Po splošno sprejetem mnenju bo Lizbona avgusta v 11 dneh gostila zaključne boje letošnje Lige prvakov. Foto: Reuters
Po splošno sprejetem mnenju bo Lizbona avgusta v 11 dneh gostila zaključne boje letošnje Lige prvakov. Foto: Reuters

Krovna evropska zveza, ki jo vodi Aleksander Čeferin, bo na dvodnevni videokonferenci določila format tekmovanja v obeh evropskih klubskih tekmovanjih, Ligi prvakov in Evropski ligi, ki sta bili na začetku marca prekinjeni v osmini finala.

Tuji mediji pred ključnim sestankom Uefe že nekaj tednov pišejo o možnosti za izvedbo tekmovanj od četrtfinala po turnirskem sistemu. Tako naj bi bile vse tekme odigrane v istem kraju, moštva pa naj bi se pomerila le enkrat in ne po ustaljenem sistemu tekem doma in v gosteh.

Najprej dokončanje domačih prvenstev, nato pa avgusta še zaključni boji evropskih tekmovanj. Foto: EPA
Najprej dokončanje domačih prvenstev, nato pa avgusta še zaključni boji evropskih tekmovanj. Foto: EPA

Zaključek Evropske lige v Porurju in Porenju
Kot prvi je nemški tabloid Bild prejšnji teden poročal, da se bo finale letošnje Lige prvakov odigral v Lizboni 23. avgusta, že predtem pa se bodo vse preostale izločilne tekme odigrale v prestolnici Portugalske. Finale Evropske lige po enakem scenarji se bo predvidoma odvil v Nemčiji ‒ natančneje v Porurju in Porenju: v Duisburgu, Düsseldorfu, Gelsenkirchnu in Kölnu. Po prvotnih načrtih naj bi sicer gostitelja finalov bila Istanbul in Gdansk.

Neodigrane so še štiri povratne tekme osmine finala lige prvakov, v četrtfinale elitnega tekmovanja pa so se že uvrstili Atalanta Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in Paris Saint-Germain.

Povratne tekme v domačih mestih
Za ostala štiri mesta se potegujejo Real Madrid in Manchester City (Angleži po prvi tekmi vodijo z 2:1), Bayern in Chelsea (Nemci vodijo s 3:0), Lyon in Juventus (Francozi so v prednosti 1:0) ter Napoli in Barcelona (ekipi sta prvo tekmo odigrali neodločeno z 1:1). Marca neodigrane povratne tekme osmine finala naj bi se odigrale med 4. in 7. avgustom, predvidoma v domačih mestih klubov.

Sedem odločilnih tekem v 12 dneh
Četrtfinalne tekme bodo po predlaganem načrtu odigrane v štirih zaporednih večerih v Lizboni med 12. in 15. avgustom. Polfinalni tekmi bosta sledila 18. in 19. avgusta, nato pa pride na vrsto finale v nedeljo, 23. avgusta.

Liverpool je že moral predati evropsko krono, saj ga je v osmini finala izločil Atletico Madrid. Foto: EPA
Liverpool je že moral predati evropsko krono, saj ga je v osmini finala izločil Atletico Madrid. Foto: EPA

Če bo zdravje dopuščalo, mogoče z gledalci
Lizbona je primerna izbira, ker je Portugalska v primerjavi z največjimi zahodnoevropskimi državami zelo dobro opravila s pandemijo covida-19. Sočasno imajo v Lizboni dva vrhunska stadiona: Benficin Da Luz in Sportingov Jose Alvalade, objekta, ki sta že gostila finalne tekme evropskih tekmovanj.

Zaradi dobrega položaja Portugalske Uefa tudi dopušča možnost, da bi se lahko tekme odigrale celo pred omejenim številom gledalcev, a pri tem bi imela prvo in zadnjo besedo portugalske zdravstvene oblasti.

Poleg načina izvedbe preostalega dela evropskih klubskih tekmovanj izvršni odbor Uefe čaka obsežen dnevni red, na seji naj bi tako določil še koledar kvalifikacij za evropska tekmovanja za prihodnjo sezono, se odločil o nadaljevanju tekmovanj v Ligi prvakinj, pričakovati pa je tudi odločitev glede izvedbe prestavljenega Eura 2020.

Na leto 2021 prestavljeni Euro 2020 bo še vedno potekal po vsej evropski celini, a po besedah Aleksandra Čeferina prvič in zadnjič, ki je tovrstno zamisel za turnir že podedoval od predhodnikov. Foto: EPA
Na leto 2021 prestavljeni Euro 2020 bo še vedno potekal po vsej evropski celini, a po besedah Aleksandra Čeferina prvič in zadnjič, ki je tovrstno zamisel za turnir že podedoval od predhodnikov. Foto: EPA

Novi napotki za prestavljeni Euro 2020
Po marčevski odločitvi bo evropsko prvenstvo potekalo med 11. junijem in 11. julijem 2021, za zdaj pa naj bi se odvijal v celoti po predvidenem programu, ki v počastitev 60. obletnice od prvega evropskega prvenstva predvideva tekme v 12 mestih in 11 državah.

Tekme Eura, ki bo še vedno nosil letnico 2020, bodo gostili Bilbao, London in Glasgow, München, Rim, Baku, Sankt Peterburg, Budimpešta, Bukarešta, Amsterdam, Dublin in København.

A možne naj bi bile tudi določene prilagoditve zaradi nove realnosti, ki jo je prinesla pandemija novega koronavirusa, izvedba turnirja 24 reprezentanc po celi Evropi pa tako ali tako zaradi številnih selitev ekip, navijačev in vsega podpornega osebja že prej ni bila po godu okoljevarstvenikov.

Predsednik namignil na krčenje mest gostiteljic
Čeferin je na to temo v pogovoru za beIN Sports pred časom nakazal, da bi rad videl turnir v predvidenem formatu, a ob tem dopustil možnost za zmanjšanje števila gostiteljev. "Še naprej se bomo pogovarjali in načeloma načrtujemo izvedbo v 12 mestih. Če pa to ne bo mogoče, bomo pripravljeni, da turnir izpeljemo v 10, devetih ali celo osmih mestih," je dejal 52-letni Grosupeljčan.

Ob tem se javno ne ve, katera gostiteljska mesta imajo morda pomisleke, a pandemija novega koronavirusa je najbolj prizadela Italijo, Španijo in Veliko Britanijo. Zadnja je sicer po poročanju lokalnih medijev odločena, da ostane gostiteljica.

Na seji izvršnega odbora pa naj bi Uefa določila tudi nov termin dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo ter potrdila datume tekem za Ligo narodov. V sredo je predvidena tudi novinarska konferenca s Čeferinom, ki bo javnosti predstavil sklepe izvršnega odbora Uefe.