšnik: Tekmeci igrajo take tekme vsak teden, za nas pa so to tekme kariere