V zadnjih devetih sezonah so se kamniške in mariborske odbojkarice osemkrat pomerile v finalu slovenskega pokala, dvakrat, v letih 2012 in 2013, so se naslova veselile Kamničanke, na preostalih šestih pa Mariborčanke. Foto: BoBo
V zadnjih devetih sezonah so se kamniške in mariborske odbojkarice osemkrat pomerile v finalu slovenskega pokala, dvakrat, v letih 2012 in 2013, so se naslova veselile Kamničanke, na preostalih šestih pa Mariborčanke. Foto: BoBo

Na izenačeni tekmi so prvi niz dobile Mariborčanke, preostale tri pa Kamničanke na razliko (-19, 25, 25, 25).

V zadnjih devetih sezonah so se kamniške in mariborske odbojkarice osemkrat pomerile v finalu slovenskega pokala, dvakrat, v letih 2012 in 2013, so se naslova veselile Kamničanke, na preostalih šestih pa Mariborčanke.

V uvodnem nizu so prve do večje prednosti prišle odbojkarice Nove KBM Branika, ki so na servis Marine Kaučič pobegnile za štiri točke (13:9). Kamničanke so se z napadom Nine Kotnik približale na točko (17:18). Vendar napete končnice ni bilo, saj so varovanke Gregorja Rozmana na servis Anite Sobočan popustile pri sprejemu, kar so bankirke izkoristile in z dvema zaporednima točkama mlade Lorene Fijok Lorber prišle do šestih zaključnih žog. Izkoristile so že prvo.

Drugi niz se je začel po željah kamniške ekipe (10:3), toda nadaljevanje zanje ni bilo več tako uspešno. Spet so popustile na sprejemu, tako da so Mariborčanke z napadom Ele Pintar izid na 12. točki izenačile. V še večjih težavah je bila kamniška ekipa po dveh zaporednih točkah Ize Mlakar, saj je Nova KBM Branik povedla z 19:16. Kljub boljši igri calcitovk so prve do dveh zaključnih točk prišle Mariborčanke. Obe so Kamničanke rešile, nato pa po nesporazumu tekmic prišle do izenačenja v nizih.

Tudi v tretjem nizu so odbojkarice Calcita Volleyja prve prišle do občutnejše prednosti, z zaporednima asoma Nine Kotnik so vodile s 14:8. Nadaljevanje zanje spet ni bilo tako uspešno, na servis Ele Pintar je Fijok Lorberjeva izid izenačila na 16. točki, v izenačeni končnici pa je Mlakarjeva Novi KBM Braniku priborila zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih. Katja Mihalinec je naprej z napadom poskrbela za izenačenje, kamniško vodstvo z 2:1 v nizih pa je z asom potrdila Mihalinčeva.

Po mariborski napaki so v četrtem nizu Kamničanke povedle s 7:2, sledilo je izenačeno nadaljevanje, Mariborčanke pa so v končnico vstopile s tremi točkami prednosti (22:19). Toda Olivera Kostić je izid na 22. točki izenačila, nato dosegla točko za prvo zaključno žogo, ki je ostala neizkoriščena, zato pa je Mihalinčeva izkoristila drugo za veliko slavje odbojkaric Calcita.

Za najboljšo podajalko turnirja je bila izbrana Sara Najdič, za korektorico Mlakarjeva (obe Nova KBM Branik), najboljša blokerka je bila Lucy Charuk, najboljša sprejemalka Mihalinčeva in najboljši libero Leja Janežič (vse Calcit Volley).

"Še enkrat več se je pokazalo, da je odbojka ekipni šport. Pa tu ne mislim samo na tistih šest oziroma sedem, ki so na igrišču, ampak tudi na tiste, ki so zunaj njega. Uspelo nam je, da smo si to pozitivno energijo delili med sabo, in to je tisto, kar dekletom ves čas govorim. Danes je bilo to odločilno, mislim pa, da je bil ključen drugi niz, ko smo prelomili tekmo," je po tekmi dejal trener zmagovalk Rozman.

Veliko veselje odbojkaric Calcita v Kanalu

ACH-ju tretji pokal v zadnjih petih letih
Pri moških je ACH Volley ubranil naslov, potem ko je v finalu premagal Calcit Volley s 3:0 (21, 19, 22). Za ljubljansko ekipo je to tretji pokalni naslov v zadnjih petih letih. Preostala dva naslova so pobrali njihovi tokratni tekmeci.

Odbojkarji ACH Volleyja so osvojili svojo 11. pokalno lovoriko. Prva dva niza sta si bila precej podobna, potem ko je bilo izenačeno vse do odločilnih trenutkov, v katerih pa so zagospodarili izbranci Andreja Urnauta. V zadnjem nizu je bilo bolj "mešano", a sama končnica je znova pripadla novim starim zmagovalcem.

ACH Volley je enajstič osvojil pokalno lovoriko. Foto: BoBo
ACH Volley je enajstič osvojil pokalno lovoriko. Foto: BoBo

Kamniški odbojkarji so v uvodu s prodornimi napadi ves čas narekovali ritem igre. A na drugi strani so jim sledili tudi odbojkarji ACH Volleyja. Od 10. točke naprej so gledalci videli izenačen obračun, v katerem sta ekipi izmenično nizali točke. V ljubljanskih vrstah sta zanje skrbela Timofi Poluian in Jure Okroglič, na drugi strani sta vračala Sašo Štalekar in Dimitrij Babkov.

Prav Poluian je svoje moštvo popeljal do vodstva z 18:17. Andrej Urnaut je uporabil dvojno menjavo in v igro poslal Jana Brulca in Jorija Mantho, ki je Ljubljančane popeljal do vodstva z 21:19, Matic Videčnik pa je prinesel še 22. točko. Odmor na zahtevo Aleša Hribarja ni zaustavil tekmecev, ki so po novem uspešnem napadu Manthe slavili s 25:21.

Drugi niz se je začel po enakem scenariju kot prvi. Po novem asu Štalekarja pa je bil Urnaut pri zaostanku s 14:16 prisiljen vzeti odmor. Kamničani so dodali še dve točki za 18:14, a se je ACH Volley s tremi zaporednimi točkami (dosegla sta jih Videčnik in Poluian) vrnil v igro. Petar Đirlić, ki je v igro vstopil skupaj z Andrijo Vilimanovićem, je svoje moštvo spet popeljal v vodstvo z 20:19. Kamničani so imeli še naprej težave s sprejemom začetnega udarca in posledično z napadi in tudi po odmoru na zahtevo Aleša Hribarja igra ni stekla. Pavlović je poskrbel za zaključno žogo pri 24:19, po asu Matije Pleška pa je niz pripadel Ljubljančanom.

V tretjem nizu so Ljubljančani po napakah tekmeca povedli s 7:4 in si z začetnimi udarci zagotovili štiri točke naskoka (10:6). Po Hribarjevem odmoru so se Kamničani vrnili v igro. Po še enem dobrem začetnem udarcu Štalekarja je točko z napadom dodal še Domen Kotnik, nato pa je bil uspešen Đirlić.

Napaka Kotnika in blok Videčnika sta v ospredje popeljala ACH Volley (17:16). As Videčnika in blok Okrogliča sta prinesla vodstvo ljubljanske vrste z 20:19. Hribar je poskusil z odmorom in menjavami, Kamničani so se približali na 20:21 in poravnali na 22:22. Zaključno žogo je z napadom priskrbel Pokeršnik, ki je tudi zaključil tekmo v korist ACH Volleyja.

Za najboljšega podajalca je bil izbran Aleksandar Ivković, najboljšega blokerja Sašo Štalekar (oba Calcit Volley), najboljši napadalec je bil Matic Vrtovec (Salonit Anhovo), najboljši prosti igralec Jani Kovačič (ACH Volley Ljubljana), najboljši igralec turnirja pa Timofi Poluian (ACH Volley Ljubljana).

"Čestitati moram svojim igralcem, ki so prikazali dobro igro. V prvem in drugem nizu sta se nam obrestovali dvojni menjavi. Predvsem to velja za drugi niz, v katerem smo z delnim izidom 11:1 prišli do preobrata, veseli pa me, da smo do njega prišli po zaslugi agresivnega bloka in dobre obrambe," je po tekmi dejal Urnaut.

ACH Volley gladko do pokalnega naslova

Finale (Ž):
CALCIT VOLLEY - NOVA KBM BRANIK
3:1 (-19, 25, 25, 25)

600 gledalcev

Calcit Volley: Valenčič, Kotnik 10, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec 12, Pogačar 4, Kostić 16, Janežič, Charuk 18, Kaker 11, Zorman.

Nova KBM Branik: Mlakar 24, Kaučič 12, Dobaj, Bračko 2, Bezsonova 2, Najdič 6, Kočar, Sobočan 12, Jerala, Pintar 9, Blagne, Lorber Fijok 10.

Polfinale:
NOVA KBM BRANIK - Calcit Volley II
3:0 (9, 17, 8)

CALCIT VOLLEY - Gen-I Volley
3:2 (-21, -12, 23, 20, 15)


Finale (M):
ACH VOLLEY - CALCIT VOLLEY
3:0 (21, 19, 22)

800 gledalcev

Calcit Volley: Hribar, Bregar 5, Golob, Jereb, Ratek 2, Vidmar 6, Babkov 7, Štalekar 12, Smrekar, Lakner 1, Kotnik 1, Štembergar Zupan 8, Ivković 3, Lazar.

ACH Volley: Kovačič, Purić, Pavlović 7, Satler, Pleško 1, Brulec 1, Đirlić 10, Okroglič 5, Mantha 8, Ivartnik, Vilimanović 3, Pokeršnik 2, Videčnik 6, Poluian 9.

Polfinale:
CALCIT VOLLEY - Črnuče
3:0 (22, 19, 18)

ACH VOLLEY - Salonit Anhovo
3:1 (23, 20, -21, 19)

Kamniške odbojkarice tretjič pokalne prvakinje