Navijači ACH Volleyja so spet zasedli Tivoli, čeprav dvorana zaradi slabih vremenskih razmer ni bila povsem polna. Foto: BOBO
Navijači ACH Volleyja so spet zasedli Tivoli, čeprav dvorana zaradi slabih vremenskih razmer ni bila povsem polna. Foto: BOBO
Alen Šket
Alen Šket je bil z 18 točkami drugi najbolj učinkovit igralec ACH Volleyja. Foto: EPA
Blejcem uspel pravi podvig

Italijani so v prvem nizu z bogatim znanjem in izkušnjami izkoristili nekoliko živčen začetek Blejcev in gladko slavili s 25:15. Macerata je hitro povedla z lepo prednostjo, ACH se je približal na 9:11, nato pa so odbojkarji iz pokrajine Marche v osrednji Italiji spet prevzeli pobudo. V drugem nizu so Gorenjci pokazali popolnoma drugačen obraz, vseskozi vodili in ga odločili v svojo korist s 25:22. Dobro je igral predvsem Vid Jakopin.
Maratonski četrti niz
Tretji niz se je od začetka do konca odvijal po taktih Macerate in se je končal z izidom 25:20. Toda varovanci Glenna Hoaga se niso predali. V četrtem nizu so gledalci spremljali sijajno predstavo obeh moštev. Evropski prvaki iz leta 2002 so kljub vodstvu gostiteljev s 24:22 in 25:24 v nadaljevanju imeli kar sedem (!) zaključnih žog za zmago, vendar je ACH ohranil mirne živce, z asom Alena Pajenka prišel v vodstvo s 33:32 in izkoristil prvo ponujeno priložnost za izenačenje v nizih na 2:2.
Odločilni točki Šketa in bloka
Tudi peti niz so Blejci odlično začeli in povedli s 3:0. Italijani so se hitro zbrali in naredili preobrat (4:6), a so jih Slovenci takoj ujeli, nato pa bili večino časa za točko v prednosti. Pri izidu 14:12 so si priigrali prvo zaključno žogo za zmago, vendar je Macerata na izziv odgovorila s tremi zaporednimi točkami in prišla tudi sama v priložnost za slavje. Z dvema napakama pri servisu je ni izkoristila in domači navijači so znova lažje zadihali. Alen Šket je nato z lepim udarcem mimo bloka poskrbel za vodstvo s 17:16, domači blok pa je z odlično postavitvijo ob četrti zaključni žogi priboril odločilno točko za zmago ACH-ja z 18:16.
Povratna tekma v izločilnih bojih Lige prvakov bo prihodnjo sredo. Če bodo slovenski prvaki uspešni, jih v boju za nastop na zaključnem turnirju čaka zmagovalec dvoboja med Hypom in Friedrichshafnom. Prvo srečanje so dobili Nemci s 3:1.
Izjave po tekmi:
Glenn Hoag, trener ACH Volleyja
: "Na to tekmo smo se pripravljali le taktično. Fizično smo bili dobro pripravljeni, saj smo igrali dve ligaški tekmi v zadnjih dneh. Taktično smo danes odigrali dobro. Izpostaviti moram Vinčiča, ki je danes prvič igral na tako visoki ravni in je delo dobro opravil. A naši igralci so še mladi in se še učijo. Takšna tekma je zanje velika izkušnja o tem, kako ostaneš zbran in se osredotočiš na zmago."

Alen Šket: "Prikazali smo dobro igro, pustili smo srce na igrišču. Zelo veseli smo, upam, da bomo čim bolje igrali tudi naslednjo tekmo in se uvrstili v četrtfinale. Nekako nismo bili zbrani čez celo tekmo, videl se je padec koncentracije, vendar smo z nekaj sreče pripeljali tekmo v našo korist. V Italiji moramo pokazali še boljšo igro. Več bo treba narediti na bloku, ki danes ni povsem opravil svoje funkcije."

Vid Jakopin: "S psihološkega vidika je bilo najtežje držati koncentracijo vso tekmo. Fizično smo zraven, lahko igramo z njimi. A s padcem koncentracije se takšne ekipe skorajda ne da premagati. Zato je treba vso tekmo igrati na nivoju. Danes smo prikazali zelo dober sprejemalski obračun."

Liga prvakov, izločilni boji, prve tekme:

ACH VOLLEY - LUBE BANCA MARCHE MACERATA
3:2 (-15, 22, -20, 32, 16)
ACH Volley: Jakopin 19, Šket 18, Kamnik 14, Pajenk 9, Vinčič 7, Flajs 5, Venno in Gato po 1.

Lube Banca Marche Macerata: Martino 28, Omrčen 21, Cissola 16, Raymaekers 10, Podraščanin 8, Vermiglio 2.

TRENTINO - KNACK RANDSTAD ROESELARE
3:1 (19, -21, 18, 22)

CSKA SOFIJA - ASSECO RESOVIA
1:3 (-19, -16, 22, -22)

FRIEDRICHSHAFEN - HYPO TIROL INNSBRUCK
3:1 (-26, 16, 23, 14)

DINAMO MOSKVA - PANATHINAIKOS
3:0 (23, 21, 19)

OLYMPIACOS - ZENIT KAZAN
3:1 (21, -20, 20, 19)

Blejcem uspel pravi podvig