Tajda Lovšin bo v Ljubljani igrala v paru s Špelo Morgan, Tjaša Jančar pa z Nino Lovšin, ki se vrača po poškodbi. Foto: OZS
Tajda Lovšin bo v Ljubljani igrala v paru s Špelo Morgan, Tjaša Jančar pa z Nino Lovšin, ki se vrača po poškodbi. Foto: OZS

Podobno kot v kolesarstvu (DP v cestni dirki je bilo prvo pokoronsko tekmovanje pod okriljem UCI-ja) bomo tako tudi v odbojki na mivki prav v Sloveniji videli prvo tekmovanje na vrhunski ravni. Zeleno luč sta prižgala tako NIJZ kot Mednarodna odbojkarska zveza.

Zanimanje za turnir, ki bo potekal od 30. julija do 2. avgusta, je veliko, saj je prijavljenih 49 moških in 39 ženskih dvojic iz 22 držav, med njimi 12 slovenskih. V Ljubljano bodo lahko prišli le odbojkarji iz držav, ki so uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav (zeleni seznam), ob tem pa bodo morali vsi predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ne bo starejši od treh dni.

Strogi varnostni ukrepi
"V ponedeljek smo prejeli pozitivno mnenje NIJZ-ja za organizacijo tekmovanja, in sicer na podlagi Vloge za pridobitev mnenja o načrtovanem zbiranju. Ob že navedenih ukrepih bomo na prizoriščih v Črnučah in na Kongresnem trgu vsem igralcem in osebju merili telesno temperaturo, vhodi na prizorišče bodo ločeni, praktično na vsakem koraku bodo na voljo razkužila, varnostna služba pa bo skrbela za nadzor upoštevanja vseh ukrepov. Dogodek bo potekal izključno na prostem, gostinske dejavnosti zaradi preprečevanja možnosti okužbe ne bomo izvajali," sporočajo z Odbojkarske zveze, kjer bodo še naprej budno spremljali epidemiološko sliko. Ob morebitnem poslabšanju razmer bi bil turnir lahko tudi ogrožen.

Dvojica Boženk/Jakopin je bila lani najboljša tako v državnem prvenstvu kot na turnirju na Kongresnem trgu. Foto: OZS
Dvojica Boženk/Jakopin je bila lani najboljša tako v državnem prvenstvu kot na turnirju na Kongresnem trgu. Foto: OZS

Sledijo turnirji v Franciji, Litvi in na Cipru
Nekateri najboljši odbojkarji in odbojkarice na mivki, na čelu z nekdanjim evropskim prvakom in svetovnim podprvakom, Avstrijcem Klemensom Dopplerjem, češkimi odbojkaricami Martino Bonnerovo ter Anno in Magdaleno Dostalovo in zmagovalkama ljubljanskega spektakla izpred dveh let, Švicarkama Esmee Böbner in Zoe Verge-Depre, bodo tako dobili priložnost, da se po več mesecih vrnejo na mednarodno prizorišče. Ljubljanskemu turnirju bodo sledili še turnirji v Franciji, Litvi in na Cipru.

Naslov brani dvojica Boženk/Jakopin
V Športnem parku Ludus, kjer bodo potekale kvalifikacije in prve tekme glavnega dela turnirja, in na Kongresnem trgu se bodo predstavili najboljši slovenski odbojkarji na mivki, tudi lanska zmagovalca in aktualna slovenska prvaka, Tadej Boženk in Vid Jakopin, najvišje uvrščena Slovenca na svetovni lestvici, Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, na peščenih igriščih pa bomo prvič v svetovni seriji spremljali tudi kapetana slovenske reprezentance v dvoranski odbojki, Tineta Urnauta, ki bo združil moči z Rokom Možičem. Naše barve bodo zastopale še dvojice Jure Peter Bedrač/Uroš Pavlović, Danijel Pokeršnik/Črtomir Bošnjak in Manuel Grünwald/Aleksander Dulai.

Razburljivo bo tudi v ženski konkurenci
Tudi pri dekletih bodo za Slovenijo nastopile vse najboljše slovenske odbojkarice na mivki. V Ljubljano prihajata zmagovalki uvodnega turnirja slovenske serije, Tajda Lovšin in Špela Morgan. Tjaša Kotnik bo nastopila z reprezentantko Moniko Potokar, njena nekdanja soigralka Tjaša Jančar pa z Nino Lovšin, ki se vrača po poškodbi. Visoko letos merita Klara Kregar in Katarina Fabjan, tu sta še Nika Hrovat in Nika Benedik Bevc, prvič v svetovni seriji pa bomo lahko videli nastopiti še mladi Lano Žužek in Zalo Špoljarič.

Kvalifikacije, iz katerih se bodo na glavni turnir uvrstile po štiri ekipe v moški in ženski konkurenci, se bodo začele 30. julija, glavni turnir bo na sporedu od 30. julija do 2. avgusta.