Zlatan Ibrahimović je pustil ogromen pečat v svetovnem nogometu. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović je pustil ogromen pečat v svetovnem nogometu. Foto: EPA

"Poslavljam se od nogometa, toda ne od vas. Trenutno sem preveč čustven. Forza, Milan, in adijo," je dejal Ibrahimović, ki je komajda zadrževal solze.

Za švedskim napadalcem bosanskih korenin je izjemna kariera. Dosegel je 511 golov in igral v klubih, kot so Milan, Inter, Juventus, Manchester United, PSG, Barcelona ... Naslov prvaka je osvojil v štirih državah.

Ibrahimović se je vrnil v Milan leta 2020 in spet osvojil naslov. Predtem je bil prvak z rdeče-črnimi že leta 2011. V drugem snidenju z Milanom so ga pestile številne poškodbe. Pogodba bi mu potekla konec meseca, že prej pa je napovedal, da bo zapustil klub.

"Prvič, ko sem prišel, ste mi dali srečo, drugič ste mi dali ljubezen. Sprejeli ste me z odprtimi rokami, počutil sem se kot doma. Milanist bom do konca življenja," je dejal Ibrahimović.

Šved je v svoji karieri osvojil 34 lovorik, od tega 14 državnih naslovov. Enajstkrat je bil nominiran za zlato žogo, a se mu je v konkurenci Lionela Messija in Cristiana Ronalda vselej izmuznila.

Nikoli ni osvojil Lige prvakov. Edino evropsko lovoriko je dobil leta 2017, ko je z Manchester Unitedom osvojil Evropsko ligo.

Z 62 zadetki na 122 tekmah je najboljši strelec v zgodovini Švedske. Reprezentanco je zapustil po Euru 2016 in se leta 2021 vrnil v neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

"Bal sem se vprašanj novinarjev, ki so me spraševali o prihodnosti. Zdaj jo končno lahko sprejmem. Nogomet je iz mene naredil človeka. Ob njem sem spoznaval ljudi, ki jih drugače nikoli ne bi. Prepotoval sem ves svet, vse po zaslugi nogometa," je povedal Ibrahimović.

Visoki napadalec je bil s svojimi duhovitimi, pa tudi spornimi izjavami vedno v središču pozornosti. Tudi poslovil se je v svojem slogu. Ob žvižgih navijačev Verone ob poslovilnem govoru po zadnji tekmi na San Siru je odgovoril: "Kar žvižgajte. Za vas, ki me gledate, je to največji dogodek tega leta."

Ibrahimović ponosen na dolgo kariero, a prišel je čas za konec