Andrea Giani je Slovencem vcepil zmagovalno miselnost. Foto: EPA
Andrea Giani je Slovencem vcepil zmagovalno miselnost. Foto: EPA
Za odbojkarje srebrna medalja enaka zlatu
Giani: Napredek ekipe je neverjeten
Giani in Urnaut po finalni tekmi
Po izjemnem nastopu odbojkarji 2. v Evropi

"Ponosen sem. Danes smo na začetku plačali davek treme in v prvem nizu nismo igrali tako, kot smo potem v naslednjih dveh, ko smo bili enakovredni eni najmočnejših ekip na svetu. Na tem prvenstvu smo pokazali, da lahko z delom in potencialom, ki ga imajo igralci, še naprej rastemo in postanemo ena najmočnejših ekip na svetu," je v pogovoru za TV SLO povedal Giani.

"Zelo sem ponosen, ker smo resnično naredili nekaj res izjemnega. Da ponovim, seveda se vedno igra na zmago, toda potrebno je razumeti tudi zasluge nasprotnika. Danes smo igrali proti ekipi, ki je igrala dobro. Sicer smo izgubili, toda igrali in se borili za vsako žogo in to je športni duh, ki je zaznamoval ekipo skozi celotno prvenstvo," je dejal Giani.

Vzroke poraza v finalu vidi v pomanjkanju izkušenj: "Videlo se je, da nekaterim fantom še manjka izkušenj, tudi Klemnu Čebulju, ki še ni Tine Urnaut. Jaz sem na začetku v italijanskem prvenstvu trikrat izgubil finale, šele četrtič sem bil uspešen. Škoda, da ne bomo igrali olimpijskih kvalifikacij, a že naslednje leto svetovna liga pomeni velik izziv. Zdaj se bom malo sprostil, pozabaval, a zagotovo proslava ne bo taka, kot je bila, ko sem bil še igralec."

Kapetan Tine Urnaut bo nagrado, ki jo je dobil za uvrstitev v idealno peterko, podaril staršem: "Francozi dolgo igrajo na taki ravni, za njimi so številna taka tekmovanja, tudi finali. Mi smo v njem bili prvič, zato smo štartali malo nervozno, a smo v nadaljevanju dokazali, da lahko igramo proti Francozom. Žal nismo izkoristili kakšne priložnosti, ki bi jo lahko, to je bilo usodno. Moramo pa seveda čestitati tudi Francozom, oni so najbrž trenutno najboljša ekipa na svetu. Dobro so servirali, reševali težke žoge, zaključevali iz nemogočih položajev, imeli pa so tudi malo sreče. Dobil sem nagrado za najboljšega sprejemalca-napadalca, to je nagrada celotne ekipe. Jasno pa je, da sem je vesel, podaril pa jo bom staršem, ki sta me spodbujala, od kar sem začel igrati. Čeprav smo imeli visoke želje, a da se mi bo vse to dogajalo, vendarle nisem pričakoval."

Klemen Čebulj je bil eden najzaslužnejših za srebro, a so ga Francozi v finalu dobro zaustavili: "Verjeli smo, da lahko zmagamo, nikakor nismo mislili, da se je s polfinalom vse končalo. Želeli smo si, dihali za zmago, ni nam uspelo. Francozi so se dobro pripravili, pritiskali z vseh strani in zmagali zasluženo. V drugem nizu smo zares zapravili tri zaključne žoge, a ne bomo zdaj premlevali slabih stvari, mislim, da ni čas za to. Tekme je konec, kaj je bilo, zdaj ni več pomembno, mogoče bomo analizo pustili za kasneje. Važno je, kaj nam je uspelo storiti, kaj smo osvojili."

Podajalec Dejan Vinčić sprva ni bil med najbolj veselimi: "Razočarani smo, vsaj trenutno. Zdaj je še vse sveže, smo pod vtisom tekme, najbrž bo čez nekaj ur drugače, ko se bomo bolj zavedali, kaj nam je uspelo. Na tekmi smo imeli svoje priložnosti, nismo jih izkoristili in na žalost izgubili. S servisom nismo toliko naredili kot na prejšnjih tekmah, Francozi so na sprejemu in v obrambi najmočnejši. Če bi osvojili drugi niz, bi se tekma lahko obrnila v drugo smer. Na vrhunski ravni si ne smeš privoščiti niti ene najmanjše napake, za vsako si kaznovan. To je pač Francija."

Korektor Mitja Gasparini je bil v finalu s 14 točkami skupaj z Urnautom najučinkovitejši Slovenec. "Finale ni šel po naših načrtih. Francozov nam ni uspelo ustaviti, nismo izpolnili svojega plana, a ne morem reči, da smo igrali slabo, so bili pa Francozi boljši. Dokazali so, da so trenutno najboljša ekipa na svetu."

Za odbojkarje srebrna medalja enaka zlatu
Giani: Napredek ekipe je neverjeten
Giani in Urnaut po finalni tekmi
Po izjemnem nastopu odbojkarji 2. v Evropi