V Italiji vodi Juventus, ki je do prekinitve prvenstva zbral točko več od Lazia. Foto: EPA
V Italiji vodi Juventus, ki je do prekinitve prvenstva zbral točko več od Lazia. Foto: EPA

To pomeni, da bi morala Evropska nogometna zveza po torkovem sestanku preložiti evropsko prvenstvo na december ali prihodnje leto. Preložitev evropskega prvenstva, ki bi moralo potekati od 12. junija do 12. julija v 12 evropskih mestih, že dlje časa zagovarjajo v vodstvu italijanske lige in tudi zveze.

V ponedeljek so prek videokonference o svojih predlogih, kako ravnati v prihodnje oziroma kako končati sezono, govorili tudi predstavniki 20 prvoligašev. Prepoved tekmovanj v Italiji za zdaj traja do 3. aprila, a vse kaže, glede na vsakodnevno povečevanje števila okuženih z novim koronavirusom, da bodo prepoved podaljšali.

Kar nekaj italijanskih medijev je poročalo, da bo po novem za nadaljevanje lige ključen datum 9. maj, prvenstvo pa bi tako končali sredi julija. Vse to pa se lahko še spremeni, ne nazadnje po torkovem sestanku Uefe in tudi novem sestanku klubov, ki bo v prihodnjih dneh.

V Nemčiji prekinitev (najmanj) do 2. aprila

36 klubov v prvi in drugi nemški ligi je medtem sprejelo predlog vodstva lige (DFL), da bosta tekmovanji prekinjeni do 2. aprila. Vodstvo lige in klubi so to odločitev sprejeli na sestanku v Frankfurtu, znova pa se bodo sestali aprila in takrat odločali o prihodnosti igranja v tej sezoni.

"To ne pomeni, da bomo po 2. aprilu nadaljevali tekmovanji," je dejal šef DFL-ja Christian Seifert. Dodal je: "Naš največji sovražnik je koronavirus, drugi največji pa je negotovost. Za zdaj nihče ne ve, kdaj se bo nadaljeval nogomet."

Če bodo zdravstvene razmere dovoljevale, se DFL nagiba vsaj k igranju tekem pred praznimi tribunami, da bi tako dobili denar od televizijskih pravic, ki so velik delež proračuna za klube. Če bi se liga končala zdaj, bi tekmovanje po napovedih izgubilo 750 milijonov evrov.