Mariborski odbojkarji so pozitivno presenčenje letošnjega prvenstva in bodo očitno z ACH-jem odločali o tem, kdo bo končnico začel z najboljšega položaja. Foto: OZS
Mariborski odbojkarji so pozitivno presenčenje letošnjega prvenstva in bodo očitno z ACH-jem odločali o tem, kdo bo končnico začel z najboljšega položaja. Foto: OZS

Odbojkarji Merkurja Maribora so v 19. krogu državnega prvenstva spet dokazali, da so resni kandidati za osvojitev naslova državnega prvaka. V tretjem poskusu so to sezono prvič na kolena spravili Calcit Volley. Kamniška ekipa je prejšnja dva obračuna dobila s 3:2, tokrat pa so Štajerci dobili tekmo kar s 3:0 (19, 26, 19). Za vodilnim ACH-jem, ki v četrtek ni imel težav s Salonitom Anhovo (3:0), tako še vedno zaostaja le za točko, pred Calcit Volleyjem pa znaša prednost že šest točk.

Merkur Maribor prvič v sezoni premagal Calcit Volley

Lahko bi se razpletlo drugače, če bi Calcit Volley v drugem nizu izkoristil svojo priložnost. Najprej je zapravil prednost petih točk, na koncu pa tudi žogo za izenačenje na 1:1. Jan Klobučar je z asom za 24:25 gostom namreč priboril zaključno žogo, toda Ahmed Ihbajri in Rok Možič sta imela pripravljen odgovor in niz so na 26 dobili gostitelji, ki so v tretjem nizu zanesljivo nadzirali položaj in vodili s 6:3, 12:8 in 21:14.

Z izjemo sprejema so bili gostitelji boljši v vseh elementih. Ob mreži so zasenčili blokerje Calcita, glavna razlika med ekipama je bila v napadu. Ihbajri in Možič nista veliko grešila, manj kot na drugi strani Mitja Gasparini, ki je sicer dosegel dva asa, a tudi pri servisu ni bil na običajni ravni. Ihbajri je bil z 20 točkami najučinkovitejši igralec tekme.

Možič navdušen nad predstavo svoje ekipe
"Neverjetna tekma, mislim da je bila to naša najboljša tekma v letošnji sezoni. Ahmed je bil predvsem v prvem nizu neustavljiv, celotna ekipa je enostavno letela po igrišču. Nihamo še v nekaterih situacijah, kjer povedemo za štiri točke in potem nasprotnika spustimo nazaj v igro, kar se nam bo v prihodnje moralo dogajati v čim manjšem številu. Popolnoma smo ustavili ekipo iz Kamnika, čestitati moram fantom in sem res navdušen nad predstavo. Tako moramo tudi nadaljevati, pa se nas bo moral bati tudi ACH Volley," je bil zadovoljen Rok Možič.

Kje pa je razloge za poraz videl trener Calcita Gregor Jerončič? "Maribor je bil agresiven od prve do zadnje točke, mi pa smo bili žal premalo agresivni pri začetnih udarcih in imeli premalo razpoloženih igralcev v napadu. Kljub težavam pa smo bili zraven, vendar smo bili premalo zbrani in je tako težko igrati proti tako sproščeni ekipi Merkur Maribora, ki ni bil v niti enem trenutku pod pritiskom."

Mevza: Tri slovenske ekipe na zaključnem turnirju

Le dan po mariborski zaušnici so Kamničani uspešno opravili popravni izpit. Z zmago v Pliberku nad Zadrugo Dob 0:3 (nizi so se končali na 19, 21 in 21) so se namreč prebili na zaključni turnir Srednjeevropske lige. To je bil neposredni obračun za tretje mesto, v katerem je bila četa slovenskega trenerja Matjaža Hafnerja, ki je to sezono doma že ugnala tako ACH kot Merkur Maribor, brez moči. Z dobrimi servisi so povzročali veliko težav domačemu sprejemu, tudi v napadu so bili učinkovitejši kot dan prej v Mariboru. Mitja Gasparini je dosegel 15 točk, od tega štiri z asi, razpoložen je bil tudi Jan Klobučar, prispeval je 13 točk, z 11 točkami in štirimi bloki se je izkazal tudi Martin Kosmina. Na zaključnem turnirju, ki bo v Zwettlu, bodo tako ob gostitelju nastopile tri slovenske ekipe, ob Calcitu še ACH Volley in Merkur Maribor.

Matija Pleško: "Malo me skrbi, zakaj še ne funkcioniramo"
ACH Volley gostom iz Kanala ni prepustil niti niza, vseeno pa trener Matija Pleško ni bil zadovoljen: "Še vedno so stvari v tehničnem in taktičnem smislu, mimo katerih ne morem. Začel se je februar, pred nami je zaključek vsega, vključno z Ligo prvakov. Malo me skrbi, zakaj še ne funkcioniramo."

Še najbolj razburljiv je bil prvi niz, predvsem ko so gostje prvič povedli (13:14). Z blokom Mateja Köka so si zmaji spet priborili vodstvo dveh točk (18:16), ki so ju z napadom Mitarja Djurića obdržali do končnice (20:18). Z dobro obrambo in dvema zaporednima blokoma so prvaki prvi niz dobili na 22, naslednja pa na 17 in 20. Pleško je v drugem nizu spremenil začetno postavo in v igro namesto Videčnika poslal Pavloviča, za nekaj točk pa je ukrepal tudi na mestu libera – Dagostina je zamenjal Toman.

1. DOL (M), 19. krog
MERKUR MARIBOR - CALCIT VOLLEY
3:0 (19, 26, 19)
Merkur Maribor: Cafuta, Šket 11, Mulec 6, Detela, Možič 16, Donik, Uremovič 2, Adžović, Planinšič 3, Kisiliuk, Ikhbayri 20, Kovačič, Košenina (L), Herman (L).

Calcit Volley: Kos, Bregar, Purič 3, Kosmina 3, Gasparini 17, Hebda 2, Klobučar 12, Jerončič, Brulec, Bervas, Štalekar 6, Hribar (L), Plot (L).

ACH VOLLEY - SALONIT ANHOVO
3:0 (22, 17, 20)

PANVITA POMGRAD - HIŠA NA KOLESIH
3:0 (28, 24, 25)

KRKA - HOČE
3:2 (-19, -24, 24, 23, 13)
Vrstni red: ACH Volley 51, Merkur Maribor 50, Calcit Volley 44, Salonit Anhovo 29,
Panvita Pomgrad 17, Hoče 17, Hiša na kolesih Triglav 15, Krka 5 točk.

Mariborske odbojkarice skočile na tretje mesto

1. DOL (Ž), 18. krog
ATK GROSUPLJE - CALCIT VOLLEY
1:3 (-24, -25, 24, -23)

NOVA KBM BRANIK - SIP ŠEMPETER
3:0 (16, 18, 16)

GEN-I VOLLEY - ANKARAN
3:2 (-23, 19, 23, -23, 11)

KRIM - LUKA KOPER
0:3 (-27, -12, -20)
Vrstni red: Calcit Volley 49, SIP Šempeter 35, Nova KBM Branik 34, GEN-I Volley 32,
Krim in Grosuplje po 19, Luka Koper 15, Ankaran 7 točk.

27 točk Šterna, odlična predstava Pajenka

V Italiji je v 10. krogu drugega dela prvenstva Allianz Milano z Janom Kozamernikom in Tinetom Urnautom s 3:0 odpravil favorizirani Itas Trentino, v napetem obračunu je Kozamernik prispeval sedem točk (tri z napadom, po dve z asom in blokom), Urnaut pa je dodal osem točk. V 11. krogu je Milano v gosteh s 3:2 izgubil s Piacenzo, pri čemer je Kozamernik v statistiko znova vpisal sedem točk (5 v napadu), Urnaut pa 12. Padova se je v 11. krogu s 27 točkami Tončka Šterna veselila zmage s 3:2 nad NBV Verono. V francoski prvi ligi Alen Pajenk s Poitiersom ni nadaljeval niza zmag, uspešnejši je bil Tours, se je pa reprezentančni srednji bloker izkazal z odlično predstavo in kar 13 točkami. Štiri je dosegel z začetnim udarcem, ob 69-odstotnem izkoristku pa jih je še devet prispeval z napadom.