Kdo bo nasledil Slobodana Kovača? Foto: EPA

Več kot očitno je po dveh letih prišlo do zasičenosti z obeh strani, zmanjkalo je skupne energije, zato je bila prekinitev triletne pogodbe najboljša izbira.

"Moram sicer odkrito povedati, da Kovač ni bil tisti, ki bi dal kljub nekaterim nerodnim besedam po svetovnem prvenstvu eksplicitno vedeti, da mu ni več do sodelovanja z našo zvezo. Pobuda je prišla z naše strani, sporočili smo jo njegovemu predstavniku, najbrž sta se o podrobnostih pogovorila tudi ona. Sam z njim v zadnjem obdobju nisem bil v stikih, vsi pogovori so tako potekali prek njegovega predstavnika. Težav ni bilo, kar kaže, da so reči izpete, da je bolje, da se razidemo. Lahko bi nam nagajal v finančnem smislu, a smo tudi te reči sporazumno rešili, tako da s prekinitvijo ne bomo imeli nobenih dodatnih finančnih obveznosti. Kovaču bi se zahvalil za vse, kar je naredil, mislim, da smo pod njegovim vodstvom še prestavili mejnike navzgor," je dejal Ropret, ki je tudi zatrdil, da je prisluhnil igralcem, ki pa še zdaleč niso bili tisti, ki so imeli pri razhodu odločilno besedo.

Telefoni zvonili že konec tedna
Prav tako igralci ne bodo imeli odločilne vloge pri izbiri novega selektorja, čeprav se bo Ropret tudi z njimi posvetoval. Izbira novega selektorja ne bo težka naloga, saj je novica o prekinitvi sodelovanja s Kovačem odjeknila v odbojkarskem svetu. Že konec tedna so v pisarni OZS-ja zvonili telefoni, prišlo je veliko ponudb, slovenski reprezentanci se ponujajo eminentna imena svetovne odbojke.

Največ ponudb je prišlo iz Italije, so pa ponudbe tudi iz Belgije, Nizozemske, Južne in Severne Amerike. Ni pa nobene ponudbe domačega strokovnjaka ali ponudbe s področja nekdanje Jugoslavije.

Metod Ropret

Tudi novi selektor bo tujec, Ropret se nagiba k Italijanu
"O imenih še ne bi govoril, za zdaj še z nikomer nismo vzpostavili stikov. Največ ponudb je prišlo iz Italije, so pa ponudbe tudi iz Belgije, Nizozemske, Južne in Severne Amerike. Ni pa nobene ponudbe domačega strokovnjaka ali ponudbe s področja nekdanje Jugoslavije. Seveda se tudi mi nagibamo k tujemu strokovnjaku. O njegovem imenu bo odločal razširjen strokovni svet OZS-ja. Sam bi se ozrl na preteklost, pravijo, da se zmagovalnega konja ne menja. Če smo ga s spletom okoliščin morali zamenjati, si želim obdržati vsaj hlev, iz katerega prihaja," je željo, da reprezentanco prevzame italijanski strokovnjak, kot je bil legendarni Andrea Giani, izrazil Ropret, ki bi na klopi rad videl kakšnega mlajšega trenerja, ki v svetu še ni uveljavljeno trenersko ime.

Za tiste, ki pri nas pričakujejo šestmestne številke, kruha ne bo. Ne bomo ponudili več denarja, kot ga je dobil Kovač, lahko se spremeni le razmerje med fiksnim in variabilnim delom.

Metod Ropret

Ponudbe še prihajajo
"Med ponujenimi so tudi taki, ki so v trenerskem poklicu že veliko naredili, seznam kandidatov pa zagotovo še ni dokončen. Do srede lahko pričakujemo še kakšno ponudbo, že zdaj pa lahko povem, da bomo gledali tudi na to, kaj lahko finančno ponudimo. Za tiste, ki pri nas pričakujejo šestmestne številke, kruha ne bo. Ne bomo ponudili več denarja, kot ga je dobil Kovač, lahko se spremeni le razmerje med fiksnim in variabilnim delom. Finančne okvirje smo postavili, ne bomo jih prekoračili, doslej so zadoščali za dosedanja imena in prepričan sem, da bodo tudi za naslednjega," je še povedal Ropret.

Ropret: Največ ponudb za novega selektorja prišlo iz Italije

Ozrl se je tudi proti ciljem, ki jih bodo z novim selektorjem začrtali v pogodbi: "Pogodba bo zagotovo vsebovala začrtane cilje. Sam o ciljih zdaj še ne morem govoriti, saj jih mora na drugi strani nekdo še sprejeti in potrditi. Glede na rezultate, ki jih dosegamo zadnja leta, ne morejo biti majhni, ne moremo se pogovarjati o uvrstitvi v drugi krog ali o čem podobnem. Enostavno moramo zasledovati višje cilje."