Italija je v 15 minutah prerešetala slovensko mrežo. Foto: Reuters
Italija je v 15 minutah prerešetala slovensko mrežo. Foto: Reuters

Varovance Mileta Aćimovića je po porazu proti Španiji (3:0) in remiju proti Češki (1:1) v izločilne boje vodila le zmaga, ki pa je bila oddaljena kot že dolgo ne. Azzurri so dvome o zmagovalcu razblinili v obdobju 15 minut na začetku tekme, ko so od 10. do 25. minute slovensko mrežo zatresli trikrat.

(U-21): Zadetki s tekme med Slovenijo in Italijo

Prvi gol Giulia Maggioreja je dodobra šokiral slovensko vrsto, kar so Italijani izkoristili in v kratkem obdobju prek Giacoma Raspadorija in Patricka Cutroneja z enajstmetrovke zadali usodni udarec slovenskim upom. Še višje vodstvo gostov v prvem delu je preprečil vratar Igor Vekić, ki je v 45. minuti zaustavil drugi strel Cutroneja z najstrožje kazni. Končni izid je v 50. minuti z najlepšim golom na tekmi postavil Cutrone.

Slovenija je tekmo začela spodbudno. V prvih treh minutah je dvakrat streljala proti italijanskemu golu in si priigrala dva kota. Do prvega zadetka je bila na zelenici popolnoma enakovreden tekmec, nato pa se je začelo.

Vekić je prvi strel z 20 metrov še zaustavil, Svenu Šoštariču Kariću ni uspelo izbiti žoge, ki je prišla do Maggioreja, ta pa jo je z diagonalnim strelom zabil v slovenski gol. Devet minut pozneje je vodstvo povišal Raspadori, ki se je izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred Vekićem. Ni imel težkega dela.

V 24. minuti je Žan Zaletel v kazenskem prostoru podrl Davideja Frattesija. Dvomov o enajstmetrovki ni bilo. V gol jo je suvereno spremenil Cutrone. Napadalec Valencie bi lahko ponovil vajo v 45. minuti, ko ga je v kazenskem prostoru podrl Vekić, vendar se je slovenski vratar pri drugem strelu z bele točke izkazal.

Najlepšo priložnost za Slovenijo v prvem polčasu je zapravil Aljoša Matko. V kazenskem prostoru je lepo obrnil branilca, se sam znašel pred Marcom Carnesecchijem, vendar je italijanski vratar s skrajnimi močmi žogo z nogo odbil v kot.

Tudi drugi polčas se je za Italijane začel sanjsko. V 50. minuti je z več kot 20 metrov sprožil Cutrone in zadel desni zgornji kot. Evrogol!

Slovenci so v nadaljevanju prišli do nekaj strelov. Zaletel je bil nenatančen z glavo, Adam Gnezda Čerin pa z levico od daleč. V 63. minuti je poskusil še Dejan Petrovič, a je zgrešil cilj.

V nadaljevanju se je nekajkrat izkazal še Vekić, ki je Cutroneju dvakrat preprečil "hat-trick". Italijani so v 82. minuti ostali le z desetimi v polju, ko je rezervist Riccardo Marchizza prejel drugi rumeni karton, a rezultat se ni več spremenil.

Izločilni boji, v katere sta se iz skupine B uvrstili Španija in Italija, bodo od 31. maja do 6. junija.


Skupina B, 3. krog, Maribor:
ITALIJA – SLOVENIJA 4:0 (3:0)
Maggiore 10., Raspadori 19., Cutrone 25./11-m, 50.
RK: Marchizza 82./Italija
Vekić je v 45. minuti obranil enajstmetrovko Cutroneju.

Italija: Carnesecchi, Lovato (54./Marchizza), Gabbia, Ranieri, Bellanova (54./Zappa), Frattesi, Pobega (73./Pirola), Maggiore, Sala, Raspadori (73./Colombo), Cutrone (86./Frabotta).

Slovenija: Vekić, Žinič, Brekalo (46./Stojinović), Šoštarič Karić, Zaletel, Kolmanič (81./Ploj), Gnezda Čerin, Elšnik (46./Petrovič), Prelec (46./Svetlin), Medved (71./Celar), Matko.

Rumeni kartoni: Šoštarič Karić, Brekalo, Gnezda Čerin, Matko; Marchizza, Frabotta.

Sodnik: Bartosz Frankowski (Poljska)

Celje:
ŠPANIJA – ČEŠKA 2:0 (0:0)
Gomez 69., 78.

Lestvica:                           
ŠPANIJA          3  2 1 0 5:0 7 točk
ITALIJA          3  1 2 0 5:1 5     
ČEŠKA            3  0 2 1 2:4 2     
SLOVENIJA        3  0 1 3 1:8 1     
Italijani po 25 minutah vodili že s 3:0
Vekić obranil enajsmetrovko Cutroneju
Evrogol Cutroneja za 4:0
Izjave in analiza po tekmi Italija - Slovenija