ACH Volley je pričakovano postal zmagovalec slovenskega odbojkarskega pokala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
ACH Volley je pričakovano postal zmagovalec slovenskega odbojkarskega pokala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pokal in medalje je zmagovalcem izročil kamniški župan Marjan Šarec. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kamničani so imeli bučno podporo s tribun. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tudi ACH Volley je imel v kamniški športni hali številne navijače. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
ACH Volley šestič zapored pokalni prvak

To je že sedma pokalna lovorika za ACH Volley in šesta zaporedna. Čeprav so gostitelji pred 500 gledalci prikazali borbeno predstavo, pa zmage Ljubljančanov niso niti v enem trenutku ogrozili. V prvih dveh nizih so nekajkrat prišli blizu, a ko je bilo treba, je ACH prestavil v prestavo više in v vseh nizih gladko zmagal. Branilci naslova so bili boljši v vseh elementih, vidno premoč so imeli v kakovosti servisa in uspešnosti bloka.

V uvodnem nizu izenačeno do 19:19
Kamničani (tokrat so si za drugega podajalca od Sip Šempetra sposodili Marka Bojinoviča), so tekmo hrabro začeli, vodili 3:1, a so gostje prišli do prednosti, ki je sredi niza znašala štiri točke (14:10). Toda Kamničani se niso predali. Z asom Jerneja Stavbarja so celo izenačili na 19:19, kar pa je bilo tudi vse v prvem nizu. Končnico so "oranžni" odigrali zbrano, niz pa je z blokom zaključil Milan Rašić.

Kolaković zaustavil nalet Kamnika
Še laže delo so imeli prvaki v drugem nizu. Po odličnih servisih Andreja Flajsa so povedli s 5:2, kar pa jim ni bilo dovolj. Trden blok in zanesljivost v napadu sta botrovala njihovemu vodstvu z 9:3 in 11:4. Kamničani so z odlično igro v obrambi še prišli do zaostanka štirih točk 8:12, toda gostujoči trener Igor Kolaković je s pol minute odmora zaustavil njihov nalet. Njegovi varovanci so prednost hitro spet povečali in zanesljivo dobili še drugi niz.

Tretji niz le še formalnost
Toda tudi v nadaljevanju niso popustili. Še več, na začetku tretjega dela so tekmece povsem nadigrali. Neugodni servisi Mateja Vidiča, predvsem pa neprebojen blok, so jim zagotovili vodstvo 6:0, tako da je bilo jasno, da so upi domačih po senzaciji končani. To se je zaznalo pri njihovi volji, ki je v tretjem nizu bolj ali manj splahnela, kar se je prikazalo tudi pri številu nepotrebnih napak.

Izjave po finalu:
Igor Kolaković, trener ACH Volleyja:
"Ne bi rad razvrednotil tekmecev, toda danes proti nam niso imeli nobenih možnosti. Mi smo igrali predobro, res moram pohvaliti fante za izvrstno predstavo. Da smo storili le tri napake pri servisu, kaže na to, kako zbrani smo bili. Vse sicer ni bilo stoodstotno, a v pomembnih trenutkih smo bili dovolj dobri, da nismo imeli težav, da smo tekmo kontrolirali. Odlično smo servirali, dali priložnost svojim obrambnim igralcem, da se izkažejo. Naša zmaga je logična, saj imamo precej boljšo ekipo od Kamničanov in seveda boljše posameznike. Lepo, da smo osvojili prvo domačo lovoriko, a zdaj naš čakata težja obračuna v ligi prvakov proti Budvi in Toursu."

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja in uradno najboljši igralec turnirja:
"Kljub temu, da smo za razred boljši od tekmecev v Sloveniji, nočemo nobenega podcenjevati in tudi Kamničanov danes nismo. Te tekme so tudi priprave za ligo prvakov in če bi tukaj igral s pol moči, v močnejših tekmovanjih ne bi mogli biti boljši. Jasno je, da smo zmago pričakovali, vedeli smo, da imajo Kamničani nekaj zdravstvenih težav, toda vseeno smo igrali resno. Dosledno smo izpolnjevali napotke strokovnega štaba, slabega dneva si enostavno nismo mogli privoščiti. Važno je bilo, da smo bili disciplinirani do konca, to je bilo za zmago dovolj."
Luka Slabe, trener Calcita Volleyballa: "Fantom nimam česa očitati, borili so se po najboljših močeh. Žal nam je le prvega niza, v katerem smo bili enakovredni, a so nas nato tekmeci z relativno blagimi servisi spravili iz ritma. Tudi v drugem nizu smo še kazali zobe, a bilo je samo vprašanje časa, kdaj bomo padli. Fantje so utrujeni in niso več mogli držati ritma. A to je trenutna realnost, zaradi dogodkov v zadnjem tednu nismo mogli biti boljši. Upam, da bomo še imeli možnost igrati z ACH Volleyjem, takrat bomo poskušali nuditi še bolj dostojen odpor. Naslovi pa bodo še nekaj časa romali v roke ACH Volleyja, drugi klubi ga sicer kdaj lahko premagajo, a le na eni tekmi."

Finale:
CALCIT VOLLEYBALL - ACH VOLLEY
0:3 (-20, -18, -9)

Calcit Volleyball: Bezek, Hribar, Sušec 6, Ž. Novljan, Jereb 3, Bojinovič 1, Ribič, Planinc 7, Pokeršnik 5, Brus 6, J. Novljan 1, Stavbar 3, Kotnik 3, Mihajlovič 5.

ACH Volley: Flajs 11, Lewis, Komel 6, Šket 13, Klobučar, Vinčič, Kovačević, Čebulj 3, Ropret, Fabjan, Rašić 17, Vidič 4, Simac.

Polfinale:
ACH VOLLEY - Salonit Anhovo
3:0 (21, 19, 14)

CALCIT VOLLEYBALL - Uko Kropa
3:1 (-23, 15, 21, 18)

ACH Volley šestič zapored pokalni prvak