Slovenci imajo izredno izhodišče, da si priigrajo prvi olimpijski nastop. V boju za štiri preostala mesta trenutno Slovenija zaseda tretje mesto po točkah med še neuvrščenimi državami. Foto: OZS
Slovenci imajo izredno izhodišče, da si priigrajo prvi olimpijski nastop. V boju za štiri preostala mesta trenutno Slovenija zaseda tretje mesto po točkah med še neuvrščenimi državami. Foto: OZS

Slovenski odbojkarji se bodo na pripravah za ligo narodov zbrali v ponedeljek, 6. maja, in v Ljubljani ostali vse do odhoda v Turčijo, kjer jih med 22. in 26. majem čaka nastop na uvodnem turnirju lige narodov.

Pariz se bo potrjeval v Stožicah

Iz Antalye bo reprezentanca odpotovala na Japonsko, ki bo od 5. do 9. junija gostila drugi turnir, nato pa Slovence čaka še nastop pred svojimi navijači, saj bo tretji turnir rednega dela lige narodov med 18. in 23. junijem v ljubljanskih Stožicah.

Letošnja liga narodov ima za slovensko reprezentanco izreden pomen, saj si bodo odbojkarji skozi to tekmovanje skušali priigrati svoj prvi olimpijski nastop.

Po neuspehu na olimpijskih kvalifikacijah na Japonskem namreč razplet lige narodov določa zadnje štiri potnike za Pariz. Olimpijske vozovnice se bodo razdelile na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici FIVB-ja.

Velika točkovna prednost pred izzivalci

Moška članska odbojkarska reprezentanca Slovenije je s 307,12 točke trenutno sedma na svetu. Med reprezentancami brez mesta v Parizu sta pred njo zgolj Argentina (314,35 točke) in Italija (342,43). Trenutno zadnjo olimpijsko vstopnico drži Srbija (253,22), iz kroga izzivalcev pa je najbližje Kuba (236,96), medtem ko je zaostanek Nizozemske (214,58), Turčije (210,73) in Irana (207,82) že ogromen.

Selektor Cretu na pripravah pričakuje 17 igralcev, romunskemu trenerju, ki je reprezentanco Slovenije prevzel pred svetovnim prvenstvom leta 2022, bodo na voljo vsi najboljši slovenski igralci.


Reprezentančni seznam Slovenije (M)

  • podajalci: Dejan Vinčić, Gregor Ropret in Uroš Planinšič;
  • korektorja: Nik Mujanović in Tonček Štern;
  • srednji blokerji Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar in Janž Janez Kržič;
  • sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Matej Kök, Žiga Štern in Rok Bračko;
  • prosta igralca (libera): Jani Kovačič in Urban Toman.
Foto: OZS
Foto: OZS