Srebrne medalje so manj kot 12 ur po finalu že prispele v Slovenijo. Foto: BoBo
Srebrne medalje so manj kot 12 ur po finalu že prispele v Slovenijo. Foto: BoBo
false
Slovenski odbojkarji se takole nad oblaki veselijo prihoda domov. Foto: Facebook OZS
Kaj so na sprejemu povedali odbojkarji in Giani
Prvi je skozi brniška vrata stopil kapetan Urnaut
Kako je Slovenija prišla do srebrne medalje

Kljub dopoldanski uri in močnemu dežju se je zbralo okrog 150 navijačev. Slovenske junake sta pozdravila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik Iztok Čop.
Največ odobravanja je požel selektor Andrea Giani, katerega ime se je razlegalo ob skandiranju. "To ni bil čudež. Fantje imajo izjemen potencial. Odbojka je ekipni šport, potrebno je veliko discipline truda, dela in vse to spraviti skupaj. Obenem je potrebno prenesti tudi poraze," je povedal Giani. Katera tekma je bila najtežja? "Proti Poljakom je bila najtežja in najpomembneš. Ekipa po taki tekmi dobi zalet in gre do konca." Giani namerava ostati na klopi, a ne ve koliko časa: "Imam pogodbo z zvezo. Potrebno je izpolniti še nekatere cilje, je pa težko povedati koliko časa in kaj prinaša življenje."

Urnaut je težko izbiral besede: "Fantastično. Ni besed, s katerimi bi opisal tole. To so najlepši občutki v karieri vsakega športnika. Zelo smo veseli, da ste nas pričakali v takem številu. Vsako tekmo, za vsak niz, za vsako točko smo pustili srce na igrišču. Ponosen sem na vse, na igralce, strokovni štab in navijače."
Dejan Vinčić je razkril, katera tekma mu je bila osebno najljubša: "Ko smo premagali Poljake, sem se dobesedno zjokal. Potem se nam je dvignili samozavest in bilo je lažje."

Tudi Jan Kozamernik je bil presrečen: "Če sem iskren, nisem pričakoval take priložnosti. V reprezentanco sem le prišel kot najmlajši. Giani mi je dal priložnost in sem jo izkoristil. Bilo je fenomenalno. To, kar smo doživljali kot ekipa, je res nekaj norega."
Časa za proslavljanje ne bo, kar je potrdil tudi Mitja Gasparini: "Krasno se je vrniti domov in doživeti tak sprejem. Nismo imeli dosti časa za proslavljanje. Malce je škoda, ker bomo za to prikrajšani. S fanti bi proslavljal, ampak nekateri morajo že danes v klube po Evropi."

Uradni sprejem za odbojkarje bo danes ob 14. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Kolajna odbojkarjev je nedvomno eden največjih slovenskih uspehov v moštvenem športu. Pred njimi je medaljo na evropskih prvenstvih osvojila le še moška rokometna reprezentanca, ki je bila na prvenstvu leta 2004 v Ljubljani srebrna.

Kaj so na sprejemu povedali odbojkarji in Giani
Prvi je skozi brniška vrata stopil kapetan Urnaut
Kako je Slovenija prišla do srebrne medalje