Glavni cilj slovenskih odbojkarjev je svetovno prvenstvo, ki bo septembra. Foto: EPA
Glavni cilj slovenskih odbojkarjev je svetovno prvenstvo, ki bo septembra. Foto: EPA
Slobodan Kovač se je odločil, da bo v evropski ligi pomladil ekipo. Foto: BoBo

Slovenska reprezentanca bo v letošnji sezoni nastopila v evropski ligi, naše odbojkarje pa čaka tudi zgodovinski prvi nastop na septembrskem svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. V evropski ligi se bo naša izbrana vrsta predstavila brez najizkušenejših. Manjkali bodo Tine Urnaut, Mitja Gasparini, Dejan Vinčić, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Alen Šket, Jani Kovačič, Danijel Koncilja in Gregor Ropret.

Ob že standardnih članih reprezentance, Janu Kozamerniku, Sašu Štalekarju, Tončku Šternu in Urbanu Tomanu ter občasnih reprezentantih Žigi Šternu, Klemnu Hribarju in Diku Puriću, bodo priložnost za dokazovanje dobili tudi štirje novinci, podajalec Uroš Planinšič, korektor Jernej Detela in sprejemalca Jure Okroglič in Primož Vidmar.

Kovač, ki mu bosta pomagala Samo Miklavc in Sebastijan Škorc, bo odbojkarje prvič zbral 30. aprila v Kranjski Gori. Reprezentanca bo tam ostala vse do odhoda na Nizozemsko, kjer jo 20. maja čaka prvi obračun v evropski ligi. Iz Doetinchena bodo slovenski odbojkarji odpotovali v ukrajinski Ivano-Frankivsk, pred domačimi navijači pa se bodo prvič predstavili 27. maja v Mariboru, ko bodo igrali proti Turčiji. Sledili bodo še gostovanje v Turčiji (30. maja) in domači tekmi proti Ukrajini in Nizozemski, 3. oziroma 6. junija. Evropska liga se bo končala 13. in 14. junija, z zaključnim turnirjem najboljših ekip iz vseh treh skupin in organizatorja, ki za zdaj še ni znan.

Drugi del priprav bo reprezentanca, takrat v polni zasedbi, začela julija, ko se bodo slovenski odbojkarji pripravljali na nastop na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji. Slovenski odbojkarji bodo igrali v skupini A v Firencah, skupaj z Dominikansko republiko, Japonsko, Belgijo, Argentino in Italijo.

Tik pred odhodom na svetovno prvenstvo, od 6. do 8. septembra, bo pri nas potekal še močan pripravljalni turnir, na katerem bodo ob Sloveniji nastopile še tri elitne reprezentance z vrha svetovne lestvice, ZDA, Kanada in Iran.

SEZNAM SELEKTORJA KOVAČA ZA EVROPSKO LIGO

Podajalci:
1 Planinšič Uroš, Maribor (SLO)
2 Kök Aleš, Triglav Kranj (SLO)
3 Matija Jereb, Salonit Anhovo (SLO)

Korektorji:
4 Vrtovec Matic, Salonit Anhovo (SLO)
5 Detela Jernej, Maribor (SLO)
6 Štern Tonček, Blu Volley Verona (ITA)

Srednji blokerji:
7 Mijatović Dane, Noliko Maseik (BEL)
8 Kozamernik Jan, Trentino Volley (ITA)
9 Štalekar Sašo, Calcit Volley (SLO)
10 Videčnik Matic, ACH Volley Ljubljana (SLO)
11 Purić Diko, ACH Volley Ljubljana (SLO)

Sprejemalci:
12 Okroglič Jure, Calcit Volley (SLO)
13 Vidmar Primož, Calcit Volley (SLO)
14 Klobučar Jan, MKS Bedzin (POL)
15 Štern Žiga, Stade Poitevin (FRA)
16 Kök Matej, ACH Volley Ljubljana (SLO)

Prosta igralca:
17 Toman Urban, Triglav Kranj (SLO)
18 Hribar Klemen, Calcit Volley (SLO)