ACH Volley je v 1. krogu izgubil s Salonitom, od takrat pa ne pozna poraza. S sobotno zmago nad Calcit Volleyjem se je prvič v tej sezoni povzpel na vrh lestvice. Foto: www.alesfevzer.com
ACH Volley je v 1. krogu izgubil s Salonitom, od takrat pa ne pozna poraza. S sobotno zmago nad Calcit Volleyjem se je prvič v tej sezoni povzpel na vrh lestvice. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi obračun sezone med državnimi prvaki in izzivalci iz Kamnika, ki so bili do 6. kroga edini neporaženi, ni ponudil presežkov, je pa pokazal, da bo imel Calcit težko delo, če bo želel prekiniti ACH-jevo vladavino, čeprav se je pred sezono občutno okrepil in v svoje vrste privabil tudi Dika Purića, ki je z ACH-jem osvojil zadnjih šest naslovov. Najboljši je bil Matej Kök, ki je 21 točk dosegel s 70-odstotno uspešnostjo v napadu. Pri poražencih je bil pričakovano najučinkovitejši Mitja Gasparini (22).

"Zmaga veliko pomeni meni in vsej ekipi. Na začetku sezone smo težave s poškodbami, forma ni bila prava, tako da smo veseli, da smo najbolje odigrali ravno na tako pomembni tekmi. Ogledal sem si posnetek in vseeno opazil še precej napak, tudi osnovnih, ampak – smo na dobri poti in napredujemo. S podajalcem se zdaj čutiva, tako da mi je veliko lažje, saj me zna poiskati," nam je povedal Kök, ki je že skoraj tri leta pri ACH-ju.

Pet let od prve slovenske pravljice

V nedeljo je minilo pet let od finala evropskega prvenstva, po katerem so se Slovenci v Sofiji veselili srebrne medalje. Uspeh so ponovili na lanskem EP-ju, ki je bil zaradi izjemnega vzdušja v Stožicah še bolj poseben.

V četrtem nizu se Kamničani niso več mogli rešiti
Gostje so po bloku Saše Štalekarja povedli z 12:15, nato pa popustili in ACH je z asom Božidarja Vučićevića osvojil 25. točko (25:20). Z dvema zaporednima asoma Mitje Gasparinija so Kamničani v drugem nizu ušli na 5:9 in niz zanesljivo dobili na 18.

Tretji niz je bil sprva v znamenju ACH-ja (15:10), toda končnica je bila tesna (24:23). Z uspešnim napadom Matej Köka je ACH izkoristil drugo žogo za niz (25:23). Calcit Volley je v četrtem nizu povedel s 16:17, toda petega mu (kljub dvema zaključnima žogama) ni uspelo izsiliti. Zmaji so z blokom Toukhteha končali tekmo in se z novimi tremi točkami zavihteli na vrh lestvice.

Krka je v dvorani Marof presenetila Salonit Anhovo in osvojila prvi točki v sezoni. Foto: OZS
Krka je v dvorani Marof presenetila Salonit Anhovo in osvojila prvi točki v sezoni. Foto: OZS

"Ni slabo premagati Calcita"
"Danes sem videl kar nekaj lepih potez in boj na obeh straneh. Odbojka ni samo napad in dober servis. Pohvalil bi Mateja Köka za eno konkretno predstavo, glede naše ekipe je to korak v pravo smer. Premagati močen Calcit ni slabo," je bil zadovoljen Matija Pleško, trener ACH Volleyja.

Jerončič: Pristop, ki sem ga prej pogrešal
Gregor Jerončič
, trener Calcita, je kljub porazu pohvalil svoje varovance: "V tekmo so vstopili zelo konkretno. To je bil pravi pristop, ki sem ga pogrešal na prejšnjih tekmah. Gotovo smo se oboji želeli danes pokazati v dobri luči. Tekma je bila odigrana na kar visoki ravni, bili so tisti vzponi in padci predvsem v zaključkih nizov. Vsekakor bomo morali popraviti našo potrpežljivost, vse situacije niso idealne za zaključevanje. Naša naloga je, da takšne žoge spremenimo v našo korist. Tu nas čaka še delo."

Izenačeno odbojkarsko prvenstvo: Vsako tekmo se lahko izgubi

Krka le pokazala, da ne sodi na dno lestvice
Krka, ki je bila po prvih petih krogih še brez točke, je s 3:2 presenetila Salonit Anhovo, ki je tekmo očitno vzel preveč z levo roko. V ospredju sta bili navezi Pulko-Drobnič pri domačih (povratnik Sergej Drobnič je zbral 31 točk) in Peterlin-Vrtovec pri gostih, odločilni niz pa se je srečno končal za Krko po napaki gostov (18:16).

"Za takšne tekme delamo na treningih že vse od začetka priprav. Čakali smo, da nam bo uspelo to pokazati tudi na igrišču, in danes nam je uspelo. Ne vem, kje smo bili na preteklih tekmah, sem pa vesel, da smo končno spustili zavoro in odigrali tako, kot igramo na treningih," je povedal kapetan Grega Erpič.

1. DOL (M), 6. krog
ACH VOLLEY - CALCIT VOLLEY 3:1 (20, -18, 23, 25)
ACH Volley Ljubljana: Toman, Ropret 4, Pernuš, Toukhteh 8, Okroglič 13, Rutar 1, Pokeršnik, Videčnik 6, Kök 21, Vučićević 14, Kumer.
Calcit Volley: Kos 12, Hribar, Purić 2, Kosmina, Gasparini 22, Hebda 9, Brulec 2, Beravs, Štalekar 11, Plot.

HOČE - MERKUR MARIBOR 0:3 (-16, -23, -22)
KRKA - SALONIT ANHOVO 3:2 (16, -23, -21, 20, 16)

Sreda, 4. novembra:
HIŠA NA KOLESIH TRIGLAV - PANVITA POMGRAD

Vrstni red: ACH Volley 15, Merkur Maribor 13, Calcit Volley 12, Salonit Anhovo 9, Panvita Pomgrad 7, Hoče in Hiša na kolesih po 4, Krka 2 točki.

1. DOL (Ž), 6. krog
LUKA KOPER - KRIM 0:3 (-14, -19, -16)
GEN-I VOLLEY - NOVA KBM BRANIK 3:1 (-19, 22, 17, 14)
SIP ŠEMPETER - ATK GROSUPLJE 3:0 (17, 26, 13)
CALCIT VOLLEY - ANKARAN 3:0 (16, 24, 17)

Vrstni red: Calcit Volley 12, Nova KBM Branik 10, Sip Šempeter 9, Krim in ATK Grosuplje
po 7, GEN-I Volley 6, Ankaran in Luka Koper po 3.