Slovenke niso imele težav z Latvijkami, premagale so jih po uri in 10 minutah. Foto: OZS
Slovenke niso imele težav z Latvijkami, premagale so jih po uri in 10 minutah. Foto: OZS

Varovanke selektorja Alessandra Chiappinija so v četrtek izgubile proti Bosni in Hercegovini z 0:3, tekma z Latvijo pa je bila idealna za celjenje ran in dvig samozavesti v boju za evropsko prvenstvo, ki ga bodo med 18. avgustom in 4. septembrom gostile Srbija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija.

V soboto bodo Slovenke igrale s Češko. Foto: OZS
V soboto bodo Slovenke igrale s Češko. Foto: OZS

Pomlajena in oslabljena slovenska izbrana vrsta je imela nekaj težav le v drugem nizu, ki se je končal na razliko (27). Gostiteljice so po začetnih udarcih Anije Jurdža povedle s 23:22, v zaključku pa so zapravile tri zaključne žoge za izenačenje v nizih. Niz se je končal po točki Saše Planinšec in napaki Anije Jurdže.

Slovenke so na začetku tretjega niza izkoristile padec zbranosti v latvijski zasedbi in povedle s 6:0 in 10:2. Zadnjo točko je po uri in 10 minutah na igrišču dosegla Monika Potokar.

Točkovno je bila tako kot na prvi tekmi proti Bosankam najboljša Darja Eržen s 15 točkami, 11 jih je dodala še Tina Grudina. Pri domačinkah je edina dvomestno mejo z desetimi točkami dosegla Paula Nikola Neciporuka.

V soboto Slovenke ob 15. uri v Daugavpilsu čaka če obračun s Češko, ki je na petkovi tekmi ugnala Bosno in Hercegovino s 3:0.

Tina Grudina: "Latvija ni tako dobra ekipa, tako da dejstvo, da smo imele v drugem nizu nekaj težav z njimi, ni najboljši znak za nas. Največ napak smo naredile v povezavi servisa in obrambe, pa tudi s servisi bi morale biti agresivnejše. Zadovoljne smo z zmago, ampak to še zdaleč ni naša najboljša igra."

Leja Janežič: "V prvem nizu smo kar gladko prišle do zmage, nekaj več kriznih trenutkov je bilo v drugem, predvsem je bilo nekaj nesporazumov pri povezovanju bloka in obrambe, pa tudi na sprejemu nismo bile najboljše v tem delu igre. A vseeno smo tekmo pripeljale uspešno do konca v našo korist. Jutri nas čaka še tekma s Čehinjami, za katero upamo, da jo bomo odigrale še na višji ravni kot današnjo."

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, Daugavpils
SLOVENIJA ‒ LATVIJA
3:0 (15, 27, 14)
Slovenija: Mori 7, Grudina 11, Lorber Fijok, Janežič, Eržen 15, Bračko, Zdovc Sporer 1, Zatković 2, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 1, Potokar 9, Mazej, Planinšec 9.

Latvija: Zvaigzne, Šveigere, P. N. Neciporuka 10, Lazda 6, Jurdža 8, Dolotova 1, Hrapane, Ozola 8, Kramena, Levinska 9, Plate 1, Reknere, Pridatko 2, P. Neciporuka.

ČEŠKA ‒ BOSNA IN HERCEGOVINA
3:0 (23, 18, 17)

Sobota:
SLOVENIJA ‒ ČEŠKA
LATVIJA ‒ BOSNA IN HERCEGOVINA

Četrtek:
SLOVENIJA ‒ BOSNA IN HERCEGOVINA 0:3
LATVIJA ‒ ČEŠKA 0:3

Drugi ‒ povratni ‒ del kvalifikacij bo v Zenici med 14. in 16. majem.

Na EP 2021 (18. 8.‒4. 9.) se uvrstita prvouvrščeni reprezentanci.