Slovenci so po dveh tekmah pri polovičnem izkupičku. Foto: VolleyballWorld
Slovenci so po dveh tekmah pri polovičnem izkupičku. Foto: VolleyballWorld

Bolgari so slavili s 26:24, 25:23 in 25:17 ter Slovenijo znova premagali po skoraj šestih letih, ko so bili boljši na evropskem prvenstvu. Slovenci so od takrat Bolgarijo premagali petkrat zapored.

Spet se je videlo, da varovanci Gheorgheja Cretuja še niso pravi. Če Srbi v prvem krogu tega niso znali izkoristiti, pa za Bolgare to ne velja. Ko je bilo treba, so bili dovolj zbrani, kar jim je na koncu prineslo zmago, s katero so popravili spodrsljaj iz prvega kroga, v katerem so nepričakovano izgubili proti Kitajski.

Bolgari so bili odlični v bloku, Slovenci pa so zapravljali priložnosti v protinapadih. V njihovi igri se še kako pozna odsotnost korektorja Tončka Šterna. Na njegovem mestu je tekmo začel Matej Kök, ki pa se ni najbolje znašel. Tudi Rok Možič ni bil tako razpoložen kot na prvi tekmi, enako velja za Alena Pajenka. Ni bilo pravega pritiska s servisi, pomagale niso niti menjave, s katerimi je Cretu poskušal spremeniti potek tekme.

V prvem nizu so Bolgari vodili s 15:12, Slovenci so jih ujeli, imeli priložnost celo za četrto zaporedno točko in vodstva, toda Možič je ni izkoristil. A svojo napako je malo pozneje popravil, njegova ekipa je prišla v vodstvo, vendar le za kratek čas.

Bolgari so si priigrali prvo zaključno žogo, že mislili, da so jo izkoristili, a ogled posnetka je pokazal, da so se veselili prehitro. Sodnik je dosodil točko za Slovenijo, glavno besedo pa imel tudi na koncu, pri drugi zaključni žogi je dosodil prestop Köku in Bolgarija je vendarle povedla z 1:0.

Podoben potek je imel tudi drugi niz. Slovenci so imeli nekajkrat dve točki prednosti, spet pa je bilo preveč neizkoriščenih protinapadov, da bi bila prednost višja. Odlepiti se ni uspelo niti Bolgarom, tako da je spet odločala končnica. To sta odločila dva asa Nikolaja Koleva, s katero so Bolgari prišli do dveh zaključnih žog, drugo so izkoristili.

Možič je na začetku tretjega niza za nekaj časa ostal na klopi, Cretu je opravil še nekaj menjav, poleg Klemna Čebulja, ki je že prej vstopal v igro, je na igrišče prišel tudi Žiga Štern, a pomagalo ni nič. V prvem delu tretjega niza so evropski podprvaki še držali priključek, v drugem pa povsem popustili.

Slovenci bodo imeli prost petek, v soboto pa se bodo merili s Francijo.

Slovenski odbojkarji niso osvojili niti niza proti Bolgarom

IZJAVE PO TEKMI
Gheorghe Cretu
: Na tekmi smo imeli svoje možnosti. Tako je bilo tudi v tretjem nizu do rezultata 14:12. Bolgari so s servisi skozi celoten obračun vršili pritisk in v igri vlekli dobre poteze. Ob takšnem poteku igre tekmec slej ali prej stopi pred tebe. Na drugi strani mi izza zadnje črte nismo bili tako uspešni. V veliko primerih jih nismo niti prisilili, da bi igrali. V ključnih trenutkih smo na sprejemih ujeli napačne bolgarske odbojkarje, ob tem pa v igri napravili precej napak in dotikov mreže. V večini dvoboja so bili Bolgari boljši tekmeci in zasluženo zmagali. Zdaj je treba ohladiti glave in si ogledati napake. Imamo izkušene igralce, ki se dobro zavedajo, kaj se je zgodilo, zato ni treba veliko premišljevati. Osredotočiti se je treba že na naslednjo tekmo.

Matej Kök: Z rezultatom ne moremo biti zadovoljni. Žal mi je za razplet prvih dveh nizov, ko smo bili blizu tekmecem, a so nas od ugodnejšega razpleta ločile malenkosti in nekaj naših odvečnih napak. V tretjem delu se je potem zgodilo, kar se je. Čestitke Bolgariji za odlično odigrano tekmo. Mi se moramo zdaj kar najbolje pripraviti na naslednji preizkus v soboto proti Franciji.

Jani Kovačič: Od začetka tekme je bilo vidno, da so Bolgari sproščeni, saj niso bili v vlogi favorita. Igrali so res odlično, v vseh elementih igre so bili boljši od nas. Če potegnem črto, so zasluženo zmagali. Mi smo imeli svoje priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili.


LIGA NARODOV (M)
PRVI TURNIR, Nagoja, Japonska

1. krog:
SLOVENIJA – SRBIJA
3:1 (29, –19, 20, 21)

2. krog:
SLOVENIJA – BOLGARIJA
0:3 (–24, –23, –17)

Slovenija: Pajenk 4, Planinšič, Kozamernik 5 (1 as), Kök 6, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 1, Ropret 1, Urnaut 13 (2 asa), Čebulj 8 (1 blok), Možič 7.

Bolgarija: Bratojev, Kolev 6 (3 asi), Atanasov 13 (2 bloka), Gocev, Asparuhov, Seganov, Karjagin, Grozdanov 9 (4 bloki), Dimitrov 8 (1 blok, 1 as), Božilov, Penčev, Dobrev, Nikolov 17, Petkov.


3. krog, sobota ob 5.40:
SLOVENIJA – FRANCIJA

4. krog, nedelja ob 5.40:
SLOVENIJA – IRAN

Odigrani bodo trije turnirji. Na zaključni turnir se uvrsti sedem reprezentanc izmed 16 + gostiteljica Poljska.