Mile Aćimović je prepričan, da lahko njegovi izbranci dosežejo zgodovinski uspeh. Foto: www.alesfevzer.com
Mile Aćimović je prepričan, da lahko njegovi izbranci dosežejo zgodovinski uspeh. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so izgubili uvodno tekmo proti Španiji z 0:3, v soboto pa so remizirali s Čehi (1:1). Italija ima dve točki in verjetno ji zadostuje remi, saj so Španci veliki favoriti proti Čehom.
V slovenski vrsti nimajo težav s poškodbami, vsi igralci so pripravljeni, tudi utrujenosti je manj kot po prvi tekmi. Italijani ne bodo mogli računati na četverico kaznovanih igralcev. Enrico Del Prato, Nicolo Rovella, Gianluca Scamacca in Sandro Tonali so zelo pomembni aduti selektorja Paola Nicolata.

"Ena največjih tekem je že za nami, nova nas čaka. S Češko se ni izšlo po naših željah, a smo stopili na igrišče in šli z njega kot ekipa. To nam je uspelo, zdaj smo še bolj povezani, in to bo dodatna energija za Italijo. Če ne bi verjeli, nima smisla, da bi bili tukaj. Moramo se držati svojih principov, gledati nase in na svojo energijo. Mislim, da lahko presenetimo," je na novinarski konferenci dejal vratar Igor Vekić.

Poudaril je, da jih nesrečen razplet tekme s Češko ni vrgel iz tira. "Psihološko smo se dvignili. Lahko bi vzeli vse tri točke, a to je nogomet, avtogol se zgodi, smo pa vsi stopili skupaj. Prelcu je bilo težko, a smo ga v ekipi dvignili."

"Pričakujemo, da bodo napadli, mi pa se tega ne bomo ustrašili. Začenjamo z 'nule' in tako kot bodo oni začeli, bomo odgovorili tudi mi. So zelo nevarni iz prekinitev, imajo nekaj dobrih intelektualcev, ki lahko ogrozijo vrata. Na tekmi je treba biti pozoren na vse in napadati rezultat, ki si ga želimo."

Aćimović: V torek se lahko zgodi zgodovinski dosežek

Aćimović optimist pred novo tekmo generacije
Selektor Aćimović je poudaril, da se veseli predvsem tega, da imajo njegovi fantje še vedno možnost, da sami odločajo o napredovanju. Strinjal se je z oznako, da je bila tekma s Češko tekma generacije, a dodal, da jih zdaj čaka še ena takšna.

"Zmaga proti Italiji nas pelje med osem v Evropi. Da prideš do take tekme, smo morali odigrati zelo moško in trdo. Ob porazu bi bilo konec sanj, fantje so pokazali, da so odigrali tekmo generacije. Bili so zelo blizu treh točk. Tudi ta točka je velika, imeli smo srečo na drugih tekmah, zdaj smo pred tem finalom in jutri bo še ena tekma te generacije."

Zaveda se, da bodo Italijani težek nasprotnik: "Po odvzeti žogi na njihovi polovici moramo biti bolj igrivi. Čehi so zelo dobro organizirana ekipa, zdaj nas čaka podobna tekma. Dobro vemo, kakšni so Italijani, neugodni, z dobrimi posamezniki in dobro stojijo defenzivno. Podatek, da si Španci niso ustvarili stoodstotne priložnosti, nam ogromno pove o njihovi moči."

Poudaril je tudi, da težav z motivacijo v ekipi pred takšno tekmo ne sme biti: "Na mizi je ogromno. Zmagovalec gre med osem. Lahko si predstavljamo, kako je Italijanom in nam. Srčno sem si želel, da smo v tem položaju. To je največja zasluga fantov in upam, da bo jutri ob enajstih zgodovinski dosežek in bo šla Slovenija med osem v Evropi. Tri, štiri mesece sem si iskreno želel, da bi prišli sami do možnosti, da odločamo o uvrstitvi naprej."

Aćimović je bil na zelenici ob obeh zmagah Slovenije nad Italijo. Leta 2002 je na prijateljski tekmi v Trstu odločil Sebastjan Cimerotić, oktobra 2004 na kvalifikacijski tekmi za SP 2006 pa je v Celju z glavo edini zadetek dosegel Boštjan Cesar.

"Nič slabega ne bi bilo, če bi si igralci pogledali Cesarjev gol in pa zadetek Cimerotića proti Panucciju in Buffonu. To so bili nepozabni trenutki. Verjemite, da lahko jutri to tudi ti fantje doživijo," je sklenil eden izmed junakov zlate generacije slovenske reprezentance.

Matko si za rojstni dan želi zmago nad Italijo

Skupina B, 3. krog, torek ob 21.00:
ITALIJA - SLOVENIJA (Maribior)

Verjetni postavi:

Italija: Carnesecchi, Lovato, Garbia, Marchizza, Frattesi, Maggiore, Zappa, Pobega, Frabotta, Raspadori, Cutrone.

Slovenija: Vekić, Žinič, Brekalo, Šoštarič Karić, Kolmanič, Zaletel, Gnezda Čerin, Elšnik, Prelec, Matko, Medved.

Sodnik: Bartosz Frankowski (Poljska)

Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.


ŠPANIJA - ČEŠKA (Celje)

Lestvica:                              
ŠPANIJA          2  1 1 0 3:0 4 točke  
ČEŠKA            2  0 2 0 2:2 2        
ITALIJA          2  0 2 0 1:1 2        
SLOVENIJA        2  0 1 1 1:4 1