Veselje kamniških odbojkaric. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje kamniških odbojkaric. Foto: www.alesfevzer.com

Kamničanke so letos evropska tekmovanja začele v kvalifikacijah Lige prvakinj, v katerih pa so bile neuspešne, zato so se preselile v Pokal CEV, tako kot njihove tokratne tekmice.

Prvi niz ni kazal, da bo tekma izenačena, saj so gostiteljice prvi niz dobile gladko. Vodile so že z 20:13, na koncu sicer dovolile, da se Švicarke nekoliko približajo, a drame ni bilo (25:20).

V drugem nizu so gostje zmanjšale število lastnih napak, na servis Kyre Holt pa so naredile niz sedmih zaporednih točk. Američanka v dresu Viteosa je dosegla tudi dva asa. Kamničanke so se vrnile v igro z vstopom Fatoumate Sillah, ki je domačo ekipo približala na tri točke zaostanka (12:15). Sledilo je izenačenje pri 16:16 in vodstvo z 18:17, vendar je Videos z asom Kyre Holt v končnici prvi prišel do dveh točk prednosti (22:20). Calcitu je uspel nov preobrat, vendar ni izkoristil zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Zato pa je drugo Kyra Holt za izenačenje na 1:1 (25:27).

V tretjem nizu so gostje vodile s 14:18, a je Kamničankam uspelo preobrniti potek. Mija Šiftar je dobro servirala in calcitovke so povedle s 23:20. Vodstvo z 2:1 v nizih jim je zagotovila Sillah (25:22).

Četrti niz je bil dolgo izenačen, v končnici pa so bile gostje zanesljivejše (23:25), to pa velja tudi za začetek odločilnega petega niza, v katerem je Neuchatel povedel s 6:9. Vendar se Kamničanke niso predale, Neja Čižman je izid že na deveti točki izenačila, ušle so na 13:10 in nato dosegle še dve točki za težko priborjeno, vendar zasluženo zmago (15:10).

"Tudi če bi danes izgubili z 2:3 ali 0:3, je bil to šele prvi polčas. Natančno vemo, kaj nas čaka v Švici, to smo vedeli že pred tekmo, zdaj še toliko bolj. Ta zmaga je sicer lepa, krasna, sem vesel zanjo, ampak smo šele na pol poti. Potrdilo pa se je, da Švicarke igrajo tipičen ameriški način igre, s čvrsto blok obrambo in izredno hitro igro, ki je v Evropi nismo navajeni. Na to igro smo se prilagodili, naredili pa smo preveč lastnih napak, kar bo treba na povratni tekmi zmanjšati," je dejal trener Calcita Gregor Rozman.

Odbojkarice Calcita do zmage v napetem petem nizu
Lorena Lorber Fijok je bila s 15 točkami najučinkovitejša pri Mariborčankah. Foto: www.alesfevzer.com
Lorena Lorber Fijok je bila s 15 točkami najučinkovitejša pri Mariborčankah. Foto: www.alesfevzer.com

Nemoč na Kanarskih otokih

Mariborčanke so prvič letos igrale v Evropi. V Las Palmasu jih je domača ekipa nadigrala, saj so bile z izjemo tretjega niza, v katerem so izkoristile nekoliko slabšo igro tekmic, povsem v podrejenem položaju.

Predvsem zaradi slabe igre v napadu, kjer je bila Lorena Lorber Fijok, s 15 točkami najučinkovitejša igralka v mariborski vrsti, premalo, da bi lahko upale na pozitiven izid.

V prvem nizu so že na začetku zaostale, razlika pa se je večala od začetka do konca (25:14). Tudi v drugem so se na začetku že znašle v minusu, a v nadaljevanju vzpostavile ravnotežje, toda vodstva domačih z 2:0 niso ogrozile (25:19). So pa nekaj upanja pridobile v tretjem, ko so v napadu vendar zaigrale natančneje in začele tudi bolje servirati, v tem delu igre so dosegle tri ase, od tega Taja Gradišnik Klajnšček dva (19:25).

Četrti niz pa je bil znova podoben prvemu. Štajerke so bile v napadu nemočne, hitro so se znašle v velikem zaostanku, do konca niza pa osvojile vsega 11 točk.

Gostje iz Las Palmasa so bili previsoka ovira za Calcit Volley. Foto: www.alesfevzer.com
Gostje iz Las Palmasa so bili previsoka ovira za Calcit Volley. Foto: www.alesfevzer.com

Kamničanom je lahko žal za izgubljeni prvi niz

Odbojkarji Calcita Volleyja so na povratni tekmi kvalifikacij Pokala CEV še drugič izgubili proti španski ekipi Guaguas iz Las Palmasa. Potem ko je bilo prejšnjo sredo 3:0, so gostje s Kanarskih otokov v Kamniku zmagali s 3:1 (24, -19, 21, 21) in tako slovenske pokalne prvake izločili iz tekmovanja.

Varovancem Matije Pleška ni pomagalo, da se je v ekipo vrnil Mitja Gasparini (13 točk), lahko pa jim je žal za prvi, zelo izenačen niz. Če bi ga dobili, bi se tekma lahko nagnila na drugo stran. V nadaljevanju so sicer izenačili na 1:1, nato pa, kot da bi jim v končnici tretjega niza zmanjkalo moči. Dovolili so, da tekmec povede z 2:1 in si že takrat zagotovi napredovanje. Gostitelji so bili v večini odbojkarskih elementov sicer boljši tekmec, a so naredili preveč lastnih napak.

Svoje priložnosti so imeli domači tudi v četrtem nizu, ko niso do konca izkoristili naleta, s katerim so prišli do izenačenja 20:20. Ker ni več imel pravega tekmovalnega pomena, so v obeh ekipah priložnost dobili nekateri igralci s klopi.

Las Palmas še drugič ugnal Kamničane

V kamniški ekipi je bil s 17 točkami najučinkovitejši Jan Klobučar. Pri gostih je 17 točk dosegel Yadrian Escobar, ki na prvi tekmi ni igral.

"V primerjavi s prvo tekmo smo ves čas nekako držali sprejem, tekma je bila ves čas precej odprta, vendar smo jo izgubili zaradi nekaj 'lahkih' žog, ki so se dogajale že na začetku nizov. Imeli smo štiri, pet žog, ki bi jih morali spremeniti v naše točke in prepričan sem, da bi to prevesilo tehtnico. Izpustili smo jih iz rok in za to smo bili kaznovani," je povedal trener Pleško.

"Od evropske sezone smo si obetali več, je pa res, da tekmec ni bil najprimernejši za stanje, v katerem smo, saj gre za zelo močno ekipo. Nekako se vseeno vidi napredek v naši igri. Mislim, da smo na trenutke prikazali svojo najboljšo odbojko v letošnji sezoni, a se nam v končnici pojavljajo napake, ki so za nas usodne," je razmišljal Klobučar.

Izjemni Escobar zrežiral zmago španskih prvakov v Kamniku

Pokal CEV (Ž), 1/16 finala

Prvi tekmi:
CALCIT VOLLEY – VITEOS NEUCHATEL (ŠVI)
3:2 (20, -25, 22, -23, 10)

Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič, Mihevc 2, Javornik, Šiftar 9, Radišković 6, Brulec Kostić 6, Lenart, Boisa 2, Janežič, Charuk 21, Sillah 17, Zorman 2, Čižman 2.

Viteos Neuchatel: Muller, Muenstermann, Petitat, Mottis , Sulser 9, Đapić 16, Gross 9, Boillat, Troesch 3, Knutti, De Micheli, Scambray 18, Wassner 3, Holt 14.

Povratna tekma bo v četrtek, 25. novembra, ob 20.00.


GRAN CANARIA – NOVA KBM BRANIK
3:1 (14, 19, -19, 11)

Gran Canaria: Priante, Montoro 4, Marques 18, Sanchez, Hernandez, Manzano 7, Rocha, Garreau 11, De Paula, Varela 6, Gonzalez 9, Castellano, Matienzo 17, Alvarez 1.

Nova KBM Branik: Pogačar 3, Šalamun 6, Winkler, Knez, Bračko 5, Gradišnik Klajnšček 10, Velikonja Grbac 6, Cikač, Ramić 1, Galić 3, Lorber Fijok 15, Augustinovič.

Povratna tekma bo v sredo ob 18.00.


Pokal CEV (M), kvalifikacije

Povratna tekma:
Calcit Volley – GUAGUAS LAS PALMAS 0:3
1:3 (-24, 19, -21, -21)

Calcit Volley: Kos, Hribar, Bregar 8, Purić 4, Kosmina, Gasparini 13, Klobučar 17, Siirilä 6, Brulec 1, Beravs 1, Plot, Mujanović 3, Pavlović 15.

Guaguas Las Palmas: Fernandez, Magnani 7, Escobar 17, Cezar 3, Delgado, Bertassoni, Martin, Almansa 2, Rodrigez 5, Hernandez 9, Ruiz 13, Knigge 3.

V odebeljenem tisku je izid prve tekme.