Ljubljanska ekipa je bila še pred časom v veliki krizi, ni bilo malo tistih, ki so napovedovali, da proti Kamničanom nima veliko možnosti. A po prvi finalni tekmi je videti, da je vodstvo kluba z zamenjavo trenerja, Radovana Gačiča je nasledil Matjaž Hafner, opravilo dobro potezo. Hafner, nekdanji reprezentant, je očitno fantom znal povrniti energijo, zgradil dobro ekipno kemijo, ki je vsaj za zdaj prinesla tudi rezultat. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljanska ekipa je bila še pred časom v veliki krizi, ni bilo malo tistih, ki so napovedovali, da proti Kamničanom nima veliko možnosti. A po prvi finalni tekmi je videti, da je vodstvo kluba z zamenjavo trenerja, Radovana Gačiča je nasledil Matjaž Hafner, opravilo dobro potezo. Hafner, nekdanji reprezentant, je očitno fantom znal povrniti energijo, zgradil dobro ekipno kemijo, ki je vsaj za zdaj prinesla tudi rezultat. Foto: www.alesfevzer.com

Gostitelji posebno spektakularne igre niso pokazali, a so naredili manj napak kot tekmeci. Imeli so le eno daljše obdobje krize, posledica tega je bil v končnici izgubljen prvi niz, kar pa jim ni odvzelo zbranosti. V nadaljevanju so vse niti držali v svojih rokah in zanesljivo dosegli zmago, ki jim bo veliko pomenila tudi pri samozavesti za naslednje finalne tekme.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Hafnerjevi četi se ni poznala odsotnost suspendiranega reprezentančnega blokerja Danijela Koncilje, mladi Jošt Kržić, ki do zdaj z izjemo začetka sezone ni dobival veliko priložnosti za igro, ga je odlično nadomestil. Bil je najboljši bloker tekme, z blokom je dosegel štiri od svojih sedmih točk. V napadu se je s 24 točkami izkazal Alen Šket, 15 sta jih dosegla Jan Pokeršnik in Nikola Gjorgiev. Pri Calcitu je bil s 16 točkami najučinkovitejši Dimitar Dulčev.

Trener ACH Volleyja Hafner je od začetka krenil z najizkušenejšo postavo. Šketa je zadržal na mestu korektorja, na sprejemalsko mesto presenetljivo postavil Gjorgieva, z izjemo podajalca Nejca Najdiča in blokerja Kržića so mlade sile tokrat ostale na klopi.

Na začetku prvega niza je ekipa delovala dobro, predvsem Šket je bil razpoložen v napadu, posledica zanesljive igre je bilo tudi vodstvo od dveh do treh točk vse do končnice. Po vodstvu domačih z 19:17 pa so sledili odločilni trenutki niza. Gosti so osvojili štiri zaporedne točke, v vodstvo 21:19 jih je popeljal blok Uroša Nikolića, dokončno pa jim je zmago zagotovil blok Uroša Pavlovića.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Podoben potek je imel tudi drugi niz. Ljubljančani so bili do končnice še v zanesljivejši prednosti, vodili so že 22:16, a mirnih zadnjih minut niso imeli. Kamničani so se približali na 20:22, toda domači so nato vendarle našli potrebno zbranost, zaustavili nalet tekmecev in niz dobili.

Dobro igro so nadaljevali tudi v tretjem. Po izidu 6:6 so dosegli pet zaporednih točk, veliko zaslug za to so imele napake tekmecev. V nadaljevanju niza jih sicer ni bilo več tako veliko, kot ne tudi drugih stvari, s katerimi bi lahko izničili zaostanek. Nekaj upanja so sicer dobili pred končnico, ko so zaostanek sedmih točk znižali na pet, toda Hafner je pravočasno vzel odmor, ki je njegovim fantom pomagal, drame v končnici ni bilo.

Ni je bilo niti v četrtem nizu, čeprav so Kamničani sredi niza vodili s 15:13. A delni izid 7:1, za katerega so v veliki meri zaslužni trije zaporedni bloki, dva Kržiča in eden Pokeršnika, je bil zanje dokončno usoden.

Druga tekma bo v Kamniku v nedeljo.

ACH Volley dobil uvodno tekmo finala v Tivoliju

Izjavi po tekmi

Matjaž Hafner, trener ACH Volleyja: "Že od prvega dne, ko sem prevzel ACH Volley, se pogovarjamo o tem, da moramo delovati kot ekipa od prve do zadnje točke. To se je najbolj pokazalo v četrtem nizu, ko so Kamničani po zaostanku povedli, vendar smo vztrajali do konca, realizirali protinapade, kar nas je popeljalo do zmage. Tako da energija je tista, ki nas je krasila, in to je ključ tudi v nadaljevanju finalne serije. Čeprav smo naredili veliko napak na svoj servis in nismo imeli prav veliko asov, sem z njim zelo zadovoljen, saj smo tekmecu preprečili igro na prvi tempo, tako da smo potem lažje postavljali blok na Brunetu in korektorju. Na koncu smo z blokom in dobro obrambo tudi zmagali."

Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: "ACH Volley je prikazal zelo dobro igro, bil je boljši na servisu, na sprejemu, bloku, predvsem pa v agresivnosti. V prvem nizu smo se še izvlekli, in namesto da bi na tej energiji nadaljevali tekmo, smo se v nadaljevanju popolnoma izgubili. Na večini tekem imamo 15, 16 blokov, danes smo jih imeli le sedem, vendar vse to izhaja tudi iz sprejema nasprotne ekipe, ki je bil popolnoma na strani domače ekipe, saj smo bili premalo nevarni na servisu. Preprosto rečeno, nismo se vedli kot ekipa, ki želi osvojiti državno prvenstvo, na njihovo agresivnost smo razpadli, zato se bomo morali do nedelje zbrati in prikazati boljšo igro."


1. DOL (M), finale

Prva tekma:
ACH VOLLEY - CALCIT VOLLEY 1:0
3:1 (-22, 22, 19, 22)

ACH Volley: Marković, Kržić 7 (1 as, 4 bloke), Šket 24, Najdič, Marovt, Šen, Kovačič, Gjorgiev 15 (1 as, 1 blok), Sešek, Pokeršnik 15 (2 bloka), Videčnik 7 (2 bloka), Song.

Calcit Volley: Planinšič 1, Vinkovič, Lazar 1 (1 as), Klobučar, Karadža Pevc, Košenina, Nikolić 3 (2 bloka), Okroglič 4, Mitrašinović 14 (1 as, 2 bloka), Brunet 14 (1 as, 1 blok), Oman, Bakonji, Dulčev 16, Pavlović 10 (2 asa, 2 bloka).


Druga tekma, nedelja ob 19.00:
CALCIT VOLLEY - ACH VOLLEY

Tretja tekma, sreda ob 18.00:
ACH VOLLEY - CALCIT VOLLEY

V odebeljenem tisku stanje v zmagah; igrajo na tri zmage.


Za tretje mesto:
I-VENT MARIBOR - PANVITA POMGRAD 1:0
3:0 (16, 20, 14)
Igrajo na dve zmagi.